Dolj: Recomandări ale IPJ Dolj pentru cumpărărturi on-line în siguranţă

0
355
Având în vedere că urmează perioada reducerilor şi mulţi comercianţi permit, ca facilitate, plata on-line, Poliţia Română face o serie de recomandări, pentru cumpărături cât mai sigure.
CE TREBUIE SĂ FACI
Cumpără din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoşti sau pe care le-ai mai folosit şi verifică rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerţ online.
Introdu adresa site-ului pe care intenţionezi să efectuezi plata şi nu da click pe link-uri primite pe mail. În unele situaţii, aceste link-uri te pot direcţiona către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianţilor.
Asigură-te că transferul informaţiilor se face în mod securizat. Verifică existenţa simbolului de tip lacăt în bara URL şi foloseşte un protocol HTTPS sau SSL atunci când navighezi pe internet.
Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigură-te că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lacăţel care va indica faptul că respectivul site este securizat iar adresa site-ului va incepe cu HTTPS.
Este important să deţii un sistem de operare actualizat şi un antivirus, de asemenea actualizat iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar precum şi alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.
Foloseşte carduri de credit atunci când cumperi online. Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce priveşte siguranţa clienţilor. Dacă nu primeşti ce ai comandat, emitentul cardului iţi va returna banii.
Fii atent la plăţile recurente (automate). Înainte de a furniza datele cardului pentru a plăti un serviciu cu reînnoire, informează-te cum poţi să încetezi serviciul plăţilor recurente.
Mulţi comercianţi online îţi vor cere să stocheze informaţiile tale de plată. Gândeşte-te de două ori înainte să iei o decizie şi fii sigur că ai înţeles riscurile pe care le implică.
Păstrează întotdeauna documentele referitoare la plăţile pe care le-ai efectuat online.Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor şi condiţiilor vânzării sau pentru a face dovada că ai plătit pentru bunuri.
CE NU TREBUIE SĂ FACI
Dacă nu cumperi un anumit bun sau serviciu, nu furniza datele cardului. În cazul plăţilor online vi se vor solicita de către comercianţi numele înscris pe card, numărul cardului, codul CVV şi data expirării. Dacă ţi se cer şi alte informaţii, cum ar fi codul PIN, nu introdu aceste date şi parăseşte site-ul.
În situaţia în care primeşti mailuri prin care ţi se solicită datele cardului bancar, pentru actualizare, sau pentru diferite scopuri, nu da curs acestor solicitări, banca nu îţi va cere niciodată aceste date prin mail, iar cel mai probabil, dacă vei da click pe linkul din mail, vei fi directionat către un site de tip phishing, care imită site-ul real al băncii unde ţi se va cere să introduci datele cardului.
Nu deschide ataşamente primite de la persoane necunoscute, acestea pot conţine viruşi sau programe de tip malware.
Când cumperi online de la alte persoane, nu trimite banii în avans. Dacă este posibil, foloseşte un serviciu cu plata ramburs.
Evită să faci cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code)
Nu trimite datele cardului prin e-mailuri necriptate.Unii comercianţi online din afara Europei pot cere să le trimiţi prin fax copii ale cardului şi paşaportului, drept garanţie. Nu da curs!