36 de tineri români şi bulgari învaţă meserii noi, la Craiova: Timp de 10 zile, 18 tineri din Vidin au învăţat alături de 18 tineri craioveni cum să-şi creeze viitorul.

0
298

La începutul acestei luni, au sosit în Craiova 18 elevi de la Liceul ”Mihalaki Georgiev ” Vidin. Gazde le-au fost 18 tineri craioveni, elevi la Grupul Şcolar ”Beethoven”.

”Este un parteneriat de lucru între 2 instituţii, Asociaţia RE-INVENTEAZĂ-TE, din Craiova şi Liceul de Turism din Vidin. Având o colaborare mai veche cu organziaţia din Craiova, pentru participarea la acest proiect de mobilitate – ”Creează-ţi viitorul!” – am selectat tineri cu deficienţe de la şcoala noastraă. Cei mai mulţi nu au participat niciodată la un proiect european, provin din familii sărace şi, dupa cum se ştie, elevii noştri sunt persoane cu deficienţe diverse. Aşa ca Asociaţia RE-INVENTEAZĂ-TE! le-a oferit oportunitatea de a participa la un proiect Erasmus+ în care pot învăţa lucruri în plus faţă de programa şcolară, pot cunoaşte alte culturi, tineri din altă ţară, lucruri care le sporesc încrederea în propria persoană şi le lărgesc orizontul”, a declarat prof. Maria Năstăşel, director al Grupului Şcolar Bethoven.

În cele 10 ziel de activitate în Craiova, cei 36 de tineri  români şi bulagri – majoritatea cu oportunităţi reduse – au beneficiat de o pregătire temeinică pentru un viitor mai bun. Au exersat metode de învaţare nonformală, mult mai plăcute şi accesibile în procesul de dezvoltare, au dobândit abilităţi creative şi le-au dezvoltat pe cele pe care le deţineau, în cadrul unor ateliere practice, au participat la o sesiune de iniţiere în antreprenoriat, elaborând propriile proiecte de afaceri, corelate cu cunoştinţele însuşite anterior.

”Antreprenori din Craiova care au acceptat să ne fie colaboratori în proiect au fost fericiţi să-i primească pe tinerii români şi bulgari  în locurile în care ei şi-au dezvoltat afacerile. Unul dintre aceştia este Isabela Stănică, proprietara unei cofetării de succes în Craiova, care le-a povestit tinerilor paşii pe care a trebuit să-i  facă pentru a ajunge unde este astăzi. Înca un model de succes a fost Adina Constantinescu, designer vestimentar cunoscut în România şi femeie de afaceri de succes, deschizând primul hub de afaceri creative din oraşul nostru. Ea le-a povestit tinerilor cum, de la simpla pasiune din copilărie, desenul, a ajuns  pe podiumurile de modă din ţară şi străinătate”, a povestit câteva detalii din activităţi Rebecca Ciucă, managerul de proiect.

Un proiect ca Moş Crăciun

Tinerii au deprins în plus şi tehnici şi meşteşuguri la mare căutare astăzi, pentru care nu este nevoie de studii aprofundate sau de diplome, ci doar de îndemânare şi ceva talent. Au participat la ateliere practice de  aranjamente florale, decorare spaţii pentru evenimente festive, confecţionare bijuterii din materiale diverse sau accesorizare articole de îmbrăcăminte reciclate, reinventarea unor obiecte de mobilier vechi, decorare prajituri, torturi.

”Pentru mine proiectul a fost ca o sărbătoare”, a spus Ştefania, o tânără din Craiova, elevă la Grupul Şcolar Beethoven. ”Am fost astă-vara în Bulgaria, eu nu mai plecasem niciodată din ţară. Am stat la hotel, am mâncat la restaurant, a fost totul nou pentru mine. Iar acum, în Craiova, ne-am împrietenit şi mai bine cu bulgarii. Şi am învăţat să fac multe lucruri, care mai de care mai frumoase, pe care o să le păstrez, sunt cadourile mele, mi le-am făcut singură! Dar parcă a venit Moş Crăciun!”

Proiectul ”Creează-ţi viitorul!”, implementat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, se va finaliza pe 31 decembrie 2021. Până atunci, tinerii vor putea pune în practică cunoştinţele dobândite pentru a crea cadouri de Crăciun şi pentru cei dragi şi poate chiar pentru a le vinde, asa cum au învăţat că trebuie să facă la sesiunea de iniţiere în antreprenoriat.