Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a primit o nouă donație

0
259

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a primit o nouă donație, ce va face parte din patrimoniului Muzeului Cărții și Exilului Românesc, completând seria colecțiilor de muzică și artă.

Colecția „Horia-Dinu Nicolaescu” a ajuns la Biblioteca Județeană prin bunăvoința dirijorului care, invitat la cea de-a șasea ediție a Festivalului de Jazz, a dorit să viziteze Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Cu această ocazie, domnia sa a donat o colecție ce constă în extrase de presă, CD-uri și DVD-uri, afișe, pliante și programe ale spectacolelor pe care le-a susținut, precum și fotografii, toate mărturii importante ale activității sale muzicale de excepție, desfășurată în afara granițelor țării.

Horia-Dinu Nicolaescu s-a născut în Craiova în anul 1941 și a absolvit Facultatea de Muzică din București, unde a descoperit jazzul. În scurt timp a intrat în atenția securității, fiind cenzurat și primind numeroase interdicții care l-au determinat, în anul 1971, să părăsească țara, pentru a se stabili în Germania. Talentul lui Horia-Dinu Nicolaescu a cucerit comunitatea muzicală din Germania, unde a înființat și dirijat mai multe orchestre de jazz, în fruntea cărora a obținut premii importante, atât în Germania, cât și în România, devenind în timp un ambasador cultural.

În prezent, Dinu-Horia Nicolaescu conduce orchestra „Cico’s Jazz Orchester”, formată din foștii săi elevi, alături de care a participat la Craiova Jazz Fest, ediția 2022.

Din anul 2015, până în prezent, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a primit 28 de donații, care se vor regăsi în fondurile ce vor fi expuse la Muzeul Cărții și Exilului Românesc.