Deces cauzat de gripă, în Dolj

0
287

Un copil în vârstă de de doi ani din judeţul Dolj a murit după ce a fost diagnosticat cu gripă AH1. Fetiţa fusese iniţial internată la Craiova, însă medicii de aici au hotărât să o trimită la Bucureşti, acolo unde s-a şi consemnat decesul. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, copilul nu prezenta condiţii medicale preexistente şi nu a fost vaccinat antigripal.   

Acesta este primul deces cauzat de gripă în acest sezon, în judeţul Dolj. Medicii au mai diagnosticat, însă, în această perioadă, un alt caz de gripă, de data acesta cu virusul AH3, confirmat tot prin examen de laborator la Institutul Cantacuzino Bucureşti. Pe de altă parte şi numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat (2.006) este mult mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1.493 cazuri). Au fost aproape 900 de cazuri de pneumonie  şi  1.139 de infecţii ale căilor respiratorii superioare. O parte din cei diagnosticaţi cu aceste probleme de sănătate au avut nevoie chiar de internare în spital, unde au rămas sub supravegherea medicilor pentru a preveni apariţia unor complicaţii de natură să le pună viaţa în pericol.

Ministerul Sănătăţii a oprit vaccinarea la începutul lui februarie

Deşi cea mai eficientă modalitate de a preveni îmbolnăvirea este vaccinul antigripal, Ministerul Sănătăţii a hotărât să oprească, încă de la începutul lunii februarie, campania de imunizare. În judeţul Dolj, la câteva săptămâni după acel moment au apărut şi primele cazuri de gripă. În total au fost cinci persoane diagnosticate cu virusul gripal, iar numărul de persoane vaccinate a fost de 16.500.

Campania de vaccinare sezonieră 2013 – 2014 s-a încheiat pe 2 februarie a.c. având în vedere “evoluţia lentă a virusului”, după cum anunţa ministrul Sănătăţii de atunci, Eugen Nicolăescu. Ulterior, Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat că a fost descoperită o concentraţie de endotoxine de 30 de ori mai mare decât valorile normale în vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino şi ca atare nu putea fi pus pe piaţă. Oficialii au susţinut însă că reacţiile adverse sunt minore.

Nu este recomandată automedicaţia cu antibiotice

În condiţiile în care campania de vaccinare s-a încheiat, medicii îi avertizează pe doljenii ca la primele semne de îmbolnăvire să nu ezite să anunţe medicul de familie. Pentru prevenirea apariţiei altor cazuri de gripă, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj  recomandă populaţiei să respecte o serie de măsuri. Printre acestea, să ţină cont de mai multe reguli de igienă. Printre altele medicii au precizat că foarte importantă este spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice – locul de muncă, şcoală şi unităţi de alimentaţie publică.

Pentru persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, recomandarea este de a se feri pe cât posibil de deplasările care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente. În cazul în care apar primele semne de boală – febră, dureri de cap şi de gât sau tuse – trebuie anunţat telefonic, în cel mai scurt timp posibil, medicul de familie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital.

Nu în ultimul rând, medicii avertizează asupra unui obicei pe care persoanele afectate de viroze respiratorii îl au: acela de a lua medicamente fără a consulta în prealabil un doctor. Specialiştii susţin că automedicaţia devine o mare problemă, în această perioadă a anului, odată cu creşterea numărului de persoane care au probleme din cauza virozelor respiratorii şi a pneumoniilor. O astfel de atitudine ar putea determina apariţia mai multor probleme medicale. Potrivit medicilor, automedicaţia cu antibiotice în cazul virozelor respiratorii este una eronată, care poate avea efecte secundare. Asta pentru că virozele respiratorii sunt în proporţie de 90% de origine virală şi nu răspund la tratamentul cu antibiotice. Administrarea abuzivă de antibiotice poate avea ca rezultat negativ, în timp, apariţia rezistenţei la acest tip de medicamente. În aceste condiţii, în momentul în care organismul se confruntă cu infecţii bacteriene, antibioticele nu îşi mai fac efectul.