Conferința „Copernicus and Space Applications”, ediția 2018

0
395

Conferința „Copernicus and Space Applications”, ediția 2018, a reunit la București experți și factori decidenți din sectorul public și privat pentru a prezenta evoluția celor mai importante programe spațiale din Europa și aplicațiile lor pentru utilizatorii din Europa de Est. Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului, în perioada 11-12 octombrie 2018 și a fost organizat de Agenția Spațială Română (ROSA) împreună cu Agenția Spațială Europeană (ESA), Comisia Europeană (EC), Parlamentul României – Camera Deputaților, Subcomisia pentru Spațiu, și Eurisy. Conferința a fost organizată sub egida Ministerului Cercetării și Inovării.

Sesiunea de deschidere a fost prezidată de Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), și a inclus prezentări din partea reprezentanților Parlamentului României, Subcomisia pentru Spațiu, Ministerului Cercetării și Inovării, Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, Agenției Spațiale Europene, Comisiei Europene și Agenției Europene GNSS.

În prima zi a conferinței au avut loc cinci sesiuni tematice. Prima sesiune a fost dedicată programului Uniunii Europene pentru Observarea Pământului, Copernicus. Claudia Muresan (Comisia Europeană) a prezentat stadiul și evoluția programului Copernicus, în timp ce Thomas Beer (ESA) a vorbit despre componenta spațială a programului.

În sesiunea dedicată programului Galileo, Pierluigi Mancini (ESA) a prezentat stadiul și evoluția NAVISP, Navigation Innovation and Support Programme, program inițiat de ESA.

A treia sesiune a avut drept temă programele de securitate. Nicolas Bobrinsky (ESA) a prezentat stadiul Programului „Space Situational Awareness”, în timp ce Mircea Cernat (ROSA) a detaliat eforturile din România din acest domeniu.

A patra sesiune a primei zile de conferință a fost dedicată inițiativei Govsatcom, Hermann Ludwig Moeller (ESA) prezentând programul precursor ESA Govsatcom care constă în eforturi preparatorii de cercetare-dezvoltare.

În cea de-a cincea sesiune a zilei, participanții au explorat aplicațiile programului Copernicus în domeniul agriculturii. Prezentări din Germania, Grecia, România și Italia au adus în discuție modalități în care datele sateliților Sentinel din programul Copernicus pot fi utilizate pentru a optimiza producția agricolă, pentru a gestiona resurselor de apă, sau pentru a monitoriza și înțelege terenurile agricole.

Cea de-a doua zi a conferinței a inclus o sesiune referitoare la accesarea datelor Copernicus, cu prezentări din partea ESA, Airbus, EARSC — The European Association of Remote Sensing Companies și ROSA.

Evenimentul s-a încheiat cu o masă rotundă moderată de Toby Clark (Eurisy) pe tema platformelor de exploatare a datelor satelitare. Au contribuit la dezbatere reprezentați ESA, de la Observatorul Național din Atena, CNES — Agenția spațială franceză și GODAN — Global Open Data for Agriculture & Nutrition, Marea Britanie.

Conferință „Copernicus and Space Applications” este principalul eveniment anual care oferă utilizatorilor și furnizorilor de servicii, precum și cetățenilor din Europa de Est informații despre exploatarea datelor Copernicus, telecomunicații prin satelit și despre tehnologii de radionavigație prin satelit, precum și oportunitățile pe care acestea le creează pentru noi aplicații și afaceri. ( sursa : www.rosa.ro)