Ziua Filarmonicii „Oltenia”

0
333

Se vor împlini mâine, 17 decembrie 2018, 114 ani de la primul concert public cu orchestră şi cor al Societății Filarmonice din Craiova, sub conducerea dirijorilor C. Gaudy şi Elie Mihailescu, solişti fiind Valeria Graepel şi I. G. Mayer. Acest eveniment de la 17 decembrie 1904 atestă înfiinţarea actualei Filarmonici.

Momentul va fi marcat printr-un concert simfonic susținut mâine-seară, de la ora 19.00, care îl are solist pe pianistul portughez, de origine română, Constantin Sandu. La pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii craiovene se va afla Alexandru Iosub, dirijor cu o vastă experienţă ce numără sute de spectacole de operă/operetă şi concerte simfonice.

În program: Concerto grosso în Sol minor op.6, nr.8, „Fato per la Notte di Natale” de Arcangelo Corelli, Concertul în La major pentru pian și orchestră de coarde de Carlos Seixas, Konzertstück în Fa minor pentru pian și orchestră, op. 79 de Carl Maria von Weber, Simfonia nr. 7 în Do diez minor, op. 131 de Serghei Prokofiev.

De la debutul ca solist, la vârsta de 14 ani, Constantin Sandu a susţinut o intensă activitate concertistică în diverse ţări din Europa şi Asia, culegând aplauzele publicului şi elogiile criticii de specialitate. A realizat diverse înregistrări CD cu lucrări de Beethoven (2001), Albeniz şi Gershwin (2002), compoziții portugheze şi româneşti pentru pian (2005), concerte de W. A. Mozart și A. J. Fernandes (2009). În 2006 a obţinut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu teza „Muzica portugheză pentru pian”. Din 1991 s-a stabilit în Portugalia, în prezent fiind șef la catedra de pian a Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto.