“ÎN SIGURANŢĂ ONLINE!”- la Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Velovan” din Craiova

0
388

Având în vedere actualul context pandemic şi faptul că fenomenul infracţional îmbracă forme din ce în ce mai diversificate, eforturile poliţiei trebuie să fie permanent îndreptate înspre identificarea soluţiilor optime în vederea prevenirii implicării copiilor în diferite situaţii de victimizare. În acest context, Inspectoratul de Poliţie Județean Dolj și Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan Velovan” Craiova au iniţiat o campanie de informare şi conştientizare asupra fenomenului criminalității în mediul online, intitulată  „ ÎN SIGURANȚĂ ONLINE!”, campanie ce va fi implementată în rândul elevilor și cadrelor didactice din cadrul Colegiului Național Pedagogic ”Ștefan Velovan” Craiova în anul  școlar 2020 – 2021.
Pe 16 decembrie, poliţişti din cadrul I.P.J. Dolj – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de  Persoane  – Centrul Regional Craiova au desfăşurat o activitate preventivă cu elevi de la Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan Velovan” Craiova, în cadrul unei sesiuni online, având ca obiectiv informarea elevilor şi cadrelor didactice cu privire la dimensiunea, formele de manifestare și consecințele  criminalității informatice, informarea elevilor asupra accesării în siguranță a platformelor de socializare, securizării conturilor deținute, precum și transmiterea unor noțiuni de bază privind infracțiunea și limitele răspunderii penale pentru abuzurile cibernetice.
„Pentru prevenirea victimizării în mediul online, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj vă recomandă: Setarea  unor parole cât mai complexe, care vor fi schimbate periodic; Parolele nu vor fi divulgate altor persoane; Acceptarea unor cereri de prietenie doar de la persoane cunoscute; Prudență în a oferi sau posta pe internet  informații personale, fotografii sau locațiile în care vă aflați; Activarea setărilor de confidențialitate; Accesarea unor site-uri sigure și filtrarea informațiilor oferite; Nu acceptați întâlniri în viața reală cu persoane pe care le cunoașteți doar din mediul online”, a precizat Mihaela Sadoveanu, purtător de cuvânt al IPJ Dolj. La rândul său, prof. Adrian Stroe, director al Colegiului Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” a menţionat: „Este extraordinar acest parteneriat. Atât cadrele didactice, cât şi elevii învaţă din discuţiile purtate cu oamenii legii, ceea ce le va fi de folos. Aceste colaborări vor continua”.