Ministrul delegat pentru Dialog Social în vizită la Craiova

0
312
Liviu Pop

Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, a fost prezent ieri la Craiova, unde a avut întrevederi atât cu prefectul de Dolj, Elena Costea, cât şi cu primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Ministrul a făcut apoi o vizită pe platforma Uzinei Ford, unde a purtat discuţii cu reprezentanţii patronatului, ca de altfel cu toţi marii angajatori din România, pe tema proiectului de modificare a Legii Dialogului Social. “Nu am venit prin surprindere la Craiova. Aveam programată o vizită la Uzina Ford, unde voi discuta pe tema dialogului social şi era normal să trec şi pe la instituţiile administrative. În ceea ce priveşte discuţiile avute cu prefectul de Dolj, acestea au vizat tot tema dialogului social”, a declarat Liviu Pop. Întrebat dacă a venit la Craiova pentru a media conflictul dintre Prefectură şi Primărie, ministrul delegat pentru Dialog Social a declarat că este de părere că între cele două instituţii există “un dialog constructiv”: “Aşa trebuie să se întâmple între orice primărie şi prefectură, să fie dialog. Exact acum mă duc şi la Primărie pentru că am o întâlnire şi cu doamna primar şi o să întreb dacă nu există comunicare. Chiar o să o întreb dacă nu există dialog între cele două instituţii. Am văzut discuţiile din ultimele zile, şi declaraţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor, dar eu cred că prin dialog social putem rezolva situaţia”.

Prefectul de Dolj, a declarat că în timpul întrevederii cu ministrul Liviu Pop, propunerile de modificare a Legii Dialogului social au fost aduse la cunoştinţă părţilor interesate. O informare referitoare la discuţiile purtate în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social a fost, de asemenea, transmisă reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor din judeţul Dolj.

Proiectul privind modificarea şi completarea Legii nr. 62/2011 privind dialogul social, prevede ca principale modificări: punerea în concordanţă a prevederilor sale cu cele ale codului muncii; organizaţiile sindicale au dreptul de a-şi elabora reglementări proprii, de a-şi alege liber reprezentanţii, de a-şi organiza gestiunea şi activitatea; în vederea realizării scopului pentru care sunt constituite, organizaţiile sindicale au dreptul să folosească mijloace specifice, cum sunt: negocierile, procedurile de soluţionare a litigiilor prin mediere sau arbitraj, petiţia, pichetul de protest, mitingul, demonstraţia şi greva, potrivit statutelor proprii şi în condiţiile prevăzute de lege; stabilirea instanţei competente să soluţioneze conflictele de muncă.