Spiriduşii lui Moş Crăciun au plecat la drum

0
350

Elevii de la clasa a III-a B, Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” din Craiova, au plecat vineri pe urmele lui Moş Crăciun. Încărcaţi cu pacheţele, dulciuri şi fructe, inimoşii spiriduşi au ajuns tocmai la şcoala din satul Milovan, unde au fost aşteptaţi de colegii lor mai mici. Le-au împărţit cu multă dragoste daruri de suflet, pregătite chiar de mânuţele lor, şi au legat prietenii pe care, la rândul lor, le vor aşeza să strălucească pentru totdeauna sub cel mai frumos brad de Crăciun, bradul copilăriei lor!

Fiindcă se apropie cu paşi repezi noaptea cadourilor şi, cu siguranţă, Moş Crăciun citeşte acum scrisorile şi împachetează de zor cadouri, doamna învăţătoare Lucia Delevedova s-a gândit să le preda elevilor săi dintr-a III-a B una dintre cele mai frumoase, dar şi mai dificile lecţii: cea a generozităţii. O idee frumoasă, de a învăţa ce înseamnă a dărui, s-a transformat rapid într-o bucurie generală. Răspunzând la provocarea doamnei învăţătoare, cu o zi înainte, ba chiar cu mai multe zile, fiecare elev al clasei şi-a scotocit bine prin lucruşoarele pe care păstrează drept amintire. Au ales apoi câte o cutie încăpătoare şi le-au aşezat pe toate acolo: cărticele cu poveşti şi poezioare, jucărioare din pluş, ba chiar şi câte o hăinuţă. S-au uitat de două ori la ea şi au aşezat-o şi pe aceasta în pacheţel.

Pacheţelul cu dragoste

Tot adunând din ce este mai frumos, darurile au devenit şi mai multe. Şi aşa se face că aproape fiecare copilaş a mai avut nevoie de încă o cutiuţă în care să-şi pună darurile. Când totul a fost gata şi cutiile au fost sigilate, închizând înlăuntru şi multă multă dragoste, totul a fost împachetat frumos. Hârtii colorate, cu steluţe de Crăciun şi fulgi de nea, au încăput în mâinile elevilor şi nici unul dintre ei nu s-au lăsat până ce cutiuţa cu surprize nu a arătat ca-n magazinele din care se aprovizionează Moş Crăciun. Cu braţele pline cu cadouri, micuţii Moşi Crăciuni erau gata să plece în marea călătorie.

Au învăţat să dăruiască!

Doamna învăţătoare Lucia Delevedova i-a condus pe elevii săi la o şcoală modestă, cea din satul Milovan, comuna Pleşoi. Întâlnirea copiilor a fost una minunată. În sobă ardea un foc vioi care făcea ca lemne să trosnească cu zgomot, iar gazdele – copii de la grădiniţă şi de la şcoala pregătitoare – îi aşteptau cu obrajii roşii de la ger şi o mare nerăbdare în priviri. Gazdele au intrat pe uşă cu braţele încărcate, cutiile mari aproape că le acopereau chipurile. Ca nişte adevăraţi spiriduşi ai Moşului şi-au luat imediat rolul în serios. Generozitatea pe care doamna învăţătoare Lucia Delevedova se străduise să o predea elevilor săi a venit ca ceva firesc. Cei care primeau mulţumeau din priviri, iar cei care ofereau, tot copii şi ei, erau parcă şi mai fericiţi. Pentru acele clipe de bucurie sinceră, tot efortul s-a topit mai abitir ca un fulg de zăpadă: erau împreună, copii mai mici şi copii mai mari care învăţau să dăruiască. Şi nu oricum, ci să dăruiască din inimă!

Gestul frumos se va repeta

Bucuria copiilor s-a transmis la părinţii care i-au însoţit, dar şi asupra doamnei învăţătoare Lucia Delevedova, care s-a decis, pe loc, să le dea elevilor săi posibilitatea să-şi revadă noii prieteni. Aşa se face că, la primăvară, elevii dintr-a III-a B se vor întoarce la colegii lor. De data aceasa, vor găsi şcoala înconjurată de verdeaţă şi de soare, iar ei vor împărţi iepuraşi de ciocolată. „În fiecare an căutăm zone defavorizate din punct de vedere social şi încercăm să le facem o bucurie copiilor care nu au posibilitatea să întâmpine Crăciunul aşa cum şi-ar dori. M-am bucurat că părinţii copiilor au fost foarte receptivi la mesajul transmis de mine şi s-au mobilizat într-un timp record, însoţindu-ne cu mare drag la şcoala din Milovan. Gestul se va repeta şi cu ocazia sărbătorilor pascale pentru a le oferi copiilor de acolo o bucurie la fel de mare”, a mărturisit, emoţionată, doamna învăţătoare Lucia Delevedova. Cu lecţia generozităţii deja învăţată, elevii de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ţiţeica” îl aşteaptă acum ei înşişi pe Moş Crăciun!