Biserica interzice desfăşurarea activităţilor artistice în lăcaşurile de cult

0
344

Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca în lăcaşurile de cult să fie interzise desfăşurarea şi filmarea activităţilor culturale şi artistice, pe motiv că acestea “pot provoca tendinţe de auto-secularizare” a spaţiului bisericesc. Vor fi acceptate filmările la nunţi sau botezuri. “Întrucât activităţile culturale şi artistice desfăşurate în lăcaşurile de cult, pot provoca tendinţe de auto-secularizare a spaţiului sacru din Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod stabileşte ca aceste activităţi culturale să fie organizate în alte spaţii ale parohiilor sau în spaţii publice închiriate pentru acest scop”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Patriarhia Română.

De asemenea, vor fi acceptate filmări care au ca scop promovarea istoriei şi patrimoniului bisericii respective. “Filmările în lăcaşurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale şi numai în cazurile în care se doreşte evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligaţia respectării normelor liturgice şi tipiconale”, mai reiese din comunicatul instituţiei.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat, pentru MEDIAFAX, că vor fi acceptate filmările făcute în cadrul unor evenimente de familie aşa cum sunt nunţile sau botezurile. “Hotărârea Sinodului nu are legătură cu filmările făcute de persoane private cu ocazia unor evenimente importante din viaţa familiei, aşa cum este Botezul şi Sf. Cununie, ci face referire exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, operă) sau filmări ale unor scene de film. Spaţiul bisericii e unul eminamente liturgic, nu artistic. Biserica rămâne desigur implicată în colaborarea cu cei care organizează asemenea acte culturale, dar doreşte respectarea graniţei între un spaţiu sacru şi un spaţiu secular pentru a evita amestecarea registrelor”, a menţionat Vasile Bănescu.