Noul premier desemnat al Republicii Moldova își va prezenta până joi echipa guvernamentală

0
331

Chiril Gaburici, premierul desemnat al Republicii Moldova, își va prezenta cel târziu până joi echipa guvernamentală în fața parlamentului. Anunţul a fost făcut de Vlad Filat, liderul formațiunii liberal-democrate, cea care a propus candidatura lui Gaburici la funcția de șef al executivului, după eșecul de săptămâna trecută al guvernului Leancă 2.

Chiril Gaburici

Liderul liberal-democrat a precizat că programul de guvernare nu va suferi schimbări esențiale,  declarând totodată că nu consideră necesar să fie schimbați candidații PLDM de pe lista viitorului guvern. În ceea ce-i privește pe liberali, liderul acestora, Mihai Ghimpu, a reafirmat după consultările amintite că formațiunea sa va vota doar un guvern din care va face parte. Premierul desemnat Chiril Gaburici a început ieri consultările cu facțiunile parlamentare în vederea pregătirii programului său de guvernare și a listei miniștrilor din viitorul cabinet.

Au fost prevăzute şi discuții și cu reprezentanții comuniștilor, formațiune care ar putea vota un cabinet condus de Gaburici, avându-se în vedere faptul că liderul acesteia, Vladimir Voronin, a declarat anterior că și-ar dori un premier provenit din mediul de afaceri și care nu a mai fost implicat în politică.

Chiril Gaburici (38 de ani) are în prezent doar susținerea coaliției minoritare care deține numai 42 de mandate (în parlamentul cu 101 locuri), în condițiile în care pentru confirmarea unui guvern sunt necesare cel puțin 51 de voturi.