Patru hectare de teren reîmpădurite în Dolj, în cadrul unei acţiuni la nivel naţional

0
326

La sfârşitul săptămânii trecute, Regia Naţională a Pădurilor (RNP), prin Direcţiile Silvice din teritoriu, a fost parte dintr-un amplu program de împădurire, la nivel naţional, parteneri fiind mai multe ONG-uri, cele care au iniţiat acţiunea. Este vorba de plantarea unui număr de un milion de puieţi, în zone în care a fost clară deteriorarea fondului silvic, cu repercusiuni grave asupra mediului.RNP a asigurat atât materialul săditor, cât şi asistenţa tehnică, iar judeţul Dolj a participat la această acţiune, prin două comune – Greceşti şi Rojişte –, unde, cu ajutorul voluntarilor, s-au reîmpădurit circa patru hectare de teren, suprafeţe aflate în proprietatea comunităţilor locale.

Acţiunea a fost iniţiată de Asociaţia „EcoAssist” Bucureşti, cu sprijinul altor cinci organizaţii non-guvernamentale, cu concursul dat de Administraţia Penitenciarelor, Jandarmeria Română şi Primăriile şi Consiliile Locale din localităţile prinse în proiect. «Sunt 15 comunităţi din România, care participă în acest program. Apelul nostru a fost „Plantăm fapte bune în România” şi sperăm ca lumea să rezoneze în acest sens», a spus  Liana Buzea, cea care a pus bazele acestei iniţiative.

„Pe toţi trebuie să ne preocupe salvarea pădurilor”

Judeţul Dolj nu putea rămâne în urmă, astfel că a fost prins în proiect, cu două comune – Greceşti şi Rojişte. Directorul Direcţiei Silvice Dolj, ing. Silviu Nuţă,a punctat datele principale ale proiectului: «În urma Protocolului semnat între Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, RNP, Asociaţia Comunelor din România şi alte ONG-uri, s-a stabilit plantarea acestor puieţi. La Rojişte, a fost vorba despre o suprafaţă de 1,26 ha, reîmpădurită cu 3.300 de puieţi de salcâm, 1.500 de glădiţă şi 1.500 de mălin, valoarea sponsorizării RNP fiind de 2.700 de lei. La acţiune au participat 250 de voluntari, iar suportul tehnic, din partea Direcţiei Silvice Dolj, a constat în şase specialişti. La Greceşti, suprafaţa destinată este de două ha, împărţită pe două parcele, 10.000 de puieţi fiind pregătiţi pentru plantat, costul fiind de 4.335 de lei. Aici, au participat 400 de voluntari şiopt specialişti de-ai noştri, dar a rămas o mică suprafaţă neacoperită, din cauza condiţiilor din teren, însă, într-o săptămână, va fi şi aceasta reîmpădurită. Sunt binevenite astfel de acţiuni ale ONG-urilor, cărora le vom da tot sprijinul nostru, deoarece pe toţi trebuie să ne preocupe salvarea „aurului verde”. Este vorba de viitorul nostru».

Cu toţii pentru un viitor mai bun

La nivelul judeţului Dolj, Asociaţia „Creştini”, parte din proiect, a coordonat acţiunile. «A fost vorba despre activităţi venite din suflet, realizate de oameni care ţin cont de viitorul nostru. Au participat voluntari şi reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Dolj, Filialei Dolj a Societăţii Naţionale a „Crucii Roşii”, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Grupări de Jandarmi Mobile, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, Facultăţii de Agricultură şi Agronomie, Societăţii Studenţilor Medicinişti din România, Şcolii Post-liceale Ecologice „Sf.Ştefan” Craiova, Şcolii Gimnaziale „Mircea Eliade” Craiova, Şcolii Gimnaziale Coşoveni. Împreună, dăm o şansă pădurilor , pentru un viitor mai bun», a precizat  Marlene Melinescu, coordonator proiect în Dolj. Primarul de la Greceşti,  Mircea Corîci, ne-a declarat , la rândul său: „A fost foarte bun acest program. Prin aceste acţiuni, putem reduce riscul apariţiei unor alunecări de teren. De fapt, la noi, acesta este şi scopul, de aceea am pus la dispoziţie terenul. Suntem interesaţi cu toţii în astfel de activităţi”.