Şedinţă fără nerv la CLM Craiova

0
419

Mai puţin de o jumătate de oră, atât le-a luat consilierilor municipali să voteze proiectele şi să încheie socotelile cu anul 2016. Cu toate că sala de plen a fost decorată cu mii de luminiţe, a fost împodobit un brad imens şi s-au cântat colinde, consilierii nu au intrat în atmosfera sărbătorilor şi nici măcar nu s-au despărţit cu urările tipice de sănătate, aşa cum se obişnuieşte în prag de Crăciun.

sedinta clmUltima şedinţă a CLM Craiova a avut loc ieri. A început la ora obişnuită, 10.00 a dimineţii, şi au fost prezenţi – cu o singură excepţie – toţi consilierii. În sală au fost întâmpinaţi cu o surpriză. Alături de un brad natural, de proporţii uriaşe, ghirlande cu mii de luminiţe au fost întinse peste tot, astfel că atmosfera de sărbători era gata pregătită pentru ei. Nici nu s-au aşezat bine pe fotolii că au fost invitaţi să audieze un recital de colinde pe care l-a susţinut pentru aceştia corul elevilor de la Liceul de Artă „Marin Sorescu”. Preţ de câteva minute, glasurile cristaline, perfect armonizate, ale copiilor au adus în sală bucuria sinceră a sărbătorilor de Crăciun.

10 hotărâri nu au primit viza de legalitate

Odată depăşit momentul special, consilierii municipali au purces la treabă. Îi aşteptau 26 de proiecte de hotărâre şi încă unul peste ordinea de zi, adică o listă nici lungă, dar nici prea scurtă de propuneri care trebuiau discutate şi apoi votate. După ce a făcut, ca de obicei, prezenţa celor din sală, secretarul municipiului, Ovidiu Mischianu a anunţat că 10 hotărâri de consiliu, care fuseseră votate anterior, nu au primit controlul de legalitate al Prefecturii Dolj. Informaţia nu a stârnit nici o curiozitate din partea aleşilor locali şi a trecut neobservată.

Cât pe ce să se certe iar pe bani

Chiar de la primul punct, opoziţia a avut ceva de spus, promiţând să fie, totuşi, o întâlnire cu scântei. Liberalul Marinel Florescu le-a spus colegilor că PNL nu va vota nici o rectificare din cele propuse de municipalitate deoarece este vorba de un „buget de campanie”. Viceprimarul Mihail Genoiu, care a ţinut locul primarului Lia Olguţa Vasilescu, a solicitat unui reprezentant al Direcţiei Economice să clarifice situaţia banilor, adică de unde provin şi unde se duc. „Nu înţeleg de ce a fost un buget de campanie. Ar fi trebuit să nu plătim salariile şi să nu facem curăţenie în oraş? Era mai bine aşa? Nu a fost nimic excesiv şi nu putem să facem afirmaţia că este un buget de campanie”, a replicat consilierul PSD Bianca Predescu.

Votul s-a rezolvat în câteva minute

sedinta clm (1)Cu explicaţiile specialiştilor şi votul majoritar al PSD şi ALDE (PNL a votat împotrivă), toate proiectele privind rectificări bugetare au trecut. De aici, şedinţa a mers şnur, fără nici o poticnire. Mai mult timp i-a luat preşedintelui de şedinţă, consilierul Radu Marin Traian, să dea citire proiectelor, fiindcă votul s-a rezolvat rapid, în numai câteva secunde. În nici o jumătate de oră, întreaga ordine de zi a fost parcursă şi, cu o singură excepţie – proiectul nr. 25, care a fost retras –, toate iniţiativele municipalităţii au întrunit numărul necesar de voturi. Aşa s-a ajuns şi la ultimul punct „Întrebări şi interpelări”, care, de regulă, este cel mai aşteptat, şi de consilieri, şi de cei prezenţi în sală, fiindcă se chestionează autorităţile, iar de multe ori se pun în încurcătură.

Fără întrebări suplimentare

Nici vorbă de aşa ceva în ultima şedinţă. Ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în acest mandat s-a întâmplat ieri: când preşedintele de şedinţă a deschis lista vorbitorilor şi a aşteptat câteva minute, a trebuit să o declare închisă fără nici o persoană doritoare să arate cu degetul sau să ceară explicaţii despre ce se întâmplă în oraş. Nici unul dintre aleşii locali nu a avut nimic de obiectat şi nimic de întrebat, astfel că preşedintele de şedinţă a putut să încheie bucuros plenul. A încercat să facă o binevenită urare de sănătate şi sărbători cu bine tuturor colegilor consilieri, dar aceştia se ridicaseră demult în picioare şi se foiau, pe hol, gata de plecare.

Învingători şi învinşi

Singura încercare – ce-i drept, timidă – de a sparge gheaţa, cerând socoteală autorităţilor, a avut-o tot consilierul Marinel Florescu. Văzând că de la prezidiu lipseşte, din nou, primarul Lia Olguţa Vasilescu, liberalul a sugerat că măcar la ultimul plen ar fi trebuit să participe alături de consilieri. „Nu se află pe ordinea de zi chestiunea legată de doamna primar”, i-a tăiat-o brusc preşedintele de şedinţă şi subiectul a rămas încheiat. Purtând pe umeri povara unui scor extrem de mic al PNL Dolj la alegerile parlamentare, de numai 17%, nici Florescu nu a mai fost aşa de incisiv şi a abandonat imediat problema. În cealaltă tabără, a învingătorilor în alegeri, se simţea, paradoxal, o stare de încordare, care a fost remarcată chiar şi de unii dintre aleşii locali.