Volumul „Momente şi personalităţi din istoria serviciilor secrete româneşti (1924-1989)” a fost lansat, ieri, la Craiova

0
858

Volumul „Momente şi personalităţi din istoria serviciilor secrete româneşti (1924-1989)” a fost lansat, ieri, la Craiova, în prezenţa autorului, prof. univ. dr. Constantin Troncotă. Cuvântul de deschidere l-a avut prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, de la Facultatea de Știinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova, care a explicat celor prezenţi, în număr destul de mare la eveniment, că „volumul de faţă reflectă momente importante din istoria serviciilor secrete din România. Prof. univ. dr. Constantin Troncotă ne-a introdus într-un univers al cunoaşterii provocator şi este pasionat de descoperirea adevărului într-un domeniu care nouă, oamenilor de rând, nu ne este accesibil…”.

Dumitru Otovescu a prezentat apoi o scurtă biografie a autorului, „care este născut la patru ani după mine”, după cum a subliniat, încercând să-i testeze astfel pe cei din asistenţă. Absolvent al Facultăţii de istorie-filosofie a Universităţii din Bucureşti, doctor în istorie militară, profesor universitar şi conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. Cristian Troncotă are o activitate publicistică destul de prolifică, între volumele sale reprezentative aflându-se „Glorie şi tragedii. Momente din Istoria Serviciilor de informaţii şi contrainformaţii române pe Frontul de Est (1941-1944)”, „Mihai Moruzov şi frontul secret”, „Omul de taină al Mareşalului”, „Duplicitarii. O istorie a Serviciilor de Informaţii şi Securitate ale regimului comunist din România” etc.

Despre volumul lansat acum, prof. Cristian Troncotă spune că „este o carte care mă reprezintă ca cercetător. Cuprinde multe adevăruri ascunse. Un adevăr istoric, chiar dacă nu îţi este convenabil, trebuie spus, ca să nu devină ucigător mai târziu. Cartea conţine documente şi multe situaţii care au fost trecute sub tăcere, adevăruri care n-au fost în cărţile de istorie de pe vremea mea şi ştiu că nu sunt nici acum. Raporturile serviciilor de informaţii cu factorii de decizie politică sunt deosebit de complexe. Este îngrijorătoare apariţia unei situaţii în care serviciile de intelligence nu au voie să deranjeze puterea prin informaţiile furnizate, în care acestor servicii li se cere să nu facă altceva decât să execute ordinele primite de la conducerea statului… Nu vom putea niciodată construi relaţii normale cu o mare putere, indiferent care este sau oricare va fi ea, cu frica-n suflet sau stând în genunchi. Este un mesaj peste timp pe care  intelligence-ul românesc, în părţile lui pozitive, ni-l transmite”. Având în vedere că majoritatea celor prezenţi au cumpărat cartea şi au stat la rând pentru a primi un autograf, se pare că a reuşit să suscite interesul tuturor.