Concert aniversar: 68 de ani de la înființarea Filarmonicii „Oltenia”

0
358
Instituție de prestigiu în peisajul muzical românesc, Filarmonica „Oltenia” din Craiova a fost fondată în anul 1904 și reorganizată prin decret regal în urmă cu 68 de ani. La 17 aprilie 1947, Regele Mihai I a promulgat Legea nr. 131, prin care a luat ființă Orchestra Filarmonică „Oltenia”, în ziua de 18 aprilie având loc concertul inaugural. Astfel, sub bagheta dirijorului Mircea Barsan, violonista Gaby Grubea a interpretat Concertul în Mi minor pentru vioară, op. 64 de Mendelssohn-Bartholdy. De asemenea, în programul concertului din acea seară s-au regăsit Simfonia a III-a în Mi bemol major, op. 55, „Eroica” de Beethoven și Uvertura la opera „Ruslan și Ludmila” de Glinka. Stagiunea 1947-1948 avea să confere o tot mai pronunțată continuitate acestei orchestre care număra aproximativ 65 de instrumentiști, dintre care 47 erau craioveni.

Concertul aniversar de astă-seară al Filarmonicii „Oltenia”, ce marchează împlinirea a 68 de ani de la înființarea acestei instituții, prin decret regal, îi aduce în fața Orchestrei Simfonice pe tânărul dirijor Constantin Grigore și pe reputatul violonist Bogdan Zvorișteanu, în prezent stabilit în Elveția. Concertul începe la ora 19.00 și propune melomanilor să audieze, din ciclul Preludiilor, op. 23 de Serghei Rahmaninov, celebrul Preludiu nr. 5 în Sol minor, în versiunea orchestrală a lui Marian Didu, cel care a fost nu numai un muzician profund, ci şi un rafinat om de cultură. Transcripția pentru orchestră va fi prezentată în primă audiție absolută. De asemenea, programul cuprinde Concertul în Mi minor pentru vioară şi orchestră, op. 64, de Felix Mendelssohn-Bartholdy, Preludiu la după-amiaza unui faun, de Claude Debussy, și Bolero, de Maurice Ravel.

Constantin Grigore, dirijor permanent al Filarmonicii „Oltenia”,  s-a afirmat în fruntea Orchestrei Simfonice cu prilejul concertului „Mozart Rocks” (1 noiembrie 2013) – eveniment artistic spectaculos care a adunat în Sala Polivalentă din Craiova peste 4.000 de spectatori. A desluşit tainele tehnicii dirijorale în genuri variate, de la concert instrumental până la operă, simfonic şi vocal-simfonic, repertoriul său fiind foarte divers. În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia, la Academia de Muzică „Karol Lipinski”, Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galaţi sau polonezul Marek Pijarowski. A participat la diverse masterclass-uri și s-a perfecţionat printr-un stagiu de asistenţă la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011), sub îndrumarea maestrului Marek Janowski şi, ulterior, la Bayerischer Rundfunk şi Munchner Philharmoniker, în paralel participând şi la cursurile de fenomenologia muzicii susţinute de Konrad von Abel.

Bogdan Zvoristeanu cântă la o vioară de Nicolaus Gagliano din 1761, împrumutată de familia Aebi-Muller, care sunt donatorii principali ai Centrului Paul Klee din Berna.

Concertmaestru al renumitei „Orchestra Suisse Romande” din Elveţia, Bogdan Zvorișteanu este un nume cu rezonanţă în lumea muzicală internaţională. Născut la București în 1970, a absolvit în 1993 Academia de Muzică din capitală, la clasa prof. Victoria Bașta şi a prof. Ştefan Gheorghiu. În următorii 4 ani și-a desăvârşit pregătirea muzicală cu Alberto Lysy, la Academia Internaţională de Muzică Menuhin din Gstaad şi Blonay (Elveţia). Pentru calităţile sale de concertmaestru, Bogdan Zvorişteanu a fost invitat în 1997, de Orchestra Filarmonica din Santiago de Compostela (Spania), iar din 1998 va ocupa acelaşi post în Orchestra de cameră din Pforzheim (Germania). După un an şi jumătate, la propunerea vechiului său maestru Alberto Lysy, va decide să se întoarcă la Academia Menuhin, de această dată pentru a preda vioara şi muzica de cameră. Activitatea sa de concertist este susţinută în paralel cu recitaluri şi concerte de muzică de cameră, colaborând astfel cu numeroase personalităţi muzicale.