Sănătatea, prioritate în bugetul judeţului pe 2015

0
272

În şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Judeţean Dolj  a fost votat de către consilierii judeţeni bugetul pe 2015. În acest context, şeful administraţiei doljene, Ion Prioteasa, a explicat că anul acesta bugetul a fost construit pe alte criterii. Guvernul nu a mai repartizat banii în funcţie de numărul populaţiei, de suprafaţa localităţii sau de gradul de colectare, ci s-au stabilit sume fixe pentru comune, oraşe, municipii, respectiv judeţe. Din acest punct de vedere, Doljul a fost dezavantajat, comparativ cu judeţele Mehedinţi, Gorj sau Teleorman, care sunt mult mai mici şi care au primit aceleaşi sume de bani ca şi judeţul nostru.

Consiliu Judeţean Dolj investeşte o sumă mare de bani în sănătate, continuă investiţiile şi în infrastructură şi merge în continuare pe accesarea de fonduri europene. Managerul Spitalului Judeţean nr 1 Craiova, dr. Bogdan Fănuţă, a apreciat efortul pe care l-a făcut conducerea executivă a Consiliului Judeţean în ceea ce priveşte demararea unor proiecte cu finanţare europeană şi a trecut în revistă cele mai importante lucrări. Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, Extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe, Extindere Laborator Anatomie Patologică, Ambulatoriu pentru Sportivi şi, mai nou, din bugetul propriu, Consiliul Judeţean vrea să renoveze două etaje ale Spitalului Judeţean, 6 şi 7.

„Vreau să vă mulţumesc pentru investiţiile pe care le-aţi făcut la Spitalul nr. 1 şi vreau să-mi cer şi scuze pentru că am fost mereu extrem de insistent şi v-am solicitat tot timpul diverse, iar dumneavoastră aţi avut deschiderea şi amabilitatea să mă ajutaţi de fiecare dată, deşi nu de puţine ori au fost dezbateri pe marginea apartenenţei acestei unităţi spitaliceşti. Adică, cui aparţine, Consiliului Judeţean sau Ministerului Sănătăţii”, a spus dr. Bogdan Fănuţă.

Extinderea UPU, prioritate zero

Managerul Spitalului a vorbit despre cât de importantă este o extindere a UPU, pentru că spaţiul acestei Unităţi este foarte mic şi numărul de pacienţi, mereu în creştere. Bogdan Fănuţă a vorbit şi despre Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, şi despre studenţii şi viitori medici atraşi de acum înainte de Craiova, dar şi despre Centrul Medical pentru Sportivi, unic în Oltenia.

„Unul dintre cele mai importante proiecte demarate anul trecut de Consiliul Judeţean Dolj este Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, dar şi Extinderea UPU este extrem de importantă, pentru că, nu ştiu dacă cunoaşteţi, dar această Unitate de Primiri Urgenţe are cea mai mare adresabilitate, vin foarte mulţi pacienţi. Ambulatoriul pentru Sportivi iarăși este un proiect binevenit, pentru că aici vin toţi sportivii din Oltenia şi se tratează. Consiliul Judeţean a investit foarte mult şi în lucruri care din afară nu se văd, la televizor se dă doar partea urâtă, dar nu se dau, de exemplu, imagini din blocurile operatorii, care au fost modernizate, renovate şi dotate, aparatura e de ultimă generaţie. E foarte bine că acum administraţia judeţeană s-a gândit să modernizeze etajele 6 şi 7, pentru că ele au făcut obiectul  reportajelor TV. În felul acesta, nu mai e nimic de arătat. Se face, de asemenea, şi consolidarea Spitalului, fiind alocate 4,5 miliarde de lei. Şi acest lucru este foarte important”, a subliniat Bogdan Fănuţă, managerul Spitalului Judeţean nr 1 Craiova, prezent la şedinţă.

„Sunt foarte multe investiţii şi foarte puţine venituri proprii”

Marcel Marcea

Au existat şi intervenţii din partea opoziţiei, care a solicitat date suplimentare pe marginea modului în care sunt cheltuiţi banii publici. De exemplu, consilierul judeţean Marcea Marcel le-a sugerat directorilor instituţiilor de cultură să crească încasările. „Sunt foarte multe investiţii şi foarte puţine venituri proprii. Văd sume mici la acest capitol, de 200 de milioane, 300 de milioane. Şi văd că se fac investiţii de miliarde”, a subliniat consilierul liberal. Şi Marian Irinei, consilier judeţean, s-a arătat interesat de modul în care se cheltuiesc banii la Parcul Industrial şi l-a

Marin Nicoli.

întrebat pe directorul Marin Nicoli de ce investeşte într-un autoturism circa 800 de milioane de lei vechi, în condiţiile în care Parcul Industrial are în dotare un autoturism Nubira. „Pentru siguranţa şoferului şi pentru siguranţa noastră, a celor care trebuie să parcurgem sute de kilometri. O să cumpărăm un Duster sau un autoturism Ford, ceva autohton, dar nu mai putem circula cu această maşină”, a spus directorul Parcului Industrial, Marin Nicoli.

Bani din fondul de rezervă pentru Primăria Leu

Tot în şedinţa ordinară de ieri s-a votat şi alocarea din fondul de rezervă al bugetului propriu judeţean pe anul 2015 a sumei 50 mii lei Primăriei comunei Leu pentru lucrările de decolmatare şi reprofilare a două canale de desecare. Prefectul judeţului Dolj, Sorin Răducan, a explicat necesitatea acestei alocări de bani şi a subliniat faptul că, în urma precipitaţiilor abundente căzute în cursul anului 2014, începând cu luna decembrie a anului 2014 în comuna Leu, sat Zănoaga, nivelul apei freatice a crescut foarte mult, inundând gospodării şi pivniţe ale caselor.

„Având în vedere acestea, apa din fântâni nu mai este potabilă, locuitorii satului fiind aprovizionaţi cu apă de către ISU Dolj. Specialiştii care s-au deplasat în teren pentru a evalua situaţia au sesizat faptul că apa nu poate fi îndepărtată din curţi din cauza faptului că două canale de desecare sunt colmatate, fiind necesară decolmatarea şi reprofilarea acestora, Deoarece Primăria comunei Leu nu dispune de resurse financiare pentru decolmatarea şi reprofilarea celor două canale de desecare, se propune alocarea sumei de 50 mii lei din fondul de rezervă al bugetului propriu judeţean pentru anul 2015 pentru executarea acestor lucrări”, a mai spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Investiţii substanţiale la Aeroport

Pentru 2015, alocaţia solicitată de Aeroportul Craiova de la bugetul propriu judeţean este de 12.120 mii le, din care 3.300 mii cheltuieli curente şi 8820 mii lei cheltuieli de capital. „Din cheltuielile de capital  propuse se vor finaliza investiţiile în curs pentru bunuri proprietate privată a aeroportului, precum şi noi echipamente care să asigure siguranţa operaţională a aeroportului”, a spus Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. Pentru „Remiza Tehnică” s-au alocat 495 mii lei; pentru „Reabilitarea infrastructurii de mişcare” (2% cofinaţare CJ Dolj) – 1557 mii lei, valoarea proiectului fiind de 107.818.134 lei. Pentru „Studiu de teren şi obstacole conform regulamentului UE nr 73/2010Ţ” se vor aloca 140 mii lei. Pentru „Amenajare zonă siguranţă naţională de mişcare” – 110 mii lei, iar pentru „Actualizare şi extindere a sistemului de stingere a incendiilor” – 150 mii lei. Se adaugă multe alte investiţii care duc la dezvoltarea infrastructurii de transport şi, implicit, la creşterea numărului de pasageri. Consilierul judeţean Marcea Marcel a apreciat efortul conducerii CJ Dolj în această direcţie, dar a atras atenţia că, în urmă cu trei ani, premierul Victor Ponta a promis, la Craiova, că va face Autostrada Craiova-Piteşti. Consilierul judeţean a spus că o autostradă aproape de un Aeroport face mult mai atractiv acest obiectiv şi a dat exemplu Clujul, Bucureştiul, Sibiul şi Timişoara.