Chimpex a semnat cu BCR un acord de finanţare în valoare de 27 milioane de euro

0
239

Chimpex a semnat cu Banca Comercială Română un acord de finanţare în valoare de 27 milioane de euro, care se va derula pe o perioadă de 10 ani, pentru construirea unui nou terminal de cereale, au anunţat, miercuri, reprezentanţi ai BCR.

Facilitatea de credit acordată de către Banca Comercială Română va permite Chimpex SA, unul dintre cei mai mari operatori portuari de la Marea Neagră, să implementeze unul dintre cele mai importante proiecte de modernizare ale sale. Chimpex va utiliza finanţarea pentru construcţia silozului de cereale cu o capacitate de 200.000 de tone. Terminalul va fi amplasat în Molul IV din Portul Constanţa, Dana 55 şi va avea o capacitate de procesare de peste 3,5 milioane de tone de cereale pe an (grâu, orz, porumb, rapiţă, floarea-soarelui, etc.). Terminalul va fi complet automatizat şi va permite descărcarea simultană a cerealelor din tren, camioane şi barje şi încărcarea acestora în vase de tip Panamax de până la 63.000 tone. Alte facilităţi oferite de noua construcţie sunt: aerisire şi monitorizare constantă printr-un sistem electromecanic dedicat, ajustări la încărcare şi descărcare, sistem de operare ecologic, dust-free şi transbordare directă de la mijlocul de transport la vas.

Parte din grupul Ameropa

Tranzacţia a fost asistată de casele de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Peterson (NNDKP) din partea băncii şi de Popovici Niţu Stoica & Asociaţii (PNSA) din partea companiei. Chimpex este unul dintre cei mai importanţi operatori portuari din Constanţa din 1971, fiind parte din grupul Ameropa. Este situat într-una dintre cele mai bune locaţii strategice din Portul Constanţa cu acces facil pe cale rutieră, feroviară şi maritimă. Fondată în 1948, Ameropa este un trader internaţional de cereale şi îngrăşăminte din Elveţia, aflat în proprietate privată, care acoperă pieţe tradiţionale, cum sunt Statele Unite, America de Sud, Europa, Asia şi Australia, la fel ca şi pieţe emergente din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Ameropa are peste 4.700 de angajaţi pe glob şi intermediază anual 10 milioane de tone de îngrăşăminte şi 10 milioane de tone de cereale.