Deputatul Ionuţ Stroe: „Interesul Rusiei, Ungariei şi Greciei pentru Turkish Stream anunţă intruziunea capitalului rusesc în Europa”

0
301

PNL atrage atenţia asupra intensificării eforturilor militare defensive ale Europei şi ale NATO pentru preîntâmpinarea unui conflict deschis, la graniţa de est a UE şi a Alianţei Nord-Atlantice şi solicită Guvernului României, în special Ministerului de Externe şi Ministerului Apărării, să manifeste o stare de veghe permanentă şi o atitudine proactivă în plan diplomatic, în faţa intenţiilor de destabilizare a zonei, puse în practică de Federaţia Rusă.

„Dublul standard aplicat de Moscova în Ucraina indică existenţa evidentă a unui plan în desfăşurare pe teritoriul ucrainean cu consecinţe posibil ameninţătoare pentru vecinătatea sa statală. Afirmaţiile recente ale purtătorului de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren, referitare la “înfiinţarea unor tabere de antrenament pentru separatiştii ruşi din Ucraina, instruiţi în special în manevrarea artileriei grele şi coordonaţi în timpul operaţiunilor”, arată că ruşii continuă să acţioneze în teritoriul ucrainean. Cele peste 6000 de victime ale conflictului armat din estul Ucrainei dintre separatiştii proruşi şi forţele ucrainene sunt dovada clară a intenţiilor Moscovei de a merge până la capăt”, a precizat deputatul Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL .

Oportunităţi de dialog şi conlucrare în plan diplomatic

În acest context, angajamentul şi contribuţia activă a României în consolidarea securităţii la graniţa cu Ucraina trebuie dublate de iniţiative diplomatice proactive, menite să extindă dialogul şi solidaritatea ţărilor membre UE expuse influenţei acţiunilor Moscovei, în contracarearea unui posibil apropiat conflict deschis la graniţa de est a României. „Recentele iniţiative MAE privind măsuri de reasigurare şi protecţie în faţa atitudinii agresive a Federaţiei Ruse trebuie extinse, în solicitarea dialogului direct al celor mai vulnerabili aliaţi europeni în relaţia cu Moscova, dar şi cu state care deţin arsenal nuclear. Acestă situaţie este reprezentată de naţiunile interesate mai mult în reconfigurări pe zona securităţii energetice. Ca exemplu, proiectul Turkish Stream, la care şi-au anunţat participarea Federaţia Rusă- Ungaria- Grecia- anunţă deja viitoare disonanţe în perspectiva unei apărări europene comune în faţa intruziunii capitalului rusesc în Europa. Riscul implementării rapide a proiectului gazoductului Turkish Stream, prin scoaterea României din ecuaţia energetică a Europei, obligă autorităţile române să îşi concentreze atenţia pe atragerea la dialog a ţărilor care se manifestă şovăitor şi temporizator în faţa acţiunilor Rusiei”, a mai menţionat purtătorul de cuvânt al PNL.

PNL cere Ministerului român de Externe să iniţieze de urgenţă oportunităţi de dialog şi conlucrare în plan diplomatic cu statele europene şi membre NATO vizate de propunerile “generoase” ale Federaţiei Ruse. „Slăbirea Europei este obiectivul pe termen mediu şi lung al Federaţiei Ruse, iar perspectiva unei Europe divizate la momentul marilor decizii de securitate priveşte România în cel mai înalt grad”.