Arta populară oltenească, promovată prin „Atelierul de meşteşuguri”

0
625

În judeţele Dolj şi Vâlcea a fost lansată, ieri, o campanie de promovare a artei populare româneşti ce constă în organizarea a 11 expoziţii de artizanat care se vor desfăşura pe parcursul lunilor de iarnă în mai multe pensiuni. Iniţiativa face parte din proiectul „Atelierul de meşteşuguri” al fundaţiei World Vision prin care se urmăreşte dezvoltarea şi promovarea meşteşugurilor tradiţionale în mediul rural din Oltenia. 

Cele 11 expoziţii vor fi la dispoziţia turiştilor iubitori de artă populară, în perioada 15 noiembrie 2013 – 15 ianuarie 2014, în pensiuni din judeţele Dolj (comunele Perişor, Beharca şi Fântânele) şi Vâlcea (comunele Nicolae Bălcescu, Malaia şi Voineasa).

Expoziţiile răspund dorinţei vizitatorilor de a cunoaşte folclorul local şi facilitează crearea unei reţele de colaborare între meşterii din regiune şi proprietarii de pensiuni rurale, oferindu-le celor din urmă obiecte unice de artizanat, lucrate cu meşteşug şi talent.

Obiectele de artizanat pot fi comandate online

Obiectele realizate de meşteşugarii înscrişi în proiect – carpete şi traiste olteneşti tradiţionale, textile croşetate, sculpturi, lumânări şi decoraţiuni – pot fi comandate şi pe internet. Pentru cei care nu au timp şi preferă cumpărăturile online, World Vision România aduce târgul de la sat la doar un click distanţă – www.targuldelasat.ro. Platforma „Târgul de la sat”, lansată luna trecută, prezintă iubitorilor de artă populară obiecte lucrate de mână de beneficiarii proiectelor „Atelierul de meşteşuguri”. Se doreşte ca, pe termen lung, „Târgul de la sat” să devină puntea de legătură între meşterul până acum necunoscut şi greu de găsit şi toţi cei ce îndrăgesc folclorul.

Proiectul „Atelierul de meşteşuguri” are ca principali beneficiari şomerii, persoanele casnice sau care îşi caută un loc de muncă, cei care practică agricultura în gospodărie pentru consum propriu şi meşteşugarii. Pe termen lung, beneficiarii proiectului vor fi susţinuţi prin crearea unor structuri locale menite să sprijine dezvoltarea meşteşugurilor populare în mediul rural.

Înscrierea în catalog este gratuită

Înscrierea în catalog este gratuită şi deschisă tuturor meşteşugarilor, indiferent de meşteşugul practicat, care locuiesc în mediul rural, în regiunile Sud-Vest Oltenia şi Transilvania de Nord (aria de desfăşurare a celor două proiecte „Atelierul de meşteşuguri”). Înregistrările se fac online şi la Centrele de informare şi Consiliere pentru Meşteşugari deschise la sediile World Vision din Vâlcea şi Cluj şi liceul UCECOM din Craiova.

Fundaţia World Vision România desfăşoară proiectele „Atelierul de meşteşuguri” în cadrul Programului pentru agricultură şi dezvoltare economică care promovează investiţiile în capitalul uman din mediul rural cu scopul dezvoltării economiei locale competitive, sustenabile pe termen lung, în acord cu valorile şi tradiţiile locale. World Vision România încurajează acest proces pentru a îmbunătăţi condiţile de trai ale familiilor cu scopul final de a oferi copiilor şanse sporite de educaţie, dezvoltare şi bunăstare.