Situată nu departe de Craiova, pe drumul european 70, comuna Brădeşti se modernizează de la o zi la alta. Sunt lucrări de infrastructură finalizate sau în derulare, sunt multe proiecte în aşteptare, numai bani să fie… Autorităţile locale spun că e o comună cu multe lucruri frumoase, cu oameni liniştiţi, care îşi văd de treburile lor, oameni pentru care merită să te zbaţi, ca să le îmbunătăţeşti traiul. Tocmai de aceea primarul spune că important este să laşi ceva în urmă, aşa că acum se lucrează la o grădiniţă nouă, iar lucrările la sistemul de alimentare cu apă şi asfaltările aşteaptă doar ca vremea să se îmbunătăţească… În aceste condiţii, şi investitorii sunt aşteptaţi cu braţele deschise şi cu destule facilităţi pe care autorităţile le pun la dispoziţie.
Situată în partea de nord a judeţului Dolj, la numai 30 de kilometri de Craiova, comuna Brădeşti, se întinde pe o zonă cu dealuri scunde şi văi înguste. Aproape 5000 de locuitori sunt împărţiţi în şase sate: Brădeşti-Centru, Brădeştii-Bătrâni, Tatomireşti, Răcarii de Jos, Meteu şi Piscani. De fapt, în curând satul Răcarii de Jos va reveni la numele de pe vremuri, Răcari, pentru că oamenii de aici au vrut acest lucru şi l-au obţinut în urma unui referendum. „A fost dorinţa localnicilor aşa că am organizat un referendum în urma căruia s-a stabilit revenirea la vechea denumire. Pe noi nu ne încurcă cu nimic, aşa că le-am respectat dorinţa. Au fost destui care au spus că ei s-au născut în Răcari şi de asta îşi doresc schimbarea denumirii, astfel că, am depus deja toată documentaţia în vederea schimbării denumirii satului“, ne-a explicat primarul comunei Brădeşti, Ion Răcăreanu.
Premiat pentru dezvoltarea localităţii
Ca un bun gospodar, lucru confirmat şi prin obţinerea premiului “Cel mai bun primar de comuna din Regiunea Oltenia”, în decembrie 2013, la Braşov, în cadrul Galei APL.H, Administraţia locală la înălţime, pentru impactul major avut în dezvoltarea localităţii pe care o reprezintă, primarul Ion Răcăreanu se preocupă de nevoile tuturor localnicilor, deşi este perfect conştient că nu-i poţi mulţumi pe toţi. De altfel, în biroul său este un dute-vino continuu, oamenii intră, îşi spun păsurile sau vin cu vreo hârtie la semnat şi îi rezolvă pe toţi, pentru că administraţia, spune el, aşa se face, când are omul nevoie.
Încet, încet, comuna Brădeşti şi-a schimbat faţa, iar lucrurile se mişcă în continuare. Toate şcolile şi grădiniţele din satele component au fost modernizate, au centrale proprii aşa încât cei mici să aibă asigurată încălzirea şi, mai mult decât atât, în acest moment se lucrează de zor la o grădiniţă nou-nouţă, în Brădeşti, lângă şcoală. Fondurile au fost obţinute de la Ministerul Educaţiei prin BERD şi BEI, iar în toamna acestui an noul spaţiu va fi gata să-i primească pe cei mici. “Lucrările au demarat astă-toamnă, dar au mers foarte bine. Clădirea a fost ridicată de la zero, iar acum este şi acoperită. Se lucrează la interior, iar până în toamnă va fi gata amenajată, cu mobilier şi tot ce e nevoie pentru ca preşcolarii să se simtă bine”, mai spune Ion Răcăreanu. În plus, a fost finalizată reţeaua de iluminat public stradal, care este modernă şi, de când a fost pusă în funcţiune, a scăzut şi numărul infracţiunilor comise noaptea pe raza localităţii.
Proiecte multe, bani puţini
Dar investiţiile nu se opresc aici pentru că proiectele sunt multe: prin programele de dezvoltare locală sunt în plan o bază sportivă multifuncţională, podul în satul Tatomireşti, extinderea reţelei de alimentare cu apă, reţea de canalizare şi, bineînţeles asfaltarea drumurilor şi străzilor. De altfel, prin fonduri europene este în lucru şi ar trebui să se încheie la începutul lunii iunie, asfaltarea drumului care leagă Răcarii de Jos de comuna Coţofeni, ce este paralel cu DE 70 Craiova – Filiaşi şi are o lungime de 11 km. “Noi ne-am dori multe lucruri, de fapt localnicii de aici au nevoie, însă nu prea sunt bani. Sperăm să primim măcar pentru finalizarea lucrărilor începute, pentru că dezvoltarea infrastructurii este o prioritate pentru mine”, ne mai explică primarul comunei Brădeşti. Nevoie ar fi şi de un sediu nou de primărie, pentru că actuala clădire, deşi nu s-ar zice – pentru că a fost reabilitată, modernizată şi cosmetizată atât cât s-a putut – are 100 de ani. Zâmbind, primarul adaugă că au fost investite fonduri de la bugetul local şi în modernizarea farmaciilor, pentru că au ajuns medicamentele să se vândă mai bine decât băutura, ceea ce înseamnă că oamenii îmbătrânesc…
Nici zăpada căzută, care a fost foarte bună pentru agricultură, nu a luat pe nepregătite autorităţile locale. Au utilaje proprii, un tractor cu plug şi un buldoexcavator, cu care au curăţat drumurile şi s-au descurcat foarte bine. Pentru oameni a fost bună zăpada, pentru că din agricultură trăiesc. Mai mult, satul Răcarii de Jos este vestit pentru legumicultorii săi, localnicii având tradiţie în domeniu. Au pus déjà răsadurile, cu care vor ieşi curând în pieţele din Craiova. În rest, oamenii îşi duc traiul liniştiţi, şi aşteaptă de pe acum cea mai mare sărbătoare a lor, Ziua Comunei, la început de mai, eveniment pentru care şi autorităţile locale încep deja să se pregătească.
Pentru că nu este departe de oraş, are acces la drumul european 70, comuna Brădeşti este o zonă cu potenţial uriaş pentru evntuali investitori. Pe care autorităţile spun că-i aşteaptă cu braţele deschise, dar şi cu ceva facilităţi, ca să le fie uşor la demararea unei afaceri. “Într-adevăr, este o zonă cu potenţial de dezvoltare la noi. Avem o platformă cu hale industrial care pot fi închiriate de eventuali investitori, aceştia beneficiind de toate utilităţile. Avem gaze, iluminat, alimentare cu apă şi, bineînţeles, şi canalizare când va fi gata. Numai să fie ei dispuşi să investească, pentru că loc este suficient”, ne explică Ion Răcăreanu.
„Aş vrea să pot face mai multe pentru oamenii de aici, pentru că sunt oameni liniştiţi, şi merită să se bucure de un trai mai bun. Până în 2008 nu era nimic. Nici apă, nici asfalt…, dar acum, că le-am făcut pe astea, nu însemnă că trebuie să ne oprim. Nici nu intenţionăm. Şi pentru un vot sau două în plus. Funcţia asta e vremelnică. Azi eşti, mâine nu mai eşti primar. Dar, zic eu, este foarte important să laşi ceva în urmă şi asta încerc, împreună cu toţi cei de aici, angajaţi ai primăriei şi consilieri locali: să lăsăm ceva bun în urma noastră, să dezvoltăm zona asta… ”, mai spune primarul comunei Brădeşti, Ion Răcăreanu.
ce Dumnezeu a facut? Pentru Bradestii Batrani nu sunt bani de drum? Dar avem 30k pentru concerte si rasuri? halal primar!
Alin , ai dreptate . Strada care duce in Bradestii Batrani ar trebui asfaltata , este bataie de joc . Au asfaltat toate strazile , mai putin pe aceea , care este strada principala !
De ce tot vb de domnul primar ION RACAREANU ca nu a facut nimik in comuna si in sate , daca nici dansul nu a facut ce sa mai spunem dz ceilalti primarii asa k or cear face romanul nu e mumtumit niciodata dar pt mine este si va fi cel mai tare primar cara la avut vreodata primaria bradesti si sper sa continue deaici incolo inca 10 mandate mult succes dom primar incontinuare.
Comments are closed.