Atentatele sângeroase din Franţa, de la Paris, au declanşat foarte multe discuţii, întrebări fără răspuns, dar şi o ură care nu ne face bine. S-a vorbit foarte mult despre pierderi de vieţi omeneşti, după un bilanţ provizoriu se constată că teroriştii nu aleg, printre victime fiind şi foarte mulţi musulmani. Au murit francezi, englezi, nemţi… şi doi români. Şi nu numai… Avem soluţii la această criză, cum îi vom privi pe refugiaţi din acest moment?! Mai primim refugiaţi?! Ce gândesc sirienii de bună credinţă stabiliţi în Europa? Cum se simt ei, copiii lor, în mijlocul unui popor îndoliat?! Am pus întrebări şi am obţinut răspunsuri de la unul dintre liderii activi ai comunităţii siriene din Craiova, dr. Ahmad Chawi, şeful biroului medical al sirienilor din Diaspora, stabilit în Bănie de foarte mult timp, absolvent al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Craiova.
– Vreau să vă întreb de la începutul acestui interviu, dacă aveţi rude la Paris, prieteni şi ce v-au spus. Credeţi că vor fi priviţi altfel după aceste atentate ? Vor exista reacţii mai puţin plăcute ?! La ce se vor aşteaptă în următoarele zile ?
Desigur, am foarte mulţi prieteni la Paris… toată lumea este afectată pentru că este o tragedie mare. Pe stadion nu erau doar francezi, erau de toate naţionalităţile. Au murit şi sirienii, de fapt ei mor zilnic în Siria. Sunt găsiţi sau poate nu, după luni întregi sub dărâmături. Se vorbeşte foarte mult şi despre refugiaţi… dar şi de ISIS, din păcate în ISIS sunt înrolaţi mii de luptători străini. Sirienii de bună credinţă plătesc pentru aceşti nebuni. Însă nu se merge niciodată la cauză. Dacă nu terminam cu cauza… nu terminăm cu terorismul. Cauza este teroristul numărul unu : Bashar Al Assad.
– Să înţeleg că este o legătură între atentate şi Summit-ul de la Viena unde trebuia să se discute soarta preşedintelui Sirie ?!
Normal că are legătură cu Summitul… după aceste atentate, după cum se vede… gata nu se mai vorbeşte nimic despre Al Assad. Se vorbeşte chiar de păstrarea lui ca să radicalizeze terorismul…Este o legătură și între avionul rusesc doborât, atentatele de la Beirut și …acum, Paris.
– Dar nu credeţi că sirienii obişnuiţi ar trebui să se implice mai mult în combaterea terorismului, pentru că sunt conaţionali de-ai dumneavoastră care vă fac rău, după cum bine vedeţi.
Vă spun clar, sirienii obişnuiţi nu tolerează aceste acte de terorism şi le condamnă cu fermitate. Sirienii obişnuiţi au şi ei copiii, nu vor încuraja niciodată aşa ceva, dar eu am atras atenţia că aşa se va întâmpla, încă de acum patru ani. Dar trebuie să recunoaştem că nu poate o grupare teroristă să pună la cale aşa ceva…în 10 zile.
„De 200 de zile Allepo nu mai este conectat la reţeaua de electricitate”
– Dar în Siria mai aveţi rude în acest moment şi dacă păstraţi legătura cu ele.
În primul rând vreau să vă mulţumesc pentru tot interesul pe care îl acordaţi problemei siriene în mod special şi problemei Orientului Mijlociu, în mod general. Vă citesc în fiecare zi pagina de Externe şi sunt lucruri extrem de interesante. Da, cu siguranţă mai am rude acolo, în Siria, păstrez legătura cu ei, dar e foarte greu să facă acest lucru, în zilele acestea. Eu sunt din localitatea Aleppo, cred că aţi văzut la televizor că este un oraş bombardat aproape zilnic. De internet nici nu mai poate fi vorba. Ceea ce este foarte grav ar fi faptul că de mai bine de 200 de zile oraşul nu mai este conectat la reţeaua de electricitate, iar oamenii au apelat la generatoare, pe care le împrumută sau le închiriază de la diverşi particulari. Apa curentă curge odată la 10 zile şi atunci doar câteva ore pe zi. Oraşul este împărţit în două părţi, dacă vrei să ajungi dintr-un cartier într-altul este o adevărată aventură, pentru că faci peste 20 de ore, adică, cum ar fi să ajungi din Calea Bucureşti în cartierul Craioviţa Nouă, dar să o iei prin Slatina sau prin Vâlcea. Mă înţelegeți ?! Totul este un coşmar. Să trăieşti în Siria acum este coşmar.
– Cine se face vinovat de situaţia creată în Siria ?!
Este greu să te pronunţi cu exactitate, nici nu aş avea cum, dar pot să subliniez faptul că de situaţia actuală se face vinovată toată lumea, în frunte cu marile puteri, pentru că nu au ştiut să gestioneze o situaţie creată acolo. Poporul sirian s-a răsculat împotriva dictatorului Bashar Al-Assad. S-a întâmplat prin mai multe ţări. Poporul sirian nu l-a mai vrut în fruntea ţării. Iniţial, toate puterile au încurajat demersul, ca apoi să nu mai susţină nimeni revoluţia şi să lase lucrurile încurcate, fix la mijlocului drumului. De ce pe tiranul sârb l-au putut înlătura rapid şi pe al-Assad nu ?! Toţi ne vorbesc de democraţie, toţi au vrut să instaureze democraţia, iar când am vrut şi noi, nu s-a mai putut. Dacă era înlăturat la 6 luni de la izbucnirea conflictului, nu se ajungea aici. Nu era nici ISIS, nu erau nici refugiaţi prin Europa.
„Ştim cu toţii că Rusia are interese geostrategice în Siria”
– Putem vorbi de un război între SUA şi Rusia prin intermediari…
Şi de data asta îmi este greu să mă pronunţ dacă este sau nu este război între marile puteri. Dar cert este un lucru. Şi SUA şi Rusia sunt înţelese, ambele ţări îl vor pe dictator, vor să-l păstreze pe Bashar al-Assad. Ştim cu toţii că Rusia are interese geostrategice în Siria, dar aceste interese le putea avea şi dacă era îndepărtat dictatorul de la început dar nu au vrut.
– Ce înseamnă Stat Islamic şi când s-a înfiinţat el ?!
Când s-a înfiinţat v-am răspuns după declanşarea revoluţiei din Siria. Cine a înfiinţat acest Stat Islamic (ISIS) nu am cunoştinţă, nu pot să ştiu eu de cine a fost înfiinţat, dar cert este că această grupare este ajutată din afară. Şi vă răspund cu o întrebare. Dacă cumpăr eu un Golf, mă află tot oraşul, când ei dau comandă de Toyota sau cumpără 500 de maşini 4×4 unde le primesc ?! Ce bancă plăteşte ?! În ce port ajung ?! Când se deplasează convoiul cu 200 de maşini din oraşul Raka în oraşul Palmyra, adică… vreo 200 de km, oare nu le vede satelitul ?! Iar când ajung acolo şi ocupă Palmyra, ce se întâmplă. Sare toată lumea în sus… În Irak ocupă o suprafaţă mai mare. De ce nu sunt bombardaţi acolo ?! Nici ruşii nu îi bombardează… ruşii bombardează opoziţia lui Bashar. De ce ?! De ce Armata irakiană a predat zone întregi lui ISIS fără nicio luptă ?! ISIS este un babau ajutat, numai aşa poate toată lumea să invoce motivul ISIS şi să intervină în zonă. Este acelaşi scenariu ca cu armele de distrugere a lui Sadam care nu au fost găsite niciodată.
– Ştiu că aţi vizitat de mai multe ori taberele de refugiaţi din Turcia, le-aţi dus ajutoare, care mai este situaţia refugiaţilor astăzi, mai îşi părăsesc casele, la ce să ne aşteptăm ?!
Mai sunt foarte mulţi sirieni care se pregătesc să părăsească ţara, pentru că acolo nu mai sunt condiţii de trăit. Au plecat şi vor mai pleca, mai ales acum după ce s-a băgat şi Rusia acolo.
„Refugiaţii nu vor să ajungă în România”
– Se pune mereu o întrebare de ce refugiaţii nu ajung în ţări arabe bogate sau în SUA, de ce preferă Europa. Cum consideraţi poziţia României vizavi de primirea refugiaţilor ?! Vor veni şi la Craiova ?! Se vor mai întoarce refugiaţii înapoi în Siria ?!
În toată zona arabă nu există stabilitate, toţi trăiesc în frică pentru că niciun conducător nu este ales democratic, iar refugiaţii tocmai asta caută, linişte şi mai ales un viitor pentru copii. Acesta este motivul pentru care refugiaţii aleg Europa. Cred că oricare dintre noi care am dori să începem o viaţă nouă am alege Germania şi nu Moldova. Aşa cred eu… Iar în SUA nu au cum să ajungă pe jos. Despre cum a procedat România, ce pot să spun. Refugiaţii nu vor să ajungă în România. Eu, de exemplu, nu am reuşit să-l conving nici pe fratele meu să vină în România. Eu cred că o parte se vor întoarce acasă, în Siria dacă se linişteşte treaba. Am văzut sondajele făcute în comunităţile de sirieni din Germania şi peste 55% au spus că vor să se întoarcă acasă. Dintre aceştia 71% au spus că au plecat din cauza terorii provocate de Bashar al-Assad. Deci nu au plecat de bine.
– Unde se poziţionează Turcia în acest conflict ?!
Turcia din prima zi s-a poziţionat lângă revoluţionari şi anti Bashar al-Assad. Erdogan a militat pentru înlăturarea dictatorului din Siria. Însă, la momentul respectiv nu a fost ajutată de nimeni. Turcia a primit peste două milioane de refugiaţi şi a ajutat foarte mult şi financiar şi material. Preşedintele Erdogan plăteşte şi acum preţul acestei poziţionări.
– Care sunt consecinţele războiului din Siria pentru statele apropiate : Irak, Liban, Iordania ?!
Păi Libanul nu are preşedinte de mai bine de doi ani de zile, dacă în Siria nu se ajunge la o soluţie, nici în Liban nu va fi linişte. Irakul este ocupat de ISIS în proporţie de 50%. Iar Iordania trebuie să suporte 1,5 milioane de refugiaţi. Şi Iordania este o ţară care trăieşte din ajutoarele venite din Turcia.