Marile dueluri din campania electorală pentru alegerile parlamentare

0
88

Singurul partid care şi-a anunţat candidaţii la alegerile parlamentare, din 9 decembrie a.c.,  este PSD Dolj. PDL Dolj a lăsat impresia la un moment dat că a finalizat lista, dar se pare că încă se mai lucrează la ea. Liberalii nu au făcut nici ei publice numele care vor ocupa cele trei colegii pe care nu au parlamentari în funcţie, deşi, miercuri, 17 octombrie a.c., va avea loc lansarea la nivel naţional, la Bucureşti, pe Naţional Arena. La PP-DD Dolj sunt vehiculate câteva nume grele, inclusiv numele fostului primar Antonie Solomon, al exprefectului Eugen Georgescu sau al lui Gigi Neţoiu. Însă deocamdată toate acestea sunt la nivel de zvonuri.  

Antonie Solomon

Antonie Solomon versus Mărinică Dincă?

Pentru cele cinci locuri, din Senatul României, lupta va fi una fierbinte, şi va începe din Craiova unde pe Colegiul 1 se pare că marea bătălie va fi dată între Mărinică Dincă, preşedintele PDL Craiova, şi fost candidat din partea acestui partid la funcţia de primar, unde a făcut un scor neaşteptat de bun, şi fostul primar al Craiovei Antonie Solomon. Se ştie că Mărinică Dincă nu este în cele mai bune ralţaii cu Antonie Solomon. Din partea USL, pe acest colegiu va fi desemnat un liberal.  Dacă va fi unul de calibru, atunci lupta se va da în trei, pentru că cel de la USL va beneficia şi de ajutorul primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Mihai Fior

Mihai Fior şi Dan Cherciu candidaţi pe Colegiul 2 Craiova Senat

Lucrurile devin şi mai interesante pe Colegiul 2 Senat Craiova, unde PDL îl aruncă în luptă pe consilierul local, Dan Cherciu, iar PSD Dolj pe secretarul de stat în MAI, Mihai Fifor, preşedintele PSD Craiova. Dan Cherciu a declarat că are tot respectul pentru Mihai Fifor, că este conştient că va fi greu, dar că îi plac provocările : ”Vreau să vă spun că am tot respectul pentru domnul Mihai Fifor. Va fi cea mi grea bătălie având în vedere că va avea în spate tot sprijinul organizaţiei, inclusiv pe cel al domnului Ion  Prioteasa. Dar îmi plac provocările”. Mihai Fifor consideră că această candidatură este legată de craioveni, şi de problemele acestora care pot fi rezolvate, şi nu de o competiţie între nişte persoane, care reprezintă un partid sau altul:   ”Eu consider că nu intru într-o competiţie. Candidatura mea are de a face cu o singură idee: aceea de a deservi cetăţenii Colegiului 2 Senat în care voi candida, de a le face cunoscute problemele, pe care le cunosc foarte bine, după mai bine de doi ani de dialog cu oamenii şi, pe cât posibil, de a mă bate pentru a le rezolva. Mă onorează faptul că pot intra în această cursă şi sper din toată inima să nu-i dezamăgesc vreodată pe cei care îmi vor acorda încrederea. Restul contează mai puţin. Important e să reuşim să construim împreună pentru Craiova şi pentru craioveni în anii ce vin. Aceasta este marea provocare pentru mine şi pentru echipa din care fac parte. Iar dacă vom reuşi, va fi victoria cetăţenilor împotriva tuturor celor care i-au umilit şi batjocorit în ultimii ani, o victorie pentru care ne vom bate în fiecare zi cu tot ce avem mai bun”.

Nicolae Giugea se vrea senator peste pesediştii Petre Petrescu şi Claudiu Manda

Petre Petrescu

Pentru Colegiu 3 Cetate-Filiaşi se va bate Florea Voinea, zis ”Ică”, şi fostul prefect de Dolj, Nicolae Giugea. Va fi şi aceasta o confruntare de urmărit, dar este greu de crezut că Nicolae Giugea va reuşi să câştige, ţinând cont că vorbim de un Colegiu pesedist. Pe Colegiu 4 Calafat-Băileşti, actualul senator Mario Ovidiu Oprea se va duela cu pedelistul Marcel Marcea. ”Eu sunt tipul de candidat care nu îşi subestimează contracandidaţii. Şi dacă din partea PDL va fi domnul Marcel Marcea nu îl voi subestima nici pe dumnealui. Sunt convins că va fi prezent, îşi va face campanie electorală. Dar nu am emoţii. Eu îmi doresc să câştig acest Colegiu 4 cu peste 50% plus unu, şi sunt convins că voi reuşi, pentru că îl cunosc foarte bine, ştiu comună cu comună, sat cu sat, iar acesta este un mare avantaj pe care îl am în faţa contracandidaţilor”, a declarat senatorul liberal, Mario Ovidiu Oprea. Pentru Colegiul 5 Segarcea-Dăbuleni cei de la PDL nu au stabilit încă un candidat, însă există zvonuri că din partea PP-DD va intra în cursă un alt fost prefect, Eugen Georgescu. Este greu de crezut că acesta, sau oricine altcineva de la PDL Dolj, sau PNŢCD, pentru că se pare că acest colegiu le va reveni lor, îi vor pune probleme lui Mircea Geoană, candidatul susţinut de USL Dolj.

Eugen Călinoiu

Pentru Colegiile de deputaţi din Craiova se bat mulţi candidaţi tineri

Pentru Camera Deputaţilor, la prima vedere, lucrurile par a fi rezolvate, dar nu se ştie niciodată. Cum liberalii şi pepedediştii nu şi-au anunţat candidaţii, nimic nu poate fi sigur. Din câte se ştie, deocamdată, din partea PDL pe Colegiul 1 Craiova Camera Deputaţilor va candida Eugen Călinoiu, actualul şef al Finaţelor doljene, şi îl va avea contracandidat pe Mihai Cilibiu, din partea PP-DD, preşedintele organizaţiei judeţene. Din partea USL va candida un liberal. Pe Colegiul 2 Craiova, social-democraţii îl vor desemna cel mai probabil pe Nicolae Vasilescu, care a activat până în prezent la Bucureşti, iar PDL Dolj îl păstrează pe actualul deputat Constantin Dascălu. Liberalul Ionuţ Stroe nu ştie cu cine se va confrunta pe Colegiul 3 Craiova. Dacă până ieri se auzea că din partea ARD va candida un peneţecedist, de ieri lucrurile nu mai sunt foarte clare. Este posibil ca trasesitul Florentin Gust să dea piept, pe Colegiul 4 Craiova, cu un candidat PNŢCD.

Fiecare candidat doreşte să iasă onorabil din aceste alegeri parlamentare

Pentru Petre Petrescu va fi o formalitate câştigarea Colegiului 5 Filiaşi, acesta având-o contracandidată pe Ileana Şerban, cu care s-a confruntat şi în 2009. Oricât ar încerca Ileana Şerban să se zbată, toate calculele îl dau câştigător pe Petre Petrescu. Doar trei primării din tot Colegiul au primari PDL (Predeşti, Gogoşu şi Greceşti), toate celelalte fiind PSD, PNL, sau UNPR. Poate doar un candidat ca Gigi Neţoiu, din partea PP-DD, ar putea anima puţin acest Colegiu, dar emoţii nu îi pot crea. În aceeaşi situaţie se află şi Claudiu Manda pe Colegiul 6 Cetate, unde PDL l-a trimis pe fostul director de la ABA Jiu, Cosmin Călin. Preşedintele PNL, Mihai Voicu, va trebui să dea piept cu fostul director al ANIF, Cornel Popa, pe Colegiul 7 Calafat, iar pedelistul Ştefan Stoica va afla abia în zilele următoare pe cine va desemna PNL drept candidat pe Colegiul 8 Băileşti. Valeriu Zgonea va candida tot pe Colegiul 9 Segarcea, şi principalul contracandidat este pedelistul Doru Safta. Ion Călin nu părăseşte nici el Colegiul 10 Dăbuleni, şi o va întâlni în campania electorală pe pedelista Veta Păsculescu. Aşa cum spuneam, lupta va fi una încinsă, chiar dacă unii candidaţii pleacă în cursă de departe cu prima şansă, pentru că fiecare doreşte să iasă onorabil din aceste alegeri.