ASR Principele Radu al României: „O carte citită la timpul potrivit poate schimba o viaţă”

0
390

Poveștile cu prinți, prințese, regi și regine mai că s-au adeverit pentru cei mici, ieri, când în Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” a pășit chiar Alteța Sa Regală Principele Radu al României! Le-a adus gazdelor un dar prețios: primele zece volume din colecția „Cărțile copilăriei”, tipărită de Curtea Veche Publishing, odată cu a căror promovare Principele Radu vorbește despre importanța lecturii în rândul copiilor. „O carte citită la timpul potrivit poate schimba o viață”, le-a spus celor mici înaltul oaspete. Iar aceștia l-au ascultat cuminți și, dovadă că l-au crezut, la finalul întrevederii s-au grăbit să-i ceară un autograf pe prima filă din Peter Pan”, „Marile speranţe”, „Black Beauty” ori „Cocoşatul de la Notre-Dame”.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj, reprezentat de inspectorul Georgică Florea Bercea, și cu Asociația Euro-Agora Craiova. „Suntem privilegiați pentru că ne-ați ales alături de alte locuri din țară să găzduim prezentarea acestui proiect”, i s-a adresat oaspetelui Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”.

Proiectul „Cărțile copilăriei” a debutat în 2012, prin lansarea colecției ce cuprinde o serie de repovestiri ale marilor opere literare, prezentate într-o formă atractivă şi adaptate nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani. Fiecare dintre volume apare împreună cu un mesaj către părinți semnat de ASR Principele Radu. Deocamdată, doar zece titluri au văzut lumina tiparului, însă numărul lor va depăși 100, după cum a anunțat Alteța Sa Regală.

„Vă trăiți copilăria într-o lume în care a veni într-un teatru plin de culoare și a avea acasă toate facilitățile tehnologiei de astăzi înseamnă o lume normală. Așa și trebuie să fie; pentru aceasta, atâtea generații dinainte s-au sacrificat. Aveți părinți și bunici care nici nu visau la o zi ca asta. Problema este că, atunci când viața se schimbă atât de mult și un computer, un telefon mobil, un televizor sau un DVD devin ceva atât de simplu și de obișnuit, cartea nu mai pare atât de importantă ca altădată”, le-a spus oaspetele copiilor, după ce s-a „asigurat” cam câți dintre cei prezenți în sală au iPhone și computer, câți accesează Google și YouTube sau au cont pe Facebook.

„Este sigur că nu se poate ca voi să vă formați întregi ca oameni dacă nu citiți cele mai frumoase și mai importante pagini legate de vârsta voastră – cei mai mici, poveștile, iar cei mai mari, romanele, de la Dumas la Balzac și alți scriitori importanți ai adolescenței. Altminteri, nu aveți cum să plecați în viață cu toate instrumentele, chiar dacă aveți la școală cei mai buni profesori, chiar dacă aveți acasă părinți care se sacrifică până la ultima picătură pentru voi”, le-a mai spus Principele Radu. „E fundamental să aibă fiecare copil acasă cel puțin una, dacă nu toate cărțile din această colecție”, a adăugat Alteța Sa Regală. „Un sondaj recent al Uniunii Europene a arătat că România se află pe ultimul loc pe continent la cumpăratul cărților pe cap de locuitor, pentru care alocă 3 euro pe an. Nu era așa acum 130 de ani…”, a subliniat oaspetele.

ASR Principele Radu a anunțat, cu același prilej, că are în pregătire, împreună cu Principesa Margareta, cartea „Crăciunul regal” – „o trecere în revistă a tuturor sărbătorilor de Crăciun ale familiei regale, de la 1866 până în 2013 – ce s-a dăruit, ce s-a pus pe masă, cum s-au îmbrăcat, pe cine au primit la palat să colinde, ce fel de cântece se cântau”. La finalul întâlnirii din „casa poveștilor”, înaltul oaspete și copiii au asistat la lectura unui fragment din „Alice în Țara Minunilor”, în interpretarea actorilor Teatrului „Colibri” Oana Stancu și Emanuel Popescu.