Cristian Oroşanu: instantanee muzicale şi fotografice, la Filarmonica „Oltenia”

0
737

Artist cu o reputaţie ce a depăşit deja graniţele ţării, mărturie stând apariţiile remarcabile la pupitrul unor cunoscute orchestre europene şi nu numai, Cristian Oroşanu este o prezenţă aşteptată în Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală”, organizat de Filarmonica „Oltenia” între 9 noiembrie şi 3 decembrie. Face, la acest eveniment muzical de tradiţie, o demonstraţie a pasiunii sale nu numai pentru arta dirijorală – în concertul simfonic din această seară, ora 19.00, conducând Orchestra Simfonică a instituţiei –, ci şi pentru arta fotografică.

În foaierul Filarmonicii „Oltenia”, Cristian Oroşanu a deschis, ieri, o expoziţie de fotografie reunind 20 de lucrări, sub genericul „Vibrant Light of Sound: Sights In.Sight”. „Arta deschide apetitul celor care o gustă şi face să vibreze coarda fiecăruia. La fel e şi cu muzica…”, a spus artistul la vernisaj, plăcut surprins de aprecierile publicului. Cu atât mai mult cu cât „apropierea de fotografie este una sezonieră, de vacanţă”, după cum a mărturisit, iar până în prezent nu a mai prezentat lucrările decât la Iaşi şi la Braşov. „Atunci când vreau să mă odihnesc după partituri, fac poze. Îmi place foarte mult să fotografiez natura şi îmi place fotografia macro. Este relaxant şi îmi permite să rămân într-o activitate artistică ce îmi lipseşte dacă nu sunt în lumea partiturilor”, a mai declarat artistul.

Concertul din această seară – unul cu caracter aniversar, la jumătatea lunii trecute Cristian Oroşanu sărbătorind împlinirea a 40 de ani – îl aduce în scenă şi pe solistul Dejan Mladjenovic (violă), din Serbia. Programul cuprinde o lucrare în primă audiţie pentru România  Concertul pentru violă şi orchestră , de Alfred Schnittke, ca şi Simfonia a IV-a în Mi minor, op. 98, de Johannes Brahms. Un bilet costă 20 de lei (cu reducere la jumătate pentru elevi, studenţi şi pensionari).

„Acum vreo câţiva ani, într-o vacanţă, am observat că-mi pot odihni urechile folosind ochii, continuând astfel să-mi satisfac setea de frumos. Aşa am început să „văd” ceea ce eram obişnuit să aud, să apreciez natura, să surprind momente, trăiri, imagini ale sufletului în mişcare… Îmi place mult fotografia macro, în care mă pot apropia cu obiectivul foto de lumea cea nevăzută ochiului liber. Poate că sunt atras de acest univers minuscul datorită studiului partiturilor, cu care se aseamănă într-o oarecare măsură…”. (Cristian Oroşanu)

Cristian Oroşanu a absolvit Facultatea de Interpretare – specialitatea corn la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, ulterior obţinând o bursă la Internationale Bachakademie Stuttgart, care i-a oferit prilejul de a studia dirijatul cu Helmuth Rilling. De asemenea, o mare influenţă în formarea sa profesională deţine maestrul Constantin Bugeanu. Este doctor în muzică (în 2007 a susţinut teza de doctorat cu titlul „Tempo-ul şi sensul dramatic în operele lui Mozart”), iar în prezent, dirijor al Filarmonicii din Braşov.

Abordând un vast repertoriu, ce cuprinde lucrări din toate epocile şi stilurile muzicale, Cristian Oroşanu este o prezenţă frecventă în stagiunile Orchestrei Naţionale Radio (al cărei membru a fost, pentru o perioadă de cinci ani), fiecare apariţie a sa bucurându-se de aprecieri unanime din partea publicului şi a criticii de specialitate. În domeniul operei, a activat ca dirijor angajat al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca şi al Operei Naţionale Bucureşti, punând în valoare peste 30 de titluri de creaţii ale genului. Talentul, pasiunea, rezultatele carierei de excepţie a artistului au fost recunoscute prin acordarea Premiului „Mihail Jora” al Uniunii Criticilor Muzicali (2005).

Născut la Kraljevo, în Serbia, Dejan Mladjenovic a studiat viola în cadrul Universităţii din Belgrad. Ulterior, beneficiind de o bursă acordată de Guvernul francez, şi-a continuat pregătirea de specialitate la Conservatoire National Supérieur de Musique din Paris, unde a finalizat cursurile de masterat cu rezultate de excepţie. În anii 1986-1987, beneficiind de o nouă bursă, a urmat cursuri aprofundate la Accademia Chigiana din Siena, cu faimoşii violişti Gérard Caussé şi Yuri Bashmet. Simultan cu activitatea concertistică, desfăşoară o intensă carieră didactică la Universitatea din Belgrad şi la Şcoala de Arte Frumoase, unde predă cursurile de violă şi de muzică de cameră.

Artist de o extraordinară expresivitate interpretativă, considerat actualmente unul dintre cei mai valoroşi violişti din Balcani, Dejan Mladjenovic a susţinut peste 150 de concerte în ultimii ani, în compania unor prestigioase ansambluri camerale şi orchestre simfonice. Repertoriul său cuprinde atât pagini foarte cunoscute din literatura clasică, cât şi cele mai noi creaţii pentru violă: până în prezent, compozitori celebri i-au dedicat cinci concerte, numeroase sonate, precum şi alte lucrări de dimensiuni mai mici.