Să fie deranj în oranj!

0
71

România – Olanda

Bucureşti, „Naţional Arena”, ora 21 (în direct la Antena 1)

România: Tătăruşanu – Tamaş, Chiricheş, Goian, Raţ – Bourceanu, Pintilii – Torje, Stancu, Chipciu – Marica. Antrenor: Victor Piţurcă.

Olanda: Stekelenburg – Van Rhijn, Heitinga, Vlaar, Martens – N. de Jong, Strootman – Narsingh, Van der Vaart, Lens – Van Persie. Antrenor: Louis van Gaal.

Arbitru: Craig Thomson (Scoţia).

 

Pe „Naţional Arena” care se anunţă arhiplină, tricolorii întâlnesc favorita grupei de calificare, Olanda

Piţurcă este nevoit să predea încă o dată lecţia de contracarare a ofensivei olandeze. „Portocala mecanică” este adversarul la care s-a abonat selecţionerul în ultimele mandate. În 2005, imediat după al doilea descălecat al său, Olanda ne bătea în Giuleşti cu 2-0, însă imediat a sosit şi vremea revanşei. În preliminariile pentru Euro 2008, România izbutea un 0-0 în deplasare şi câştiga cu 1-0 la Constanţa, pentru a-i devansa pe batavi în fruntea grupei de calificare. Succesul datorat golului lui Goian a fost singurul obţinut de tricolori contra „Portocalei” din cele 10 meciuri directe, 3 fiind remize, iar 6 soldându-se cu victorii ale batavilor. Numai că a venit şi vremea celei de-a patra întâlniri, chiar la turneul final din Austria şi Elveţia, acolo unde olandezii ne-au bătut şi fără să vrea, tocmai când aveam nevoie cel mai mult de un succes. Deocamdată, de când a preluat, pentru a treia oară, naţionala, Piţurcă nu a pierdut vreun meci oficial, având 4 victorii şi 3 egaluri, iar după 3 etape de preliminarii Mondiale merge cap la cap cu Olanda lui van Gaal. Paradoxal, după ce a primit nu mai puţin de 4 goluri de la Slovenia în amicalul de la Ljubljana, România nu a primit nici măcar unul în debutul preliminariilor. Dacă în Turcia a suprins prin alcătuirea primuluii „11”, probabil şi astă-seară selecţionerul român va apela la elemente-surpriză. Faţă de meciul de la Istanbul, ar putea ieşi din schemă Pintilii, Grozav sau Stancu, substituiţi cu Lazăr, Chipciu şi Mutu, însă mutările lui Piţurcă nu-s uşor de intuit.

Lipsesc Robben şi Sneijder, dar van Gaal are de unde alege

Preluând Olanda după dezastrul de la Euro, Van Gaal a purces la testări în serie, prima ligă olandeză, Eredivisie, fiind furizor permanent de tineri care duhnesc de talent. După ce a experimentat masiv şi a primit o corecţie zdravănă de la vecina din Benelux, naţionala Belgiei, selecţionerul batav a revenit  totuşi la coloana vertebrală consacrată, cu stoperii experimentaţi Heitinga şi Vlaar, cu Nigel de Jong la închidere şi atacând tot cu vedetele Van Persie, Huntelaar, Van der Vaart, Robben şi Sneijder, pe ultimii doi neavându-i însă în seara aceasta din cauza accidentărilor. Practic, suflul nou vine pe benzi în defensivă, iar la mijloc şi atac au fost promovaţi viteziştii lui PSV Eindhoven: Strootman, Lens, Narsingh sau Wijnaldum. Feyenoord a propus şi ea o tripletă de puşti teribili care a readus-o în prim-planul fotbalului olandez, Janmaat, Clasie sau Martins Indi, alături de veteranul Schaken, convingându-l deja şi pe van Gaal. Dintre olandezi, Van Persie şi Kuyt au fost deja anul acesta în România şi au reuşit câte o dublă, însă împotriva unor echipe în care predomină străinii, CFR Cluj şi FC Vaslui. La fel ca în meciul de la Istanbul, tricolorii au statut de out-sideri, însă vor beneficia de avantajul publicului, fiindcă meciul de pe „Naţional Arena” se dispută cu casa închisă, cele peste 50.000 de bilete fiind epuizate de săptămâna trecută. Este ultimul meci oficial al anului pentru tricolori, iar o remiză mai mult decât acceptabilă. Un succes ne-ar face să visăm deja la plaje spectaculoase şi ritm de samba.

 

Victor Piţurcă: „Suntem în dezavantaj pentru că am avut un meci dificil în Turcia şi pe un teren destul de greu, pe când Olanda a avut o partidă uşoară, a odihnit câţiva fotbalişti. Nu avem probleme medicale. Mutu juca titular şi cu Turcia dacă ar fi fost 100 % din punct de vedere fizic. Un punct mă mulţumeşte, jucăm cu Olanda, o forţă, dar vreau victoria, fiindcă ţintim primul loc în grupă”

Ciprian Marica: „Olandezii sunt cu o clasă peste turci şi cu siguranţă va fi un meci greu. Ştim că după victoria din Turcia toastă lumea aşteaptă o victorie şi cu Olanda, dar trebuie să fim precauţi şi echilibraţi, pentru că această euforie ne poate costa. Eu personal mi-am propus patru puncte în cele două meciuri cu Olanda, asta ar fi ideal pentru noi. Deocamdată nu ne gândim la calificare”

Louis Van Gaal: „Nu mi-a convenit victoria României în Turcia, speram să fie o remiză, fiindcă acum ne va fi şi mai greu la Bucureşti. România nu se compară cu Andorra, deci ne aşteptăm la o replică puternică şi la o atmosferă încinsă, dar sper să câştigăm şi în aceste condiţii”

Dirk Kuyt: „Decât un joc cu Andorra, eu prefer să întâlnesc România, pentru că un astfel de meci e cel care contează cu adevărat. Noi suntem echipele care am câştigat primele trei meciuri şi câştigătoarea poate face un pas mare către calificare. Vom juca pe un stadion nou, cu 55.000 de oameni în tribune şi va fi greu. Nu m-am aşteptat ca România să învingă Turcia, mai ales că-i ştiu pe turci, au o echipă bună, dar nu ştiam că România are o generaţie atât de bună”

 

Preliminariile CM Brazilia 2014, grupa D

Andorra – Estonia – ora 21

Ungaria-Turcia – ora 21.30, Dolcesport 2

 

Clasament

1. Olanda        3          3          0          0          9-1       9p

2. România      3          3          0          0          7-0       9p

3. Ungaria       3          2          0          1          7-4       6p

4. Turcia          3          1          0          2          3-3       3p

5. Estonia        3          0          0          3          0-6       0p

6. Andorra       3          0          0          3          0-12     0p