Ştiinţa învinge liderul, CFR, în ultimul meci al anului

0
116

Universitatea Craiova – CFR Cluj 2-1

Au marcat: Băluţă 45, Mitriţă 50 / Urko Vera 62.

Stadion: „Ion Oblemenco”, spectatori: 26.900.

Universitatea Craiova: Calancea 5 – Popov 7, Kelic 7, Briceag 7 – Martic 7, Mateiu 7, Zlatinski 7, Bancu 7 – Burlacu 6 (77 R. Popa), Mitriţă 7 (63 Gustavo) 6, Băluţă 7. Antrenor: Devis Mangia

CFR Cluj: Arlauskis 6 – Manea 5, Vinicius 6, A. Mureşan 6, Camora 7 – L. Rus 6 (84 Nouvier), Djokovic 6 (61 Urko Vera) 7 – Deac 7, Culio 6, Păun 7 (69 Mailat) 6 – Omrani 7. Antrenor: Dan Petrescu.

Arbitru: Istvan Kovacs (Carei) 6.

Eliminat: Băluţă 80.

 

De la Moş Crăciun, fiecare avea cel puţin o dorinţă specială pentru derby-ul din Bănie. Craiova, să câştige măcar un meci important în acest sezon şi să nu piardă definitiv urma CFR-ului. Feroviarii, să-şi onoreze postura de lideri şi intre mai liniştiţi în iarnă. Dan Petrescu, să nu piardă, deşi „Bursucul” are acelaşi discurs de pe la Urziceni şi e-n stare să spună că n-are nicio şansă la titlu şi când e matematic campion. FCSB ţinea şi ea cu oltenii, de la care-l doreşte pe Gustavo, care n-a fost însă titular.

Într-o zi tristă pentru români, în care şi-au purtat ultimul rege pe ultimul drum, şi Universitatea Craiova l-a omagiat pe cel care a pus bazele instituţiei care dă numele echipei. La momentul de reculegere, imaginea Majestăţii Sale a fost proiectată pe tabele, iar Peluza Nord i-a dedicat mesajul: „Oltenia îşi salută Regele – exemplu de modestie, demnitate şi nobleţe de os domnesc, Mihai I de sânge albastru, nemuritor simbol al istoriei neamului românesc!”.

Înainte de meci, craiovenii se temeau de fazele fixe ale adversarilor şi stăteau cu ochii şi pe statistica meciurilor pierdute de CFR cu Kovacs la centru: doar unul din cele 21. La singura dispută directă CSU – CFR condusă de Kovacs, oltenii au ratat cupele europene, deşi aveau nevoie de numai un punct în Gruia. Despre „două echipe diferite” vorbea Mangia, recunoscând cifrele ardelenilor, pentru a scoate în evidenţă stilul ofensiv, „neitalian”, al echipei sale. În infernul creat de cei 27.000 de spectatori pe noul „Ion Oblemenco”, unde Dan Petrescu spunea despre Universitatea că n-ar fi pierdut nici cu Milan, alb-albaştrii au început mai bine, dar n-au obţinut decât câteva cornere. Mateiu l-a arcuit pe Arlauskis, în minuul 20, iar liderul a răspuns 5 minte mai târziu, prin Culio, cu un şut din cădere, pe lângă poartă. Gazdele s-au agitat mai mult, dar CFR-ul a părut echipa mai articulată, cu o idee de joc mai bine pusă la punct. Când careul lui Arlauskis părea ferecat şi tabela se pregătea intactă de pauză, Martic a întors o minge în careu după un corner care se „răcise”, iar Băluţă, ţinut în joc de Manea, a plasat o lovitură de cap spre colţul lung pentru 1-0.

Pauza nu le-a atenuat şocul ardelenilor, care au primit gol imediat după reluare de la celălalt „ponei”. Mitriţă şi-a scos de unul singur o lovitură liberă de la 25 de metri şi a finalizat-o cu mare clasă. Ultimul oltean care obişnuia să marcheze astfel era Claudiu Niculescu, dar erau aproape două decenii de când o făcea în alb-albastru. Băluţă putea închide meciul la o oră de la start, dar exteriorul său a nimerit transversala. Imediat, fanii au dat drumul „valurilor” de sărbătoare, dar au făcut-o prea devreme. Dan Petrescu a făcut o mutare extrem de inspirată, aruncându-l în luptă pe Urko Vera, chiar la un corner, iar spaniolul a marcat când încă îşi vâra tricoul în şort. Aşadar, de ce se temeau – fazele fixe, craiovenii n-au scăpat, dar, ca şi în tur, au fost trădaţi de propriul portar, Calancea ratând intervenţia la acel corner. Nici de altă „sperietoare” n-au scăpat oltenii, Kovacs lăsându-i fără căpitanul Băluţă în ultimele 10 minute. Golul le-a dat aripi băieţilor lui Dan Petrescu, care au pus presiune pe careul oltenilor, pentru revenire imediată, iar Calancea a încercat să mai spele din ruşine prin plonjonul la reluarea lui Omrani. Pe contraatac, Martic a ratat incredibil desprinderea, dropul său fiind eficient doar la rugby. Petrescu a forţat cu alte două schimbări ofensive, dar Craiova nu s-a apărat pe final în 10, ci în 27.000, câştigând astfel ultimul meci al anului şi totodată primul derby al sezonului.