Siguranţa elevilor, o prioritate pentru poliţiştii doljeni

0
745

Siguranţa în unităţile de învăţământ, prevenirea victimizării minorilor, a delincvenţei juvenile, menţinerea ordinii publice şi îmbunătăţirea climatului de siguranţă în incinta şi zonă adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar reprezintă preocupări primordiale ale Poliţiei, în fiecare an şcolar.

Potrivit şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, comisar-şef de poliţie Constantin Nicolescu, în cursul trimestrului III, activităţile în domeniu au fost organizate, în principal, pentru asigurarea desfăşurării în condiţii optime de ordine şi siguranţă publică a Examenelor Naţionale şi Examenului de Bacalaureat şi menţinerea ordinii publice, pe perioada vacanţei de vară, la activităţile în care au fost angrenaţi elevi: manifestări cultural-artistice şi sportive, plecări în tabere şi excursii sau diverse concursuri.

“A fost pus în aplicare Planul de măsuri comun IPJ DOLJ – coordonatorul acţiunii, ISJ Dolj, IJJ Dolj, GJMb Craiova şi Poliţia Locală Craiova pentru desfăşurarea optimă a activităţilor specifice de ordine şi siguranţă publică pe timpul Examenului de Bacalaureat şi Evaluării Naţionale. În conformitate cu prevederile planului, în cadrul şedinţei Grupului de Coordonare şi Trasare a Sarcinilo, la care a fost invitat şi reprezentantul ISJ Dolj, a fost stabilit modul de repartizare a efectivelor angrenate pe centre de examinare şi corectare a lucrărilor/centrele de soluţionare a contestaţiilor la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională, a gradului de risc al acestor locaţii, precum şi a sarcinilor specifice fiecărei structuri în parte, în scopul menţinerii unui climat optim de siguranţă civică. Pentru asigurarea desfăşurării în condiţii optime de ordine şi siguranţa publică a Examenului de Bacalaureat au fost folosite, în medie, zilnic, 130 de efective, din care 86 poliţişti (76 de ordine publică, 10 poliţie rutiera), 29 de jandarmi şi 15 poliţişti locali, fără a se înregistra evenimente negative. În trimestrul III 2014, pe timpul examenului de Bacalaureat, al Evaluării Naţionale precum şi pe perioada vacanţei şcolare, în unităţile de învăţământ preuniversitar de pe raza judeţului Dolj au fost realizate peste 170 activităţi preventive şi alte 53 activităţi în parcuri, supermarketuri, mall-uri, locuri de agrement şi alte locuri publice frecventate de elevi, nefiind înregistrate evenimente negative”, a precizat şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, comisar-şef de poliţie Constantin Nicolescu.

Controale în şcoli pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile

La cele 601 unităţi de învăţământ (170 în mediul urban şi 431 în mediul rural), au fost organizate şi s-au executat în sistem integrat 112 acţiuni şi controale pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile, dintre acestea 61 pentru prevenirea şi combaterea absenteismului, 31 pentru respectarea regimului circulaţiei rutiere, 22 de alte acţiuni. În această perioadă, poliţiştii au participat la 167 de şedinţe cu elevii, cadrele didactice şi părinţii şi au desfăşurat 135 de activităţi în cadrul orelor de curs, ce au vizat reducerea riscului de victimizare sau de implicare a minorilor în comiterea de infracţiuni.

“Anterior începerii anului şcolar 2014-2015, în perioada 25 – 27 august a.c., a fost organizată şi executată o acţiune pentru verificarea modului de asigurare a pazei şi protecţiei unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Dolj, în urma căreia s-a constatat o creştere a numărului de unităţi de învăţământ asigurate cu o formă de pază prevăzută de legislaţia în vigoare. Din totalul unităţilor de învăţământ care funcţionează în judeţul Dolj, 128 au fost asigurate cu pază, 77 în mediul urban şi 51 în mediul rural, 95 au pază proprie, 60 din acestea în mediul urban şi 35 în mediul rural. De asemenea, 27 de unităţi au paza asigurată cu societăţi specializate, 12 în urban şi 15 în mediul rural. În mediul rural, din cele 431 unităţi de învăţământ preuniversitar, sunt asigurate cu pază doar 51, din care 35 cu pază proprie. La 234 de unităţi de învăţământ sunt asigurate sisteme de alarmă contra efracţiei şi de supraveghere video, respectiv 39%, în mediul urban procentul fiind de 44% iar în mediul rural procentul de 56%”, a mai precizat şeful IPJ Dolj.

Comisar-şef de poliţie Constantin Nicolescu: «Pentru creşterea climatului de siguranţă civică în zona unităţilor de învăţământ, structurile cu atribuţii în apărarea ordinii şi liniştii publice au stabilit responsabilităţile şi intervalul orar de acţiune pentru patrulele mixte poliţist – jandarm şi poliţie locală. S-au dispus măsuri pentru ca, în municipiul Craiova, zilnic, în intervalul orar 12.00-20.00, respectiv 14.00-22.00 să acţioneze 15 patrule mixte poliţist-jandarm la 21 unităţi de învăţământ şi 8 patrule de poliţişti locali în zona a 11 unităţi şcolare, activitate ce se derulează şi în prezent».