“Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii Europene”

0
76

În perspectiva lucrărilor Consiliului de Asociere UE-Moldova, prevăzut să aibă loc în 31 martie, Serviciul European de Acţiune Externă a publicat, împreună cu Comisia Europeană, în 13 martie, un raport comun ce cuantifică eforturile depuse până în prezent de Republica Moldova în direcţia realizării angajamentelor luate prin Acordul de Asociere.

mogheriniDatorită ajutorului consistent acordat de Uniunea Europeană, Moldova  a adoptat un număr important de reforme în procesul de implementare a Agendei de asociere, având ca scop restaurarea independenţei sistemului judiciar, eficientizarea administraţiei publice, restabilirea stabilităţii macroeconomice şi armonizarea legislaţiei naţionale cu normele UE în domeniul energiei electrice şi gazului natural. Însă sunt necesare în continuare eforturi, mai ales în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept şi a mediului de afaceri.

        „Uniunea Europeană şi Republica Moldova au o foarte puternică relaţie de colaborare, întărită prin Acordul nostru de asociere, operaţional deja de nouă luni. Acordul a intensificat parteneriatul deja existent, crescând sau consolidând cooperarea noastră în funcţie de domeniu. Agenda de asociere trece în revistă angajamentele luate de autoritătile din Moldova, printre ele numărându-se lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea independenţei sistemului juridic, depolitizarea instituţiilor statului, şi investigarea fraudelor bancare. Au fost înregistrate progrese şi acest raport le trece în revistă. Sunt necesare eforturi suplimentare şi, din acest punct de vedere, Moldova poate conta pe sprijinul Uniunii Europene, pe colaborarea noastră, în beneficiul cetăţenilor noştri”, a declarat Înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.

Cetăţenii moldoveni călătoresc în Schengen fără vize

HahnŞi comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes  Hahn, a salutat aceste rezultate, subliniind faptul că de la semnarea Acordului de asociere cu  Moldova, UE şi-a consolidat poziţia în Moldova ca  principal partener comercial, iar asistenţa permanentă a  UE a dus la crearea de locuri de muncă şi la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei. “Cetăţenii moldoveni se bucură de posibilitatea pe care o au acum, de a călători pentru perioade scurte în spaţiul Schengen fără viză, şi participă masiv la programe europene, cum ar fi Erasmus, de exemplu. În contextul punerii în practică a angajamentelor din Acord, aştept cu deosebit interes să aflu şi mai multe poveşti de succes dinspre Moldova ”.