Ponta: Se caută soluţii pentru pensionarii militari care au avut de pierdut în urma recalculării

0
302

Ministrul Apărării şi cel de Interne trebuie să stabilească exact cât şi în ce interval pensionarii militari care au pierdut din pensie în urma recalculării pot recupera din bani, în condiţiile în care experţii FMI nu au recomandat să fie deschisă problema pensiilor, a declarat premierul Victor Ponta. El a precizat că la discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional a fost chemat să participe şi ministrul Apărării, care a primit însă un răspuns de principiu mai degrabă negativ. „Există o iniţiativă pornită de la Ministerul Apărării, dar care trebuie să acopere pensionarii militari şi de la MAI şi serviciile de informaţii. Cei de la FMI au zis: «Domne, nu suntem de acord să deschideţi problema pensiilor». Însă ceea ce eu am afirmat şi ceea ce Ministrul Apărării poate să facă în perioada următoare – trebuie să luăm să calculăm exact, pentru că mare parte dintre pensionarii militari au câştigat în urma recalculării, a rămas o categorie îngustă de oameni care au avut de pierdut. Pentru acei oameni, ministrul Apărării şi ministrul de Interne trebuie să calculeze, să spună exact cât putem să reparăm şi mai ales în cât timp”, a spus Ponta la Antena 3. Premierul a explicat, astfel, că există cazuri în care au fost efectuate calcule greşite şi au fost comise nedreptăţi, acestea fiind situaţiile pe care Guvernul încearcă să le repare.

Executivul a cerut FMI să revină la pensiile vechi pentru militarii care au înregistrat scăderi de venituri în urma recalculării aplicate începând din 2010, dar nu şi la pensiile care au crescut în urma recalculării, adică peste 90% dintre acestea, propunere respinsă de experţii internaţionali. „După aplicarea noului sistem de calcul, majoritatea pensiilor speciale au crescut, cam peste 90% din acestea. Au fost însă şi cazuri în care unele pensii au scăzut, prin aplicarea aceluiaşi sistem. FMI a spus că revenirea la nivelul anterior pentru unele pensii ar însemna şi scăderea pensiilor pentru cei care au beneficiat de pe urma recalculării, şi care sunt mai mulţi. Recalcularea s-a făcut pe baza unor criterii stabilite prin lege şi este greu de reversat doar pentru unii, chiar dacă se înţeleg raţiunile electorale”, au declarat anterior pentru Mediafax surse apropiate discuţiilor. Mai mult chiar, reprezentanţii FMI ar fi amintit Guvernului că aceste recalculări au fost admise la acea vreme în ciuda faptului că militarii aflaţi acum în pensie nu au contribuit niciodată la sistemul public de pensii.

MapN explică, într-un comunicat remis agenţiei Mediafax, „referitor la informaţiile potrivit cărora una dintre condiţiile FMI ar fi ca pensiile speciale ale militarilor să nu depăşească 350 de lei”, că „la discuţiile cu reprezentanţii FMI şi ai CE, la care a participat şi ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, nu a fost niciodată luată în discuţie condiţia ca pensiile militare să nu depăşească 350 de lei. Mai mult, oficialii celor două organisme internaţionale au precizat că trebuie îndreptate lucrurile în cazul pensiilor militare care au fost calculate gresit”. Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, citat în comunicat, opinează că „pensionarii militari care şi-au slujit ţara cu onestitate, cu credinţă şi cu onoare şi, independent de voinţa lor, s-au văzut puşi peste noapte în situaţia reducerii veniturilor ce li se cuveneau pe drept, nu trebuie să fie manipulaţi sau să devină victime ale dezinformării”. „Revenirea pensiilor diminuate la cuantumul pensiilor din decembrie 2010 este un act reparatoriu, dar astfel de măsuri nu pot fi luate decât după luarea în calcul a tuturor posibilelor implicaţii şi, mai ales, fără să afecteze în vreun fel angajamentele luate de ţară în domeniul fiscal-bugetar”, se mai arată în comunicatul MApN.