Elevii buzeşteni s-au întors cu premii şi medalii de la competiţiile de matematică din Bulgaria

0
1593

Două concursuri de matematică, ambele desfăşurate pe malul bulgăresc al Dunării, la Vidin, respectiv la Sofia, le-au adus elevilor buzeşteni mai multe premii şi medalii. Cele două competiţii au strâns laolaltă elevi din mai multe ţări, oferindu-le posibilitatea să concureze între ei, să prezinte soluţii interesante la problemele propuse, şi nu în ultimul rând, să viziteze împrejurimile cu obiectivele turistice. Succesul arată cam aşa : opt premii I; patru premii II şi un premiu III, la Vidin, iar de la Sofia, elevii Colegiului Naţional Fraţii Buzeşti au venit cu două medalii de argint şi patru menţiuni.

Vidin, 20 octombrie, emoţii mari. Peste 400 de elevi din Serbia, Bulgaria şi România şi-au dat întâlnire peste Pod, la sud de Dunăre. Un concurs cu tradiţie, care se desfăşoară an de an la finele lunii octombrie şi care face parte din turneul de antrenament al elevilor bulgari pentru olimpiada naţională de matematică.

Concursul „Sfântul Dumitru” este un concurs cu un grad ridicat de dificultate, unde elevii din clasele III-XII îşi demonstrează talentul şi hărnicia. Peste 100 de elevi au fost din România, iar Doljul, fiind cel mai reprezentativ judeţ…70 de preuniversitari împreună cu profesorii lor de matematică.

Şi de data aceasta s-a remarcat echipa Colegiului Naţional Fraţii Buzeşti, în mod special micuţii doamnei profesor Elena Alexie de la clasa a IV-a, care a adus patru premii I, elevii premianţi fiind : Carina Maria Viespescu; Mihai Andrei Ionescu; Ştefan Rareş Andrei şi  Diana Azâru-Martinovici. Tot la clasa a IV-a s-au mai evidenţiat şi elevii Teodora Sless şi Amalia Lincă, pregătiţi  de prof. Veronica Profu, ambele eleve obţinând de asemenea, premiul I.

La clasa a V-a, CNFB a obţinut un premiu I, obţinut de elevul Andrei Victor Porojan şi un premiu II, câştigat de eleva Renata Adriana Smolik, pregătiţi de prof. Maria Ionescu. Mihnea Stamate din clasa IX-a, pregătit de prof. Teodora Rădulescu a obţinut premiul II, iar profesorul Lucian Tuţescu, cel care de altfel a coordonat şi întregul lot de matematicieni de la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti, a pregătit elevii de clasa a X-a. Liviu Ionuţ Moanţă, Alexandru Pascu şi Mihnea Hedea, toţi trei s-au aflat pe podium, cu premiile I, II şi III. La clasa a XI-a, elevul buzeştean Alexandru Pera, pregătit de prof. Mihai Dicu a obţinut premiul II.

Două medalii de argint şi patru menţiuni

Sofia, 10 noiembrie, emoţiile continuă…. Elevii buzeşteni sunt din nou puşi la încercare. Timp de trei zile, în perioada 9-11 noiembrie, capitala Bulgariei, a găzduit concursul de matematică „Essen Tour In”, care este de fapt un test în vederea selecţiei lotului pentru Olimpiada de Matematică. Locul de desfăşurare a fost Universitatea Clement Ohridski. Echipa României a fost formată din 6 elevi de la Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti din Craiova, care în urma concursului au adus două medalii şi patru distincţii. Ciuperceanu Vlad Mihai şi Teişanu Mihai, ambii elevi în clasa a IX-a, coordonaţi de prof. Cristian Moanţă au obţinut medalii de argint, iar elevii : Andrei Pătulare, coordonat de prof. Mihai Dicu şi Liviu Moanţă, Alexandru Pascu şi Mihnea Hedea, coordonaţi de prof. Lucian Ţuţescu au obţinut menţiuni. Toţi patru sunt elevi în clasa a X-a. „Între sistemul de educaţie din România şi cel din Bulgaria există o diferenţă, mai ales în ceea ce priveşte modul de organizare a olimpiadelor şcolare. De exemplu, la Matematică, se dau trei teste, după care se face un punctaj final şi în ordinea descrescătoare se stabileşte lotul lărgit. Apoi, acest lot lărgit este supus la alte cinci probe, în urma cărora, printr-un punctaj final se stabileşte lotul restrâns, cel care reprezintă Bulgaria la Olimpiada Internaţională de Matematică. Este mult mai bine şi eficient cum se procedează în Bulgaria şi vă explic şi de ce. În România, după ce se afişează rezultatele la Olimpiada Naţională se dă un singur test, care din punctul meu de vedere nu este relevant. Vorbim de presiunea timpului, de posibilitatea ca un elev să se simtă rău la acel test şi atunci rezultatul nu este chiar relevant…”, a explicat profg. Lucian Tuţescu, cel care i-a însoţit pe elevii buzeşteni la acest concurs.