Ce este E.coli, bacteria care a speriat părinţii din toată ţara?

0
218

Ultimul raport de la “Marie Curie” confirmă trei infecţii cu E. coli, dar şi cu diverşi viruşi, în cazul bebeluşilor internaţi săptămâna trecută la Bucureşti. Deocamdată nu se ştie dacă Escherichia coli se face vinovată pentru criza sanitară la care sistemul medical nu are încă răspuns. Cert este că trei copii au murit, iar opt rămân în continuare sub supravegherea medicilor: patru dintre ei la nefrologie şi alţi patru la Terapie Intensivă. De asemenea, Corpul de Control al premierului face verificări în acest caz, fiind vizate atât respectarea procedurilor în unităţile medicale din Argeş şi din Bucureşti, cât şi promptitudinea asistenţei acordate şi modalitatea în care este realizată investigaţia epidemiologică.

Pentru a preveni infecţia cu Shiga toxina E.coli (STEC) autorităţile sanitare îi sfătuiesc pe părinţi să se spele pe mâini cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor copilului şi înaintea preparării sau a consumului de alimente. De asemenea, să se spele pe mâini cu apă şi săpun după contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru îngrijirea lor.

Carnea trebuie preparată corespunzător termic, iar cea de vită, mai ales cea tocată, trebuie gătită la o temperatură de minim 70 grade Celsius (temperatura trebuie atinsă în interiorul preparatului). Este de evitat laptele crud (nepasteurizat), produsele lactate nepasteurizate sau achiziţionate din surse neautorizate. De asemenea, sucul de mere nepasteurizat. Preveniţi contaminarea încrucişata în timpul preparării hranei prin utilizarea separată şi curăţarea ulterioară cu detergent şi apă caldă a ustensilelor (cuţite, vase, tocătoare) care vin în contact cu produsele alimentare crude. Pentru orice simptomatologie de boala diareică, recomandare adresată părinţilor este să se prezinte cu copilul la medicul de familie sau în cea mai apropiată unitate sanitară. De asemenea, părinţii nu trebuie să administreze copiilor medicamente fără recomandarea unui medic. Administrarea unui tratament nerecomandat de medic poate îngreuna depistarea cauzelor apariţiei bolii.

Peste 4.000 de îmbolnăviri în Germania, în 2011

E.coli este o bacterie larg răspândită în natură, care se găseşte în mod normal în intestinul omului şi animalelor. Majoritatea bacteriilor care aparţin acestui gen sunt inofensive, însă exista tipuri de E. coli implicate în producerea de boli diareice şi de infecţii urinare. Prezenţa acestei bacterii în apă indică poluarea acesteia şi trebuie evitat consumul pentru băut si prepararea hranei.

Unele tipuri de E. coli produc o toxină puternică denumită Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc aceasta toxină se numesc Shiga toxina E. coli sau STEC sau E. coli enterohemoragică (EHEC). Tipul de E. coli cel mai frecvent izolat care aparţine acestui grup este O157:H7. În anul 2011 un alt tip, O104:H4 a produs peste 4.000 de îmbolnăviri mai ales in Germania, soldate cu 53 de decese. Există şi alte tipuri de STEC cu circulaţie mai redusă, dar care pot produce, ca şi cele menţionate anterior, Sindromul Hemolitic Uremic (SHU). SHU reprezintă o complicaţie majoră care este un tip de insuficienţă renală şi apare la circa 10% din cazurile de boală diareică produse de STEC şi care apare mai ales la copiii de 0-5 ani şi la persoanele în vârstă.

Cum se transmite infecţia cu STEC?

Infecţia apare în urma ingestiei de STEC, chiar în cantitate extrem de mică (doar 1.000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infecţia). Aceasta se produce mai ales după consumul de alimente sau apă contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate în transmiterea acestei infecţii sunt laptele şi produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă, mai ales cea tocată insuficient preparată termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spălată. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucătărie, mai ales daca nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente si nu sunt curăţate între utilizări.

Uneori contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin în contact cu animalele şi care nu respectă regulile elementare de igienă personală (spălatul mâinilor cu apă şi săpun).

Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie făcută cât mai curând (imediat), mai ales în cazul copiilor de 0-5 ani, dacă diareea se însoţeşte de febră sau scaune cu sânge. La adulţi fără altă simptomatologie decât diareea, prezentarea le medic este obligatorie dacă aceasta persistă timp de 3 zile.