Dacă situaţia o va impune / Spitalul de Boli Infecţioase poate izola pacienţi cu Ebola

0
320

În eventualitatea în care la Craiova ar fi depistate primele cazuri de infectare cu virusul Ebola, pacienţii ar fi internaţi imediat la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş”. Cel puţin acesta este planul autorităţilor sanitare, care au precizat că unitatea are capacitate de a oferi tratament şi de a izola bolnavii cu Ebola astfel încât virusul să nu fie transmis mai departe.

Deocamdată, în Craiova nu există nicio suspiciune de infectare cu virusul care a ucis mii de oameni în Africa. În plus, niciunul din cei 18 cetăţeni români monitorizaţi după ce s-au întors din Liberia, Sierra Leone sau Guineea nu sunt din judeţul Dolj. Cu toate acestea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au precizat că, dacă situaţia o va impune, la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova există deja un izolator medical, circuite separate şi tot ce este necesar pentru ca virusul să nu se propage mai departe.

18 cetăţeni români, monitorizaţi

De câteva zile, 18 cetăţeni români, întorşi din Africa de Vest, unde există focare de Ebola, sunt monitorizaţi de autorităţile sanitare timp de trei săptămâni, cât durează perioada maximă de incubaţie a virusului. În situaţia în care apar semne de boală, persoanele respective vor fi izolate. Din două în două zile, vreme de trei săptămâni, fără să fie internaţi, li se va măsura temperatura, pentru a surprinde o eventuală îmbolnăvire.

Recent, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că un spital de campanie şi echipamentele de protecţie pentru doctori şi asistente medicale urmează să fie cumpărate în cel mai scurt timp din cei 25 de milioane de lei primiţi de la Guvern.

Spitalul va funcţiona în apropiere de Bucureşti şi va fi un fel de secţie exterioară a unei unităţi sanitare de boli infecţioase. Capacitatea va fi de 40 de paturi din care 12 de terapie intensivă. Tot din banii de la Guvern vor fi modificate şi cinci ambulanţe, în care vor exista capsule speciale pentru transportul pacienţilor contagioşi. În plus, un avion militar va fi special configurat cu spaţiu de izolare, în eventualitatea în care se impune transportul pe cale aeriană a vreunui pacient infectat.

Cum se transmite virusul

Transmiterea virusului Ebola nu se face pe calea aerului, ca în cazul gripei sau a pojarului, ci prin contact direct cu fluidele corporale ale pacienţilor, de pe echipamentele medicale (ace, seringi) sau de pe obiectele contaminate (prosoape, haine, scutece). Virusul poate fi transmis şi prin intermediul suprafeţelor contaminate, care trebuie să fie curăţate şi dezinfectate în conformitate cu procedurile corespunzătoare.

Semnele infectării cu virusul Ebola pot include febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare şi o stare generală de slăbiciune, precum şi vărsături, lipsa poftei de mâncare, iar în unele cazuri poate apărea şi sângerarea. Specialiştii atrag atenţia că printre cei mai expuşi la a contacta virusul sunt cadrele medicale. Riscul de infecţie poate fi însă semnificativ redus prin respectarea protocoalelor şi precauţiunilor de control a infecţiei. În plus, faţă de măsurile de precauţie standard de îngrijire a sănătăţii, personalul medical trebuie să aplice cu stricteţe măsurile recomandate de control al infecţiei pentru a evita expunerea la sânge infectat, fluide, sau medii sau obiecte contaminate

Miniştrii europeni ai Sănătăţii se întâlnesc, astăzi, la Bruxelles, la o reuniune tehnică privind întărirea controalelor pe aeroporturi în cazul pasagerilor care provin din ţările africane afectate de Ebola. Întâlnirea vizează „coordonarea acţiunilor statelor membre”, în absenţa, pentru moment, a unui consens privind oportunitatea de depistare a Ebola la sosirea în Europa. Londra este singura capitală a UE care a introdus controalele la sosirea în principalele aeroporturi şi gări, urmând exemplele american şi canadian. Reuniunea de la Bruxelles este una tehnică, în contextul în care punerea în vigoare a măsurilor în materie ţin de statele membre. Din câte se pare, discuţia va aborda şi eficienţa procedurilor de depistare în vigoare la plecarea din ţările afectate.