România, după 21 de ani la Euro sub 21 de ani

0
114

După 21 de ani, naţionala under 21 a României va participa din nou la un turneu final european. Echipa de tineret s-a calificat la Campionatul European under 21, care se va desfăşura în vara viitoare în Italia şi San Marino, după ce a învins în ultimul meci din grupă cu 4-0 reprezentativa Liechtenstein, la Ploieşti, pe arena „Ilie Oană”. Pentru tricolori au marcat: Puşcaş (2), Ianis Hagi şi Adrian Petre. A fost un galop de sănătate pentru naţionala noastră, care a confiscat mingea şi a jucat numai în jumătatea adversă, dar în repriza secundă a mai scăzut ritmul, cu calificarea asigurată, gândindu-se mai mult la sărbătoarea de apoi.

Puştii pregătiţi de Mirel Rădoi au terminat grupa de calificare pe primul loc, cu 24 de puncte, urmaţi de: Portugalia, Bosnia, Ţara Galilor, Elveţia şi Liechtenstein. România a terminat neînvinsă campania de calificare, obţinând şapte victorii şi trei remize. România a evoluat în formula: I. Radu – Butean, Ghiţă, Paşcanu, Ştefan – Cicâldău, Nedelcu – Man (55 Măţan), I. Hagi (60 Moruţan), Ivan (70 Ad. Petre) – Puşcaş.

Actuala campanie a fost începută cu Daniel Isăilă ca selecţioner, iar la ultimele 4 meciuri, toate câştigate, a fost pe bancă Mirel Rădoi. Practic, actuala generaţie a României under 21 este construită pe un schelet de la Academia lui Gică Hagi, unde s-au format: I. Hagi, Nedelcu, Cicâldău, Ghiţă, R. Marin, Fl. Coman, A. Ciobanu, Manea, T. Băluţă, Drăguş, Căbuz, Boboc.

Portugalia va juca un meci de baraj pentru accederea la turneul final. Acesta are loc în Italia și San Marino, în perioada 16-30 iunie 2019. La turneul final vor participa 12 echipe, care vor fi împărțite în trei grupe.  Până acum, 10 echipe s-au calificat deja la Euro: Italia, România, Spania, Franța, Anglia, Serbia, Germania, Croația, Danemarca și Belgia. Celelalte două o se vor califica după meciuri de baraj, la care participă cele mai bune 4 locuri 2 din grupe: Portugalia, Austria, Polonia, Grecia. Cele 6 localități în care se va juca: Trieste, Udine, Cesena, Bologna, Reggio Emilia, Serravalle (San Marino). Tragerea la sorți va avea loc pe 23 noiembrie 2018 la Bologna. Cele 12 participante vor fi împărțite în 3 grupe, iar în semifinale merg câștigătoarele și cel mai bun loc 2. Semifinalistele se califică la Jocurile Olimpice de la Tokyo. România nu a mai participat la Jocurilor Olimpice de la cele care s-au desfăşurat tot la Tokyo, în 1964. Ultima oară când naţionala de tineret a României s-a calificat la un turneu final under 21 a fost în 1998, cu Victor Piţurcă pe bancă şi generaţia în care evoluau: Luţu, Dănciulescu, Lobonţ, Contra, Fl. Petre sau Trică.