Poeta Mircea Eleanor: „Miza noastră, ca popor, este ca scrisul să fie promovat și cunoscut”

0
823

Festivalul Național „Alexandru Macedonski”, ajuns la cea de-a cincea ediție, are printre câștigători și un exponent al tinerei generații de scriitori craioveni: poeta Eleanor Mircea, care, de această dată, s-a remarcat prin textele sale în proză.

Festivalul se desfășoară sub patronajul spiritual al poetului Alexandru Macedonski, poet de origine macedoneană, fiind organizat, de cinci ani încoace, de Asociația Macedonenilor din România. Ediția din acest an a fost găzduită în sala Millenium a Bursei Internaționale de Valori din București, unde, în perioada 9-11 martie, și-au dat întâlnire oameni de litere din întreaga țară. Fiind vorba de un festival-concurs, evenimentul a cuprins festivitatea de premiere a câștigătorilor, atât pentru debutanți, cât și pentru scriitorii consacrați. La cele trei secțiuni – poezie, proză și dramaturgie – au fost premiați pasionați ai scrisului din toată țara, dintre autorii consacrați Călin Vlasie – Premiul pentru poezie, Constantin Pădureanu – Premiul pentru teatru și Nicolae Pătruț – Premiul pentru proză.

Cele mai interesante premii au fost, ca întotdeauna, cele pentru debut. Actuala ediția a festivalului a venit cu o surpriză extrem de plăcută pentru lumea literară din Craiova, printre marii câștigători remarcați de juriu fiind prezent și un reprezentant al tinerei generații de scriitori din Bănie. Poeta Eleanor Mircea a primit, de această dată, aprecieri pentru textele sale în proză, fiind premiată la categoria autori debutanți – proză. La celelalte categorii, s-au remarcat Victoria Fătu – debut în dramaturgie și Romeo Roșianu- debut în poezie.

„M-am bucurat nespus să mă număr printre câștigătorii din acest an și a fost o surpriză să cunosc oameni deosebiți din comunitatea macedonenilor din România, care fac un lucru minunat de promovare a celor două culturi prin acest eveniment, dar și prin altele pe care le organizează. Mă simt onorată și pentru faptul ca am cunoscut scriitori de prestigiu, precum Aurel Maria Baros sau Călin Vlasie. Țin să îi aduc mulțumiri speciale lui Angi Melania Cristea, pentru implicarea cu trup și suflet în acest eveniment. Avem nevoie de astfel de momente în plan cultural și îmi doresc să văd acest festival crescând de la an la an, astfel încât el sa devină unul la fel de important precum FILIT-ul. Și mai ales, avem nevoie ca scrisul să fie promovat și cunoscut, fiindcă aceasta este miza noastră ca popor, care, iată, are comunități active și rodnice literar, precum este cea care ni l-a dat pe Macedonski”, a mărturisit poeta Eleanor Mircea.

De remarcat și faptul că valoarea lucrărilor premiate au fost recunoscută de juriului format din nume cunoscute din cultura română, președintele fiind Aurel Maria Baros – președintele Filialei Proză București, iar la prezidiu s-au aflat scriitorii Elena Armenescu, Emil Lungeanu, Aureliu Goci și Gelu Negrean.

Trei volume de poezie, semnate de Eleanor Mircea

Eleanor Mircea este o revelație pentru lumea literară craioveană, reușind să-și încânte cititorii și, deopotrivă, să-și câștige un loc aparte în viața culturală a urbei datorită liricii sale, de o sinceritate debordantă și o expresivitate copleșitoare. Scrise și publicate, cu consecvență, de-a lungul a trei ani, volumele de versuri ale lui Eleanor Mircea au adus poezia mai aproape de sufletul tinerilor – chiar și prin simplu fapt că o mare parte dintre aceștia sunt elevii claselor la care predă limba și literatura engleză, și, în mod particular, a apropiat poezia craioveană de literatura care se scrie, la acest moment, în țară.

Cel mai recent volum de poezie, „Tango tendresse” (Editura Aius, Craiova), care a fost lansat la Târgul de Carte „Gaudeamus”, s-a bucurat de o primire caldă, îndeosebi, în rândul publicului tânăr. Momentul de lectura, presărat, într-un mod înduioșător, și de emoțiile autoarei, a fost urmat de o sesiune de autografe și mici discuții inerente, cititorii poeziei sale găsind în evenimentul editorial și un bun prilej de întâlnire cu poeta craioveană.

Eleanor Mircea este doctor în filologie cu lucrarea „Proza fantastică românească sub comunism”, publicată în 2016. Debutul său literar a avut loc în anul 2016, cu volumul de poezie „Eram bătrână și-am murit”, pentru care a primit Premiul Editurii Aius. La un an distanță, a publicat volumul de poezii „Visând sub iarbă” și antologia de proză „Trepte”, apărută la Editura Colorama, Cluj.