Opera Română Craiova şi-a găsit, în sfârşit, salvarea. Sediul în care funcţionează instituţia de cultură, parte componentă a Colegiului Naţional „Carol I”, va fi reabilitat cu fonduri de la bugetul de stat, prin programul Centenar. Reprezentanţii Primăriei Craiova au confirmat că toată documentaţia legată de reabilitarea acestui obiectiv a fost solicitată şi transmisă, încă de săptămâna trecută, către Compania Naţională de Investiţii (CNI). Ca şi în cazul stadionului, CNI se va ocupa în întregime de proiect, de la organizarea licitaţiei şi până la terminarea efectivă a lucrărilor.
Informaţia a fost oferită de primarul Craiovei, Mihail Genoiu, joi, în cadrul şedinţei extraordinare pentru votarea bugetului şi a plecat de la o interpelare a consilierilor opoziţiei. Consilierul PNL, Doru Câplea, a remarcat că municipalitatea a prins în buget, şi în acest an, tot sume mici pentru reabilitarea şi consolidarea corpului principal al Colegiului Naţional „Carol I”, care încorporează şi sediul Operei Române Craiova – de 600.000 de lei pentru documentaţie şi 800.000 de lei pentru lucrări. «Sunt absolvent de „Carol”, nu ca cei care se dau foarte interesaţi, dar poate că au absolvit pe la „Elena Cuza” sau în altă parte. Eu am absolvit „Carol I” şi sunt legat sufleteşte de el», a replicat primarul.
Genoiu a precizat apoi că s-a făcut tot ce s-a putut pentru urgentarea proiectului, dar că, din păcate, legea achiziţiilor este destul de greoaie şi a dus la prelungirea cu mult a termenelor: „În afară de ceea ce s-a făcut, omeneşte posibil, în toată această perioadă, poate mai este şi altceva. Poate că cineva a descoperit că putem să sărim nişte etape şi nu ştiu eu: v-aş ruga foarte mult să mi le explicaţi! Poate că cineva că putem să trecem la execuţie fără licitaţie, fără proiect, fără SF, fără reactualizări şi fără să ţinem cont de toată legislaţia care se schimbă în permanenţă, vizavi de norme ISU, etc. Dacă aveţi aceste reţete, daţi-mi-le! Dacă sunt legale şi corecte le pun în aplicare”, a solicitat edilul Craiovei sprijin din partea consilierilor.
Craiova, pe lista obiectivelor din programul Centenar
În altă ordine de idei, primarul Mihail Genoiu le-a dezvăluit aleşilor locali că, între timp, a apărut o nouă şansă pentru salvarea acestei clădiri de patrimoniu, una dintre cele mai valoroase ale Craiovei. Clădirea Operei Române Craiova, parte componentă a colegiului, are şanse mari să fie reabilitată, separat de şcoală, de către Compania Naţională de Investiţii. Imobilul, deşi nu poate fi vorba de o clădire distinctă, se află pe lista scurtă a celor şase obiective culturale pe care guvernul şi le-a propus să le reabiliteze în anul Centenarului, respectiv Muzeul Naţional de Artă Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Bucureşti, Opera din Cluj, Iaşi şi Craiova, Sala Polivalentă cu minimum 15.000 de locuri. «Săptămâna trecută, a fost trimisă o adresă la CNI şi documentaţia Colegiului „Carol I” şi a Operei Române. La ora aceasta, se discută acolo, pentru că, în programul de guvernare, este prinsă şi modernizarea Operei din Craiova, prin efortul parlamentarilor noştri», a transmis primarul Mihail Genoiu.
Potrivit acestuia, toată documentaţia este depusă la CNI, care studiază, în aceste zile, planşele şi proiectul tehnic pentru stabilirea devizului de lucrări. Autorităţile susţin că, de această dată, nu se va mai merge pe varianta minimală pe care o pregătise Primăria – cea de până de la valoarea de 5 milioane de euro – ci pe o variantă maximală, cu toate cele necesare funcţionalităţii.
Opera Română şi Colegiul „Carol I”, o saga zbuciumată
Finanţarea lucrărilor de modernizare a Operei Române Craiova vine în contextul creării unei „autostrăzi culturale”, gândită de guvernanţi pentru anul Centenarului. Proiectul implică legarea, prin manifestări înrudite, a capitalelor Marii Uniri – Bucureşti, Alba-Iulia, Chişinău şi Cernăuţi. La această autostradă, mai sunt conectate şi alte localităţi româneşti – Timişoara, Lugoj, Blaj, Arad, Sibiu, Iaşi, Craiova, Constanţa – al căror rol istoric în pregătirea şi desfăşurarea actului de la 1 Decembrie 1918 este cunoscut.
Este o mare oportunitate pentru Craiova, spun autorităţile, şi în special pentru Opera de aici, care funcţionează în condiţii foarte proaste şi riscante pentru spectatori, încă de mai mulţi ani. După cum se ştie, autorităţile au încercat, prima dată, să reabiliteze întreaga clădire, Opera şi Colegiul, cu fonduri europene, dar s-a constatat că valoarea-limită aprobată era mult prea mică raportat la volumul de lucrări pe care îl necesită imobilul, iar pista a fost abandonată. Între timp, clădirea s-a degradat şi mai mult, copiii au fost mutaţi din clase, corpul de clădire fiind cu totul izolat. Numai că Opera a continuat şi continuă să mai funcţioneze chiar sub acele clase de la etaj, cu pereţi erodaţi de fisuri şi tavane şubrede. Autorităţile s-au decis, în cele din urmă, să îşi asume reabilitarea cu bani de la buget, dar când s-au apucat de lucru, s-au împotmolit în proiecte şi valori, apoi în licitaţii. Ultimul stadiu este încă o licitaţie – a doua – anulată, după ce singura ofertă depusă (asocierea de firme Construcţii Erbaşu SA şi Delta ACM 93 SA) a fost declarată neconformă.