Până astăzi, în cadrul POR 2014-2020 / La nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, au fost semnate 269 de contracte de finanţare

0
513

Directorul general al ADR SV Oltenia, Marilena Bogheanu, a semnat, săptămâna aceasta, cu reprezentanţi ai beneficiarilor POR 2014-2020, 39 de noi contracte de finanţare în cadrul Axei Prioritare 2 şi Axei Prioritare 3. Patru dintre aceste contracte au fost semnate, ieri, în prezenţa primarilor celor trei localităţi, beneficiare. Până la această dată, în cadrul POR 2014-2020, la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, au fost semnate 269 de contracte de finanţare, în valoare nerambursabilă de 312.146.654 euro.

   Cele patru proiecte contractate în cadrul Priorităţii de Investiţii 3.1.B – Clădiri publice  au fost semnate, ieri, de directorul general al ADR SV Oltenia, Marilena Bogheanu şi reprezentanţii beneficiarilor, respectiv, Marius Screciu – primarul municipiului Dr. Tr. Severin,  Oane Iulica – primarul oraşului Corabia şi Mihai Puiu Calafeteanu – primarul comunei Pleniţa.

Primul proiect, „Reabilitarea Gradiniţei nr. 2 – Drobeta Turnu Severin”,  contract ce are o valoare totală de 724.057,12 lei din care finanţare nerambursabilă de 647.327,45 lei. Cel de-al doilea proiect, „Creşterea eficienţei energetice a pavilioanelor centrale ale Spitalului Orăşenesc Corabia”, cu o valoare totală de 8.282.348,46 lei din care finanţare nerambursabilă de 7.603.007,37 lei. Tot municipiul Severin este beneficiarului şi celui de-al treilea proiect, „Reabilitarea Grădiniţei nr. 3 – Drobeta Turnu Severin”, acest contract  având o valoare totală de  1.113.971,13 lei din care finanţare nerambursabilă de 1.091.153,15 lei. Comuna Pleniţa este şi ea beneficiara unui proiecte pe POR. Creşterea eficienţei energetice a şcolii gimnaziale din cadrul liceului tehnologic Constantin Nicolaescu Plopşor”. Acest contract are o valoare totală de 3.056.368,12 lei din care finanţare nerambursabilă de 2.276.650,61 lei.

Peste 724 de milioane de euro alocaţi  acestei zone

Prin intermediul celor 13 Axe Prioritare vor fi investiţi peste 724 de milioane de euro alocaţi regiunii SV Oltenia prin POR 2014-202. „Astăzi am organizat o festivitate de semnare a patru contracte de finanţare, proiecte depuse de către Primăria Severin, oraşul Corabia, judeţul Olt, şi comuna Pleniţa din judeţul Dolj. Cele patru contracte totalizează peste 2,5 milioane de euro, finanţarea este asigurată din fondul Programului Operaţional Regional 2014-2020, în cadrul Axei 3 a Programului. S-au semnat până în prezent 269 contracte de finanţare, în valoare nerambursabilă de 312.146.654 euro, ceea ce reprezintă 43% din suma alocată. Este vorba de suma de 724 milioane de euro, alocată pe POR în această perioadă şi am exclus Spitalul Regional şi alocările pe Strategia Dunării. În ultimele zile au făcut un tur de forţă şi am semnat 39 de contracte de finanţare, din care 35 cu mediul de afaceri, pe Axa 2, 2.1, microîntreprinderi şi 2.2, în valoare totală, cu tot cu contractele de astăzi vom avea 16 milioane de euro semnate în doar câteva zile. Ne situăm în continuare pe primul loc în ceea ce înseamnă ritmul de contractare şi cu această ocazie profit şi mulţumesc şi eu echipei noastre care a făcut un efort foarte mare, fiind reduse şi termenele de evaluare foarte mult. Şi desigur, eforturile s-au făcut şi de către beneficiarii noştri”, a subliniat Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia.

Pe Măsura 2.1 au fost semnate 193 contracte

În cadrul Axei Prioritare 2 au fost semnate 232 contracte de finanţare, în valoare nerambursabilă de 55,621 milioane euro. Pe Măsura 2.1 au fost semnate 193 contracte, în valoare nerambursabilă de 30.479.536 euro, iar pe Măsura 2.2 –  39 contracte, în valoare nerambursabilă de 25.141.617 euro. În cadrul Axei Prioritare 3, pe Măsura 3.1 B au fost semnate 10 contracte, în valoare nerambursabilă de 4.577.087 euro. „La nivelul biroului de informare din cadrul ADR SV Oltenia, potenţialii beneficiari şi beneficiarii POR 2014-2020, pot primi îndrumare şi consiliere pentru realizarea activităţilor specifice legate de depunere a cererilor de finanţare şi implementarea contractelor.  Implementarea în bune condiţii a Programului Operaţional Regional 2014-2020, la nivelul Regiunii SV Oltenia, în ceea ce înseamnă pregătirea şi informarea potenţialilor beneficiari, evaluarea, contractarea şi implementarea proiectelor, reprezintă obiectivul principal al activităţii ADRSV Oltenia care este deplin angajată în gestionarea eficientă a  programului. Depăşind toate greutăţile începutului de program (lansarea cu întârziere a apelurilor de proiecte, disfuncţionalităţi ale sistemului MySMIS, etc), ADR SV Oltenia a reuşit să se menţină pe primul loc în tara, ca număr de proiecte contractate. Alocarea pe regiune este de 36,6 milioane de euro, dar în urmă cu câteva zile a fost aprobată OUG nr 8, care ne spune că putem să ajungem până la 200%, supracontractare. Deci, putem ajunge la suma de 73 milioane de euro. Această schemă de finanţare nu mai este deschisă, noi am făcut solicitare şi ministerul ne-a transmis o adresă prin care ne-a comunicat că o să o redeschidă şi din discuţia pe care am purtat-o la sediul guvernului, am aflat că se va simplifica foarte mult toate documentele, ghidul, astfel încât să fie foarte uşor de accesat aceste fonduri”, a mai spus Marilena Bogheanu.

Principala forţă de dezvoltare a oraşului nostru sunt fondurile europene

Primarul municipiului Severin, Marius Screciu, a vorbit despre cele două proiecte, dar şi despre alte contracte de finanţare. „Urmează să mai depunem şi noi alte proiecte, depăşind astfel suma de 2 milioane de euro. Noi ne-am mişcat, pentru că suntem un municipiu mai mic, cu bani mai puţini pentru investiţii. Am considerat astfel, că principala forţă de dezvoltare a oraşului nostru sunt fondurile europene. Şi în legislatura trecută am accesat foarte mulţi bani : 25 de milioane de euro străzile, 12 milioane pentru Teatru, alţi bani pentru şcoli. Şi Cetatea am modernizat-o şi reconsolidat-o tot pe fonduri europene. Vă dau un exemplu, dacă anul trecut ne-au rămas 4 milioane de euro pentru investiţii, vă daţi seama câţi ani ne-ar fi trebuit să facem aceste investiţii ?! În cadrul acestui proiect se vor realiza lucrări de reabilitare termică a anvelopei; partea vitrată – tâmplărie termoizolantă, planşeu peste ultimul nivel; lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice; instalaţii cu captatoare solare termice, pompă de căldură sol-apă şi nu în ultimul rând, lucrări de reabilitare/ modernizare a instalaţiei de iluminat în clădiri…”, a explicat edilul municipiului Dr. Tr. Severin.

Creşterea eficienţei energetice la şcoala gimnazială din Pleniţa

Nici comunele din Dolj nu se lasă mai prejos, iar inimosul primar Puiu Calafeteanu din Pleniţa a semnat ieri, contractul de finanţare pentru proiectul „Creşterea eficienţei energetice a şcolii gimnaziale din cadrul liceului tehnologic Constantin Nicolaescu Plopşor”. Acest contract are o valoare totală de 3.056.368,12 lei din care finanţare nerambursabila de 2.276.650,61 lei. „Mă aflu aici pentru a semnat acest contract. De un an de zile lucrăm la acest proiect. Este vorba de şcoală mare, care a fost construită înainte de 1989, iar reabilitarea ei va avea o influenţă extraordinară asupra copiilor noştri, Pleniţa fiind o localitate mare. În cadrul acestui proiect se vor o serie de lucrări. Cum ar fi de exemplu, de reabilitare termică a anvelopei; înlocuirea corpurilor de încălzit, a instalaţiei de distribuţie a agentului termic pentru apa caldă de consum şi încălzire; instalarea unei centrale pe biomasă şi montare sistemelor de ventilare mecanică; reabilitarea instalaţiei de iluminat şi înlocuirea corpurilor de iluminat; modernizarea instalaţiei electrice şi nu în ultimul rând, lucrări conexe  cum ar fi repararea faţadei, acoperişul, trotuare de protecţie, recompartimentări şi finisaje… etc.”, a subliniat primarul comunei Pleniţa, Puiu Calafeteanu.