Concertul aniversar „De la Bach… la Offen-Bach” închide Festivalul „Craiova Muzicală”

0
379

107 ani de la primul concert al Societăţii Filarmonice din Craiova

Dublă semnificaţie a concertului din această seară al Filarmonicii „Oltenia”, susţinut de Orchestra Simfonică a instituţiei, sub conducerea muzicală a maestrului I. Ionescu-Galaţi, de soliştii Luminiţa Cucu (flaut) şi Theodore Kerkezos (saxofon, Grecia). Acesta încheie cea de-a XXXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”  (13 noiembrie – 17 decembrie 2011), eveniment care, an de an, dedică spaţiu de manifestare unor renumiţi artişti şi promovează programe concertistice variate.

Totodată, este unul cu caracter aniversar, dedicat Zilei Filarmonicii „Oltenia”. La 19 iunie 1904 lua naştere la Craiova Societatea Filarmonică, iar la 17 decembrie acelaşi an avea loc primul concert public, cu orchestră şi cor, sub bagheta dirijorului C. Gaudy şi Elie Mihăilescu, solişti fiind Valeria Graepel şi I. G. Mayer. Evenimentul atesta înfiinţarea actualei Filarmonici şi este celebrat şi astăzi, după 107 ani.

Susţinut, cu începere de la ora 19.00, sub genericul „De la Bach… la Offen-Bach”, concertul propune spre audiţie creaţii de Carl Philipp Emanuel Bach, Mozart, Dvorak, Ceaikovski, Piazzolla, Jacques Offenbach ş.a. Pentru un bilet melomanii vor plăti 15 lei, elevii, studenţii şi pensionarii având reducere la 8 lei.

La aceleaşi preţuri craiovenii vor avea acces şi la concertul tradiţional de colinde al Filarmonicii „Oltenia”, care va fi susţinut de Corala Academică (dirijor: Manuela Enache) şi care avea loc vineri, 23 decembrie, de la ora 19.00. De altfel, acesta va fi ultimul eveniment muzical al instituţiei din acest an, activitatea urmând a fi reluată pe data de 10 ianuarie 2012, odată cu concertul de Anul Nou.

În programul concertului de astă-seară:

  • Carl Philipp Emanuel Bach: Concertul în Re minor pentru flaut, Wq. 22
  • Antonin Dvorak: Dans slav, op. 46, nr. 8
  • Piotr Ilici Ceaikovski: Marş, Trepak şi Valsul florilor din Suita de balet „Spărgătorul de nuci”
  • Darius Milhaud: Suita „Scaramouche”
  • Astor Piazzolla: Oblivion
  • Pedro Iturralde: Ceardaş
  • John Williams: muzică din filmul „Superman”
  • Leroy Anderson: Blue Tango
  • Hans Zimmer – Lisa Gerrard: muzică din filmul „Gladiator” („Gladiatorul”)
  • Jacques Offenbach: Can-can din opera bufă „Orphée aux enfers” („Orfeu în Infern”)
  • Richard Rodgers: muzică din filmul „The Sound of Music” („Sunetul muzicii”)
  • Wolfgang Amadeus Mozart: Menuet din Simfonia nr. 40 în Sol minor, K. 550

 

Denumit de critica de specialitate „omul-orchestră”, „dirijorul pictor”„un prinţ al baghetei”, I. Ionescu-Galaţi este, în prezent, dirijor permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti şi dirijează adesea Galele „PROMS Bucharest”. S-a născut la Iaşi, în anul 1937, iar în 1955 a intrat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” , urmând cursurile de vioară. Pe parcursul studiilor universitare s-a remarcat deja în ipostază solistică: a obţinut prin concurs Bursa „Enescu”, fiind şi bursier republican, şi a primit distincţii importante la festivalurile naţionale de profil, câştigând inclusiv Premiul I, la Concursul Naţional „George Enescu”.

În paralel cu activitatea solistică, a urmat cursuri de dirijat, obţinând prin concurs o bursă de studii la Paris, oferită de Guvernul francez. Astfel, a urmat, timp de trei ani, cursurile de dirijat de orchestră la École Normale Supérieure de Musique, absolvind în 1968. În acelaşi an a devenit dirijor al Filarmonicii din Braşov, statut pe care îl deţine timp de peste 40 de ani. În 1970, I. Ionescu-Galaţi a devenit bursier al Departamentului de Stat American, urmând cursurile de perfecţionare la New York şi la Philadelphia „Curtis Institute”.

A fost invitat să susţină concerte în compania unora dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii. În anul 2002 a primit Marele Premiu al Criticii Muzicale, iar în 2004 a fost distins de Preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer”.

 

Luminiţa Cucu a absolvit cursurile Liceului de Muzică „Ion Vidu” din Timişoara (promoţia 1987) şi pe cele ale Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov (promoţia 1995, clasa prof. Nicolae Maxim). A susţinut numeroase concerte şi recitaluri, în ţară şi în străinătate, ca solistă sau ca membră a unor formaţii camerale. În prezent deţine statutul de prim-flautist în Orchestra Operei din Braşov. Este iniţiatoarea Cvartetului „Corona” (înfiinţat în anul 2002), alături de care a susţinut concerte de succes pe diferite scene din ţară şi din străinătate.

 

Saxofonistul şi profesorul Theodore Kerkezos a fost de două ori nominalizat la Gala 50th Grammy Annual Awards (New York, 2007) pentru categoriile „Cea mai bună performanţă a unui solist concertist” şi „Cel mai bun album de muzică clasică”. A absolvit Conservatorul din Atena, apoi a urmat stagii de perfecţionare la Bordeaux şi Paris. De-a lungul carierei artistice, a cântat şi a înregistrat repertoriul integral pentru saxofon, acompaniat fiind de orchestre ilustre. A susţinut concerte în săli celebre, iar faimoşii compozitori Iannis Xenakis şi Mikis Theodorakis i-au dedicat lucrări. În prezent este profesor la Conservatorul din Atena şi coordonează cursuri de master la Conservatoarele din Moscova, Boston, New England, Princeton, Beijing, precum şi la Varşovia, Şcoala „Gnesin” din Moscova, Academia din Kiev, studenţii săi obţinând numeroase premii şi distincţii. Pentru performanţele artistice de excepţie a fost recompensat cu numeroase titluri şi distincţii.