Închisoare pentru cinci persoane acuzate de înşelăciuni

0
400

Cinci persoane trimise în judecată anul trecut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru înşelăciune şi evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ 600.000 lei au fost găsite vinovate de judecătorii de la Tribunalul Dolj, care le-au condamnat, ieri, la pedepse cu închisoarea de la 3 ani şi 6 luni la 5 ani. O parte dintre cei condamnaţi ieri au fost reţinuţi în mai 2010, în urma unei acţiuni de amploare a oamenilor legii, care au efectuat nouă percheziţii la momentul respectiv, fiind ridicate zeci de documente care au fost folosite ca probe la dosar.

Reamintim că poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj au obţinut informaţii suplimentare într-un dosar pe care îl aveau în lucru şi au solicitat instanţei mai multe autorizaţii de percheziţie, pentru locuinţele unor persoane pe care le suspectau de infracţiuni de evaziune fiscală şi înşelăciune. Pe 26 mai 2010, poliţiştii, în colaborare cu specialişti din cadrul DGIPI, sub directa coordonare a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au efectuat nouă percheziţii domiciliare. Poliţiştii craioveni, sprijiniţi şi de „mascaţi” din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă, s-au împărţit în opt echipe şi au descins, simultan, la locuinţele unor persoane din municipiu, cea de-a noua percheziţie fiind efectuată în comuna Slătioara, din judeţul Olt.

În urma acestor activităţi, poliţiştii i-au ridicat pe Leonard Ilie (39 de ani), Mirela Ionescu (40 de ani), Cătălin Manea (40 de ani), toţi din Craiova, şi George Giurgea (27 de ani), din comuna Slǎtioara, judeţul Olt, în urma audierii procurorul de caz dispunând reţinerea acestora. Cei patru erau suspectaţi că, împreună cu alte persoane, în perioada 2009-2010, achiziţionaseră diverse mărfuri, în special materiale de construcţie, de la mai multe societăţi comerciale din ţară, dar şi din Craiova, pentru plata cărora au emis file CEC fără acoperire în valoare totală de 595.817 lei. În cadrul percheziţiilor efectuate, poliţiştii au identificat o parte din bunurile achiziţionate de cei în cauză, reuşindu-se recuperarea unei părţi din prejudiciu, în valoare de aproximativ de 100.000 lei. Pe lângă bunurile recuperate, oamenii legii au ridicat şi documente, unităţi centrale de calculator, stick-uri de memorie şi diverse sume de bani, folosite ulterior pentru continuarea investigaţiilor. Astfel, au apărut şi alte persoane în dosar, respectiv Cătălin Ilie şi Elena Răduţ, implicaţi în aceleaşi afaceri.

Trimişi în judecată în iulie 2010

Potrivit anchetatorilor, Cătălin Manea şi Cătălin Ilie, în calitate de administratori la SC ILBOBSOR SRL Craiova, au achiziţionat mărfuri, în perioada mai-august 2009, de la şapte societăţi comerciale din Bănie şi din ţară, pentru care au oferit cecuri fără acoperire, creând astfel un prejudiciu de 116.846 de lei. Ulterior, în noiembrie 2009, cei doi au cesionat părţile sociale de la această societate către o persoană din Bucureşti. Ulterior, cei doi împreună cu Leonard Ilie şi Mirela Ionescu, după cum precizau procurorii, l-au convins în ianuarie 2010 pe Eugen-George Giurgea, din comuna Slătioara, judeţul Olt, să preia firma SC SEQUOIA WOOD SRL Craiova. Firma avea sediul într-un apartament al Mirelei Ionescu, situat în Craiova. Ulterior, Manea a închiriat un spaţiu de depozitare în incinta SC METAL-LEMN SA, unde erau aduse mărfuri, în general hârtie de xerox şi parchet laminat, marfă care ulterior era preluată de alte persoane. Au urmat alte înşelăciuni cu cecuri fără acoperire, de această dată pe noua firmă, pe care Giurgea o administra doar teoretic.

Procurorii au finalizat ancheta, i-au trimis în judecată, în iulie 2010, pe Cătălin Manea, Cătălin Ilie, Mirela Ionescu, Leonard Ilie şi Elena Răduţ pentru înşelăciune şi evaziune fiscală, nu mai puţin de 18 firme constituindu-se părţi civile în procesul penal, acestora adăugându-li-se şi ANAF Bucureşti. După mai bine de un an, ieri, judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Astfel, Cătălin Manea a fost condamnat la 5 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi (printre care şi cel de a fi administrator), pe o perioadă de 3 ani ca pedeapsă complementară. Cătălin Ilie a primit 4 ani de detenţie, iar Mirela Ionescu – 3 ani şi 6 luni de închisoare. Leonard Ilie a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare, însă instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe un termen de încercare de 7 ani şi 6 luni. Elena Răduţ, care mai fusese condamnată anterior de Judecătoria Balş la 2 ani de închisoare cu suspendare, a primit o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare. În plus, instanţa l-a obligat pe Cătălin Manea la plata sumei de 146.534 către ANAF Bucureşti şi a admis toate acţiunile părţilor civile, care urmează să fie despăgubite în solidar de cei cinci inculpaţi. Bunurile ridicate la percheziţii, cu tot cu suma de 8.000 lei găsită la Elena Răduţ, au fost confiscate. Pentru că decizia Tribunalului Dolj nu este definitivă, atât inculpaţii, cât şi procurorii pot formula apel.