Un spectacol inspirat din fenomenul migraţiei motivate de sărăcie, pe scena Teatrului Naţional din Craiova

0
63

În perioada februarie-iunie a.c., Asociaţia ARENA realizează un turneu naţional al spectacolului „ROVEGAN”, de Catinca Drăgănescu, cu reprezentaţii gratuite urmate de dezbateri cu publicul, în Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Botoşani, Sibiu, Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe. „ROVEGAN” – o producţie a Asociaţiei ARENA şi Centrului de Teatru Educaţional Replika, prezentat în cadrul GO WEST, platformă de teatru şi dezbatere, printr-un proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) – a fost realizat în urma unei ample documentări desfăşurate, anul trecut, în localităţi din judeţul Vaslui şi explorează fenomenul migraţiei motivate de sărăcie dinspre Europa de Est spre Occident. La Craiova, spectacolul va putea fi văzut marţi, 21 februarie, ora 19.00, pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Intrarea este liberă, pe bază de rezervare la adresa contact.asociatia.arena@gmail.com.

TNC Rovegan 2Migraţia este unul dintre fenomenele sociale acute care afectează România, subliniază iniţiatorii proiectului. „Sărăcia, lipsa locurilor de muncă şi de perspective pe plan local determină un exod masiv spre ţările occidentale. Migraţia a căpătat amploare în ultimii ani, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Ea afectează toate categoriile sociale şi ridică întrebări serioase asupra viitorului societăţii. Fenomenul ia atât forma migraţiei economice, cât şi a exodului de creiere, cunoscut sub numele de brain drain”, adaugă aceştia.

Primul proiect al platformei de teatru şi dezbatere GO WEST

Iniţiatoarea GO WEST – platformă de teatru şi dezbatere care îşi propune să atragă atenţia opiniei publice asupra fenomenului migraţiei şi impactului acestuia asupra societăţii –, regizoarea Catinca Drăgănescu, împreună cu echipa de creaţie, şi-au propus să documenteze şi să analizeze atât motivele care determină migraţia, cât mai ales experienţa migranţilor în Occident şi felul în care aceasta le afectează viaţa personală şi relaţia cu cei apropiaţi. În 2015, pornind de la cartea Lilianei Nechita, „Exodul mamelor”, echipa proiectului a efectuat o amplă documentare a migraţie motivate de sărăcie, concentrându-se pe situaţia mamelor românce plecate la muncă în Italia. În urma acestei documentări, coordonată de antropologul Alexandra Dincă şi realizată în parteneriat cu organizaţia World Vision România, Catinca Drăgănescu a finalizat textul spectacolului în cadrul unei rezidenţe de creaţie la Drama League New York.

Catinca Drăgănescu a montat la Craiova spectacolul „Photoshop”

TNC Rovegan 6Pe baza piesei, Asociaţia ARENA şi Centrul de Teatru Educaţional Replika au coprodus spectacolul „ROVEGAN”, primul proiect al platformei GO WEST. Textul şi regia îi aparţin Catincăi Drăgănescu, cu care a colaborat şi Teatrul Naţional din Craiova, pentru punerea în scenă a spectacolului „Photoshop”, câştigător al concursului de proiecte regizoral-scenografice destinat tinerilor regizori şi scenografi români, organizat instituţia craioveană. „ROVEGAN” le are în distribuţie pe Mihaela Teleoaca, Silvana Negruţiu şi Valentina Zaharia. Spectacolul a fost prezentat în cadrul Festivalului de Teatru Independent Butterfly Effect, de la Galaţi, în septembrie 2016, unde a fost premiat pentru „rafinamentul mijloacelor performative şi folosirea alegoriei ca instrument de conştientizare a efectelor migraţiei economice”.

Următorul spectacol va avea ca temă exportul de medici şi specialişti în IT

În perioada februarie-iunie a.c., spectacolul este prezentat în cadrul unui turneu în opt oraşe din ţară: Bucureşti (11 februarie), Craiova (21 februarie), Sibiu (10 martie), Sfântu Gheorghe (12 martie), Botoşani (9 aprilie), Iaşi (11 aprilie), Cluj (19 aprilie) şi Târgu Mureş (20 aprilie). Turneul va avea dublă misiune, mai precizează iniţiatorii proiectului: de instrument de conştientizare, dar şi o ocazie de a documenta şi colecta date pentru un următor spectacol, „Bun de export”, care să abordeze fenomenul de brain drain. „Este deja cunoscut exportul de medici şi de specialişti în IT, dar ceea ce este şi mai îngrijorător este perspectiva clasei de mijloc care îşi încurajează copiii să îşi caute de lucru în Occident dacă aspiră la un trai decent. România este privită ca un teritoriu dezolant, lipsit de perspective, de care aceşti tineri trebuie să fugă dacă vor să realizeze ceva”, se menţionează într-un comunicat de presă.

***

„Pentru cine are contact cu această Românie, tăcută şi ignorată, care se destramă încet, „ROVEGAN” este un spectacol cutremurător. Pentru ceilalţi, poate fi o revelaţie. Catinca Drăgănescu a reuşit o distribuţie excepţională în „ROVEGAN”, cu trei actriţe care realizează un tur de forţă, combinând modalităţi diferite de joc, de la scene dramatice la naraţiuni corale sau muzică live». (Oana Stoica, „Dilema Veche”)

***

«„ROVEGAN” este un spectacol care te păcăleşte isteţ să asculţi, tu, om mare, poveşti pentru copii şi să iei în serios un fenomen de care îţi e mai comod să faci abstracţie. Te smulge pur şi simplu din ecranul luminos cu poveşti pe care le scrollezi din obişnuinţă şi te convinge cu frumosul să te uiţi la lumea tristă şi plină de umor din jurul tău. Aplauzi performanţa artistică şi rămâi cu gustul unei vinovăţii difuze în faţa unei poveşti de viaţă cât se poate de reală, spusă în limbaj de basm». (Alina Epîngeac, „Yorick.ro)