Marin Sorescu, omagiat de teatrul care îi poartă numele

0
360

80 de ani de la naşterea scriitorului, 20 de ani de la moarte

Cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la naşterea scriitorului Marin Sorescu (n. 29 februarie 1936), respectiv a 20 de ani de la trecerea sa în eternitate (8 decembrie 1996), Teatrul Naţional din Craiova, care îi poartă numele, va organiza o serie de manifestări culturale. În programul celor două zile, 28 şi 29 februarie, sunt cuprinse un spectacol susţinut de actori ai instituţiei şi lansarea unei monografii critice, prin care va fi evocată figura unuia dintre creatorii de prim rang ai generaţiei sale, în repetate rânduri propus la Premiul Nobel pentru literatură. Evenimentele – cu intrare liberă pentru public – vor fi prezentate de scriitorul Nicolae Coande.

Astfel, duminică, 28 februarie, de la ora 18.30, la Sala „Amza Pellea” va fi prezentat spectacolul „Profet în ţara lui” (regia: Alina Hiristea) – un performance de poezie şi muzică pe texte de Marin Sorescu. La el vor lua parte cunoscuţi actori ai Naţionalului craiovean – Ilie Gheorghe, Tudor Gheorghe, Emil Boroghină, Ion Colan –, dar şi studenţii anului II al Departamentului de Arte al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova, Corul „Allegro” şi orchestra de cameră ale Liceului de Arte „Marin Sorescu” (îndrumător: prof. George-Florian Zamfir). Elevi ai liceului vor interpreta, de asemenea, din poezia soresciană (îndrumător: prof. Angela Cristea).

Luni, 29 februarie, ora 16.00, la Sala „Ia te uită!” a teatrului va fi lansat volumul „Marin Sorescu. Singur printre canonici”, de Cosmin Borza, monografie critică apărută în 2015 la Editura Art, considerată cea mai profesionistă lucrare dedicată operei şi vieţii scriitorului. Cu acest prilej va fi vernisată o expoziţie de pictură dedicată scriitorului de elevi ai Liceului de Arte (îndrumător: prof. Monica Dincă).