Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European: Pentru noi, discuţiile despre Brexit trebuie purtate cu mare grijă

0
133

Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului EuropeanPreşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, la sosirea la reuniunea Consiliului European, că discuţiile post-Brexit trebuie purtate “cu mare grijă”, ţinând cont de interesele cetăţenilor români. De asemenea, a precizat că se aşteaptă să fie întrebat de ceilalţi lideri europeni despre rezultatul alegerilor parlamentare din România. “Pentru noi sunt discuţii care trebuie purtate cu mare grijă. Nu vrem să fim în situaţia în care cetăţenii noştri să fie defavorizaţi”, a spus preşedintele Iohannis la sosirea la reuniunea Consiliului European, care se desfăşoară la Bruxelles.

Preşedintele a răspuns la o întrebare referitoare la propunere Comisiei Europeană referitoare la o regândire a modului în care ajutoarele sociale vor fi acordate. “Trebuie să înţelegem cum s-a ajuns la această propunere. Ea derivă din discuţiile care s-au purtat înainte de Brexit, când toată lumea a încercat să găsească (…) căile de abordare pentru a încerca să prevenim Brexitul. Nu s-a reuşit, dar discuţiile au avut loc şi iată că duc deja la anumite rezultate care, pentru ţările din partea mai vestică a continentului reprezintă oarecum abordări foarte politice. Pentru noi reprezintă discuţii care trebuie purtate cu mare grijă, pentru că nu avem absolut niciun interes şi nu avem de gând să se ajungă în situaţii în care cetăţenii noştri să fie defavorizaţi”, a remarcat Iohannis. El a susţinut că discuţiile despre Brexit în format UE-27 vor avea “oarece complicaţii în ele”.

Consiliul European s-a întrunit, ieri, la Bruxelles, pentru discuţii asupra urgenţelor în materie de migraţie, securitate şi relaţii externe. Astfel, se va evalua stadiul aplicării Declaraţiei UE-Turcia, se va reafirma angajamentul faţă de Strategia de securitate internă a Uniunii Europene şi va avea loc o reuniune informală UE-27, referitoare la modul în care statele membre ale UE vor gestiona procedura de Brexit.