Primarii din Dolj informaţi de suplimentarea Masterplanului de apă cu 200 de milioane de euro

0
361

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, alături de prefectul Marius Deca şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate din Dolj, a participat, marţi, la o şedinţă a Colegiului Prefectural, la care au luat parte şi primarii din Dolj. Cu această ocazie liderul administraţiei judeţene i-a anunţat pe aleşii locali că încearcă să obţină suplimentarea proiectului „Extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare”, în valoare de 185 milioane euro, cu o sumă în plus de peste 200 milioane euro. Această suplimentare a proiectului vizează în principal realizarea celui de-al doilea fir de aducţiune cu apă de la Izvarna (Gorj).

„Este o perioadă grea. Este un an în care s-au acumulat datorii, dar cu siguranţă în a doua parte a acestui an ne vom aştepta la lucruri spectaculoase. Probabil că săptămâna viitoare vor fi aprobate două ordonanţe de guvern. Una dintre ele reuneşte actele normative prin care s-au alocat bani pentru investiţii, adică Ordonanţa 7/2006, HG 577/1997 etc., şi, în acest fel, se va face un program mare de dezvoltare a spaţiului local prin care apa, canalizarea, drumurile, podurile şi podeţele să fie tratate în mod special. Şi asta în condiţiile în care România a semnat memorandumul de aderare la UE, asumându-şi două obiective foarte clare: 2015 – data la care toată lumea trebuie să aibă apă şi 2018 – anul în care toată lumea să aibă canalizare. Din acest punct de vedere, vă spunem că, dincolo de masterplanul de apă, în valoare de 185 milioane euro, suntem în negocieri şi până în prezent s-a ajuns la o extindere de circa 235 milioane euro. Asta înseamnă alţi bani pe care noi îi vom aduce în judeţul Dolj. Ne dorim în mod special să realizăm prin această extindere a masterplanului de apă cea de-a doua aducţiune a firului doi de la Izvarna, care probabil că va costa în jur de 100 milioane euro.  În momentul în care vom reuşi acest lucru, trebuie spus că primul fir de aducţiune de la Izvarna, care în prezent alimentează o parte a Craiovei, o vom duce în nordul judeţului, pentru că în această zonă exploatările de petrol şi gaze au distrus în totalitate pânza freatică şi nu se mai poate folosi apa. Pentru sudul judeţului încercăm să ducem cele două surse de apă de la Marica şi Gioroc. Vă rog să fiţi cu mare atenţie atunci când se mai fac exploatări la dumneavoastră în comune şi să nu lăsaţi să ducă la analize nu ştiu ce apă plată, pentru că atunci cu siguranţă va ieşi că este bună de folosit în gospodărie. Apoi, ne vom trezi că apa este infestată cu nitraţi şi nitriţi şi nu poate fi folosită”, le-a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, primarilor prezenţi la Colegiul Prefectural.

Guvernul lucrează la modificarea unui act normativ prin care să permită primăriilor să efectueze angajări

Totodată, şeful administraţiei judeţene a precizat că au fost iniţiate procedurile privind scoaterea la licitaţie a primelor lucrări în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj”. „Pe Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice (SEAP) se găsesc licitaţiile în ceea ce priveşte masterplanul pe deşeuri (Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj). Sperăm să prindem ultimul tren, pentru că dacă nu aveam aceste demersuri iniţiate până în luna iunie, atunci pierdeam proiectul în valoare de 48 de milioane de euro. Acest proiect va continua şi fiecare dintre dumneavoastră veţi beneficia de pe urma acestui masterplan pe deşeuri”, a mai spus Ion Prioteasa. Acesta a declarat că pentru perioada următoare Guvernul lucrează la modificarea unui act normativ prin care să permită primăriilor să efectueze angajări. „Am avut foarte multe discuţii în ultimul timp despre o situaţie cu care se confruntă fiecare localitate, respectiv lipsa de personal. Sunt foarte multe primării care au deficit de personal. Niciodată nu o să dispară şapte oameni, ca să poată fi angajat unul, aşa cum prevede actuala legislaţie. Suntem foarte aproape de a obţine o modificare a acestui act normativ, astfel încât să aplicăm principiul unu la unu. Adică, pleacă un om, poţi angaja altul în locul lui”, a explicat Ion Prioteasa. În finalul intervenţiei, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj i-a sfătuit pe primari să nu ezite să solicite sprijinul elicopterului SMURD pentru persoane care au nevoie de ajutor medical de urgenţă: „Când aveţi un om care se află în stare gravă, apelaţi la 112, pregătiţi stadionul sau un loc unde să poată ateriza elicopterul şi chemaţi-l să poată veni la dumneavoastră”.