“Uniunea Europeană are nevoie de lucrători din țări terțe, dar utilizarea lor nu trebuie sa defavorizeze cetățenii europeni”

0
392

Uniunea Europeană are nevoie de lucrători din țări terțe pentru a satisface cererea de forță de muncă pe piața europeană, dar utilizarea lor nu trebuie sa defavorizeze cetățenii europeni”, a declarat europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu după aprobarea de către Parlamentul European, ieri, a directivei privind lucrătorii din țările din afara UE  transferați în cadrul aceleiași companii.Europarlamentarul PDL a susținut încă din 2007 necesitatea includerii în directivele privind migrația forței de muncă a principiului preferinței comunitare, altfel spus, de a face recurs la lucrători din țări terțe doar atunci când nu există lucrători europeni care pot ocupa respectivele posturi. Acest principiu se regăsește în directiva votată astăzi, ultima din seria reglementărilor privind migrația legală.

“Împărtășesc obiectivele și scopul propunerilor Comisiei în ceea ce privește reglementarea migrației forței de muncă din țări non-UE. Însă  legislația europeană trebuie să fie clară: se poate face apel la cetățeni din țări terțe pentru anumite locuri de muncă numai dacă nu există lucrători europeni care să le ocupe”, a spus Marian-Jean Marinescu.

Lucrătorii veniți din țări terțe constituie un factor de dezvoltare și creștere pentru Uniunea Europeană. În consecință, Comisia Europeană a propus în ultimii șapte ani mai multe directive care să faciliteze contractele de muncă pentru lucrătorii cu calificare superioară, lucrătorii sezonieri, stagiarii remunerați și lucrătorii transferați în cadrul aceleiași companii. Membru în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European de la intrarea României în UE, Marinescu a militat printr-o serie de amendamente pentru eliminarea restricțiilor pe piața muncii pentru lucrătorii români.