Romexpo de Romaneşti are nevoie de încă 3,5 milioane de lei

0
102

Pe măsură ce se apropie de final, Centrul Multifuncţional din Romaneşti este şi mai scump. Pentru a putea să fie terminată, construcţia are nevoie de încă o investiţie, de 3,5 milioane de lei, printre detaliile de execuţie regăsindu-se şi cupola uriaşă de sticlă. 

Romexpo de Romaneşti, cum a fost botezată de fostul primar Antonie Solomon, care a şi început lucrarea, se apropie de sfârşit. Se pare însă că lucrarea nu poate fi încheiată în condiţiile de până acum. Pe site-ul de licitaţii electronice, Primăria Craiova a scos la licitaţie lucrări suplimentare în valoare de 3,5 milioane de lei. În aceşti bani intră mai multe tipuri de lucrări, începând cu cele de arhitectură şi terminând cu cele de infrastructură. Conform documentaţiei depuse pe SEAP, construcţia are nevoie de lifturi de mare capacitate, care trebuie să fie montate pentru a transporta marfa către platoul de expunere, aflat la un etaj superior. Multifuncţionalul trebuie să fie dotat şi cu un sistem de ventilaţie care se va găsi la depozitele de la subsolul clădirii.

Cupola de sticlă îşi aşteaptă rândul

Semnul distinctiv al Pavilionului Expoziţional este cupola. Structura metalică a fost confecţionată în atelierele Popeci, a fost montată şi mai trebuie să fie acoperită cu sticlă. Ajunsă în această fază, investiţia s-a terminat, astfel că şi această cupolă de sticlă a fost trecută pe lista suplimentară. Tot aici, se mai găsesc şi ferestrele cupolate, care, de asemenea, trebuie să fie montate pe latura superioară a clădirii. Pe lângă învelitoare, Multifuncţionalul mai are nevoie de o reţea proprie de canalizare pluvială care, pentru a fi funcţională, trebuie să fie prevăzută cu o gură de scurgere în canalul colector al oraşului. În lista de investiţii a fost trecută şi amenajarea călilor de acces, în proiect fiind amintită şi  realizarea unei parcări de mare capacitate, care să servească agenţilor economici care vor expune în Centrul Multifuncţional.

Condiţii stricte pentru constructori

Lucrările de până acum au fost realizate de asocierea de firme SC Recon SA, SC Romelectro SA şi SC Mitliv Exim SRL, prin SC Recon SA – lider al asocierii. Pentru a prinde acest nou conrtact, firmele interesate trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. În primul rând, trebuie să depună o garanţie de participare la licitaţie de 60.000 de lei, apoi sunt obligate să îndeplinească mai multe condiţii. Cel mai ikmportant criteriu este capacitatea financiară şi economică pe care trebuie să o dovedească depunând bilanţurile contabile pe ultimiitrebi ani. Potrivit datelor posthaste pe SEAP, muinicipalitatea cere ca nivelul minim al cifrei medii de afaceri globala pe ultimii trei ani (2009, 2010, 2011) să fie cel puţin egal cu 6.900.000 lei (exclusiv TVA), respectiv 1.527.630,18 euro. De asemenea, firmele trebuie să depună declaraţii că nu se află în conflicte de interese cu funcţionarii din Primăria Craiova, care se ocupă de această licitaţie şi cu câonsilierii municipali din acest mandat.

Spaţii expoziţionale în interior şi în exterior

După ce va fi terminat, în Pavilionul Expoziţional se vor regăsi 6.765,04  metri pătraţi spaţii expoziţionale interioare, 1.183,9 metri pătraţi spaţii birouri, un centru de presă, o bursa de contacte, săli polivalente. Produsele vor putea fi depozitate în spaţii tehnice, în suprafaţă de 1.587,87 metri pătraţi. În exterior, se vor regăsi, de asemenea, spaţii de expoziţie în aer liber, în suprafaţă de 6.512 metri pătraţi. Multifuincţionalul va fi înconjurat de parcări şi spaţii verzi. Potrivit autorităţilor locale, infrastructura destinată expoziţiilor va adduce şi 197 de locuri de muncă nou create în cadrul firmelor găzduite în structura de sprijinire a afacerilor. Se presupune că realizarea Centrului Multifuncţional va contribui la dezvoltarea a municipiului Craiova şi a regiunii Sud – Vest Oltenia prin îmbunătăţirea infrastructurii de afaceri şi dezvoltarea mediului de afaceri la nivel local şi regional.