Simularea bacalaureatului, promovată de numai 50% din elevii doljeni

0
291

Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat datele privind rezulatele probelor susţinute în cadrul simulării naţionale pentru examenul de Bacalaureat, atât pentru elevii clasei a XI-a, cât şi pentru elevii clasei a XII-a.

Astfel, în judeţul Dolj, la clasa a XI-a, la proba scrisă la Limba şi literatura română 41,61% din elevi au obţinut note peste cinci. Din cei 5.352 de elevi înscrişi, 3.084 nu au obţinut notă de trecere. La proba obligatorie a profilului susţinută la Matematică sau Istorie din cei 4.921 de elevi prezenţi, doar 1.460  au obţinut note peste cinci. De asemenea, la clasa a XII-a- 50, 16% din elevi au obţinut notă peste 5. La Limba şi literatura română au reuşit să obţină notă peste 5, 55,3% dintre elevii prezenţi, la Matematică şi Istorie au promovat 42,16%, iar la proba la alegere 53,92

Scopul organizării de către Ministerul Educaţiei Naţionale, a simulării probelor scrise de Bacalaureat, atât pentru clasa a XI-a, cât şi pentru clasa a XII-a, este, pe de o parte, familiarizarea elevilor cu rigorile acestui tip de examen, iar pe de altă parte, de a ajuta elevii să conştientizeze nivelul de pregătire, înainte de Bacalaureat, şi de a lua măsuri în consecinţă pentru îmbunătăţirea rezultatului final. Noutăţile pe care MEN le-a adus în acest an au fost (1) includerea elevilor de clasa a XI-a în cadrul simulării şi (2) faptul că subiectele pentru probe au fost unice, la nivel naţional. Subiectele au fost diferenţiate, în funcţie de filieră, profil şi specializare, şi au fost realizate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, în conformitate cu modelele de examen publicate încă din luna noiembrie 2013 pe site-ul www.edu.ro.

Elevii clasei a XI-a nu au susţinut proba la alegere, având în vedere că aria de acoperire disciplinară în clasa a XI-a nu este similară celei de clasa a XII-a. De asemenea, elevii clasei a XI-a au susţinut proba la Istorie (proba obligatorie a profilului) în baza programei parcurse pentru clasa a XI-a, şi nu a XII-a, aşa cum se procedează în cadrul examenului naţional de Bacalaureat.

 

Rezultatele obţinute la simulările naţionale din anul şcolar 2013-2014 nu vor fi trecute în catalog, dar sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.