Copil din Craiova, diagnosticat cu SHU, transportat de urgenţă la Bucureşti

0
380

Un copil de un an şi patru luni din Craiova a fost transportat de urgenţă la Spitalul ”Marie Curie” din Bucureşti, fiind diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic în formă severă. Este primul caz din acest an de SHU diagnosticat la un copil.

copilBăieţelul a fost transportat de urgenţă de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova, la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, prezentând simptome de sindrom hemolitic uremic. Medicii au constatat că este vorba de un caz grav, o forma severă de boală, cu dializă peritoneală.

Direcţia de Sănătate Publică Dolj a efectuat o anchetă epidemiologică în acest caz iar rezultatele vor fi trimise la Bucureşti. Anul trecut alţi doi copii din judeţul Dolj au ajuns la Spitalul „Marie Curie“ cu sindromul hemolitic uremic.

În intervalul ianuarie-octombrie 2016, la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti au fost înregistrate 32 de cazuri de sindrom hemolitic uremic (SHU), cel mai mare număr din ultimul deceniu. Trei copii au murit din cauza acestei afecţiuni.

Ce este sindromul hemolitic uremic

Sindromul hemolitic uremic este o afecţiune a rinichilor, copiii fiind supuşi dializei pentru a supravieţui. Primele semne sunt tulburările digestive, caz în care cel mai bine ar fi să fie consultat un specialist. Sfatul medicilor pentru părinţi este însă să nu se panicheze pentru că doar în cazuri rare ar putea fi vorba despre un prim simptom al sindromului hemolitic uremic. La început boala se manifestă prin diaree obişnuită. De aceea poate nici nu e recunoscută în primele 24- 48 de ore de la debut. După care se poate transforma în scaune formate din cheaguri de sânge

Sindromul hemolitic uremic se caracterizează prin insuficienţă renală acută, anemie şi o scădere bruscă şi severă a numărului de trombocite, celulele care ajută la coagularea sângelui. SHU se întâlneşte de regulă la sugar şi la copilul mare, dar se poate întâlni şi la adulţi .

Cum se poate prefeni infecţia cu STEC

Sindromul hemolitic uremic porneşte de la o colită hemoragică, adică un tip de gastroenterită în care anumite tulpini ale bacteriei Escherichia coli infectează intestinul gros, generând o toxină (toxina Shiga), care provoacă diaree cu sânge şi alte complicaţii grave. SHU reprezintă o complicaţie majoră care este un tip de insuficienţă renală şi apare la circa 10% din cazurile de boală diareică produse de STEC şi care apare mai ales la copiii de 0-5 ani şi la persoanele în vârstă.

Pentru a preveni infecţia cu Shiga toxina E.coli (STEC) autorităţile sanitare îi sfătuiesc pe părinţi să se spele pe mâini cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor copilului şi înaintea preparării sau a consumului de alimente. De asemenea, să se spele pe mâini cu apă şi săpun după contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru îngrijirea lor.

Infecţia apare în urma ingestiei de STEC, chiar în cantitate extrem de mică (doar 1.000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infecţia). Aceasta se produce mai ales după consumul de alimente sau apă contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate în transmiterea acestei infecţii sunt laptele şi produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă, mai ales cea tocată insuficient preparată termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spălată. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucătărie, mai ales daca nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente si nu sunt curăţate între utilizări. Uneori contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin în contact cu animalele şi care nu respectă regulile elementare de igienă personală (spălatul mâinilor cu apă şi săpun).

Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie făcută cât mai curând (imediat), mai ales în cazul copiilor de 0-5 ani, dacă diareea se însoţeşte de febră sau scaune cu sânge. La adulţi fără altă simptomatologie decât diareea, prezentarea le medic este obligatorie dacă aceasta persistă timp de 3 zile.