Năstase, achitat de Înalta Curte în dosarul „Mătuşa Tamara”

0
60
Adrian Năstase

Fostul premier Adrian Năstase a fost achitat, ieri, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru faptele de corupţie imputate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în celebrul dosar „Mătuşa Tamara”. De asemenea, au fost achitaţi şi fostul său consilier, Ristea Priboi, şi Ioan Melinescu, fostul şef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, pentru complicitate la fapte de corupţie. Imediat ce au aflat decizia, care nu este una definitivă, procurorii DNA au şi anunţat că vor face recurs.

„În aceste luni am fost la instanţa supremă de 90 de ori. Am ajuns să înţeleg destul de bine chiar şi reacţiile martorilor în anumite situaţii. (…) După atâţia ani dispare o anumită legendă în acest moment. (…) Nu cred că o condamnare a României pentru felul în care se desfăşoară aceste procese ar fi utilă. Nu îmi doresc să merg mai departe la CEDO”, a comentat Năstase decizia ÎCCJ.

„Mă aşteptam să fie achitat. Am spus lucrul ăsta zilele trecute. Era normal acest lucru. Timp de şapte ani a fost prigonit de către Traian Băsescu şi de către instituţiile aflate în subordinea lui Traian Băsescu. Regret faptul că nimeni nu-i va da înapoi domnului Năstase aceşti şapte ani de prigoană, şi lui, şi altora mai puţin cunoscuţi, pentru că sunt mulţi alţi oameni în aceeaşi situaţie”, a spus preşedintele PSD, Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a refuzat să comenteze decizia ÎCCJ în dosarul „Mătuşa Tamara”. Şeful statului a avut, ieri, o întâlnire cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti. La plecarea de la această întâlnire, jurnaliştii care îl aşteptau i-au spus preşedintelui că Adrian Năstase a fost achitat. „Aşa…”, a replicat Băsescu. „Nu comentez deciziile Justiţiei”.

„Cred că a durat, acest dosar, câţiva ani, nici nu am mai numărat la un moment dat de câţi ani durează. Este o decizie judecătorească, eu am luat act de ea şi trebuie respectată, dar eu cred că, după şapte ani în care cineva e dus prin tribunale şi apoi este achitat, cineva trebuie să răspundă pentru asta”, este de părere liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras Levente.

„Mă aşteptam la o soluţie de condamnare. E adevărat că nu cunosc mai mult din dosar decât ştie toată lumea, mai mult decât s-a spus în media, la televiziuni, dar sunt convinsă că oamenii care aşteaptă ca aceste dosare de mare corupţie să se finalizeze cu condamnări sunt dezamăgiţi de această decizie pe care a luat-o instanţa de judecată. (…) Probabil că sunt dezamăgiţi toţi cei care aşteaptă să vadă că dosare de mare corupţie se finalizează cu soluţii în instanţă”, a spus, cu regret, ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea.