Concert extraordinar de Paşti

0
303


Cu doar câteva zile înainte de cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, Sfânta Înviere a Domnului, într-o perioadă a smereniei și rugăciunii, Filarmonica „Oltenia” vă invită la tradiționalul Concert de Paști – unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale ale anului. Acesta are loc astă-seară, cu începere de la ora 19.00, fiind susținut – sub bagheta dirijorală mânuită de Cristian Lupeș – de Orchestra Simfonică și Corala Academică ale instituției, de soliștii Ciprian Ion (flaut), Cecilia Ganovici (soprană) și Daniel Filipescu (bariton).

Programul oferit spre audiție este și el unul special: Poem bizantin, op. 33, nr. 1 (primă audiţie) de Doru Popovici, Concertul în Do major pentru flaut piccolo, RV 443 de Antonio Vivaldi și Requiem în Re minor, op. 48 (pentru solişti, cor şi orchestră) de Gabriel Fauré. Biletele, puse în vânzare la Agenția instituției, costă 20 de lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari, 15 lei.

Concertul extraordinar de Paști deschide „Zilele Muzicale Aniversare” – suită de manifestări ce va avea loc în perioada 17-30 aprilie și prin care se marchează împlinirea a 67 de ani de existenţă a Filarmonicii de Stat „Oltenia”. Evenimentul va mai cuprinde, pe lângă concerte și recitaluri, Ziua Porților Deschise – participare gratuită la repetițiile orchestrei simfonice (24 aprilie) și o întâlnire colocvială a melomanilor cu foşti directori şi actualul manager (28 aprilie).

 

Cristian Lupeş

Cristian Lupeş (n. 1976) a studiat la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, obţinând mai apoi licenţa în fizică şi chimie la Universitatea Bucureşti (1998) cu tema „Particule elementare”. În anul următor a devenit student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie muzicală, secţia studii teoretice, pentru ca din 2001 să fie student al secţiei dirijat orchestră (clasa prof. Cristian Brâncuşi). După absolvirea cursurilor universitare (în 2006, cu lucrarea „Gustav Mahler – Simfonia I, Titanul”), a urmat studii de masterat la clasa conf. univ. dr. Petru Andriesei, obţinând Diploma de absolvire cu disertaţia „Anton von Webern, orchestraţia lucrării Fuga ricercata din Ofranda muzicală de Johann Sebastian Bach”. În domeniul artei dirijorale s-a perfecţionat şi în cadrul cursurilor frecventate la Universität fur Musik und Darstelle Kunst – Viena (2004 şi 2005, cu prof. Vladimir Kiradjiev şi Mark Stringer). În anul 2012 a obţinut titlul de doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică  Bucureşti (cu lucrarea „Parametrii ştiinţifici ai interpretării dirijorale”), îndrumat fiind de compozitorului şi prof. univ. dr. Liviu Dănceanu, devenind asistent universitar la Catedra de Muzicologie a acestei instituții. Ca dirijor, a debutat la pupitrul Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Rm. Vâlcea (fiind încă student în anul II), ulterior devenind un invitat obişnuit la pupitrul orchestrelor filarmonicilor din ţară. În  prezent, urmează programul de stagiu ca dirijor asistent al maestrului Marek Janovski într-un proiect gigant (10 opere de Wagner cu Rundfunk –Sinfonieorchester Berlin) şi se perfecţionează în Elveţia (la Tonhalle Orchester – Zurich, Orchestra „Suisse Romande” – Geneva, Orchestre de Chambre de Laussane) şi în Olanda (la Concertgebouw – Amsterdam), unde colaborează cu dirijori ca David Zinman, Bernard Haitink, Mariss Jansons, Andris Nelsons etc.

Ciprian Ion (n. 1975, Ploieşti) a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar din anul 2000 este artist instrumentist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”. Mânuieşte cu egală dezinvoltură şi muzicalitate atât flautul „obişnuit”, cât şi flautul piccolo, impresionând prin sunetul frumos, tehnica bine pusă la punct şi abilităţile artistice remarcabile.

Soprana Cecilia Ganovici este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București. Pe parcursul carierei solistice a manifestat o deosebită preocupare pentru a se perfecţiona atât în domeniul interpretării creaţiei vocal-simfonice, cât şi în cel al muzicii de operă, îmbogăţindu-şi în permanenţă repertoriul şi diversificându-şi preocupările artistice.

Daniel Filipescu (n. 1975, Bucureşti) este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din oraşul natal, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia canto, iar în 1999 a finalizat Studiile aprofundate. De asemenea, a urmat cursuri de master în Germania şi de perfecţionare în Italia.