Sergiu Cârstea revine la Craiova într-un concert de jazz pentru trompetă şi orchestră

0
266
Sergiu Cârstea

Șef partidă trompetă la Opera Naţională Română din Timişoara şi profesor de trompetă în cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest, Sergiu Cârstea revine la Filarmonica „Oltenia”, după „Turneul în oraş” întreprins în vara anului 2015 alături de muzicienii craioveni. De această dată, este invitat în Concertul de jazz pentru trompetă şi orchestră, op. 43 de Dumitru Bughici, care va fi prezentat în primă audiţie vineri seara, de la ora 19.00, sub conducerea muzicală a dirijorului Alexandru Iosub. Concertul va fi precedat de uvertura operei romantice în patru acte Euryanthe de Carl Maria von Weber, prezentată în premieră la Viena în anul 1823, seara urmând să se încheie cu Simfonia nr. 2 în Re major, op. 73 de Johannes Brahms, un poem închinat frumuseţilor naturii.

Acumulând o vastă experienţă ce numără sute de spectacole de operă şi operetă, zeci şi zeci de concerte dirijate la Craiova şi în alte centre culturale din ţară şi din străinătate, dirijorul Alexandru Iosub s-a impus în viaţa spirituală olteană ca o personalitate artistică de primă linie, evoluţia sa fiind bine primită de public şi specialişti. Este cunoscut şi în calitate de compozitor, scriind muzică de scenă pentru Opera Română Craiova şi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”. De asemenea, a orchestrat lucrări pentru diverse ansambluri.

Sergiu Cârstea, muzician basarabean stabilit în România, s-a specializat la Conservatorul Superior de Muzică din Paris, în domeniul interpretării instrumentale – trompetă, la clasa profesorilor Pierre Thibaud, Jean Douay şi Antoine Curé. Ca solist, a concertat în compania orchestrelor simfonice din Chişinău, Plovdiv, cu Orchestra „Piotr Ilici Ceaikovski” din Rusia şi „Europa Symphony” din Viena, cu ansambluri orchestrale din Franţa, Germania, Spania, Italia, precum şi cu Filarmonici din România. Sergiu Cârstea este fondator al Cvintetului „Moldova Brass” din Chişinău, fondator şi preşedinte al Asociaţiei de Instrumentişti – Alămuri „Romanian Brass Society”. În prezent, este şef partidă trompetă la Opera Naţională Română din Timişoara şi profesor de trompetă în cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara.

Concertul de jazz pentru trompetă şi orchestră, op. 43 a fost compus de Dumitru Bughici în anul 1974, fiind dedicat trompetistului român Iancu Văduva, pe atunci coleg cu autorul la Conservatorul din Bucureşti. „Lucrarea este concepută tripartit, două părţi rapide încadrând mişcarea lentă. Materialul tematic folosit de compozitor este original, inspirat din motivele jazzistice caracteristice perioadei, iar orchestraţia luxuriantă potenţează şi capacităţile expresive ale planului acompaniator”, se precizează într-un comunicat de presă al Filarmonicii „Oltenia”.

Concertul de vineri, 19 ianuarie, face parte din stagiunea Filarmonicii „Oltenia” dedicată Marii Uniri şi organizată, în 2017-2018, sub genericul „Muzica uneşte!”.