Şcoala a început şi la PMT Craiova

0
791

Ieri, la Penitenciarul de Minori şi Tineri (PMT) din Craiova a fost organizată, ca în fiecare an, o festivitate cu ocazia începerii noului an şcolar. Unii dintre deţinuţi, mai puţin obişnuiţi cu sălile de clasă, au ocazia acum să deprindă tainele scrisului şi ale cititului chiar dacă au depăşit demult vârsta copilăriei. Alţii îşi continuă studiile întrerupte de condamnarea la închisoare.

La festivitatea organizată la Penitenciarul de Minori şi Tineri au fost prezenţi reprezentanţii conducerii unităţii, personalul didactic al Școlii Profesionale Speciale Craiova și persoanele înscrise la cursurile şcolare. Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei de Te Deum și a continuat cu transmiterea mesajului directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, prezentarea unor creații artistice având ca tematică instruirea școlară, încheindu-se cu repartizarea pe clase a elevilor.

12 deţinuţi, în clasa I

În anul școlar 2014 – 2015, la Școala Profesională Specială Craiova au fost organizate cinci clase pentru ciclul primar, şase clase pentru ciclul gimnazial și cinci clase pentru învățământ liceal (filieră tehnologică), clasele a IX-a – a XI-a, în specializările mecanică și prelucrarea lemnului. Anul acesta, la cursurile clasei I vor participa pentru prima oară 12 elevi.

Conform Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în penitenciare, cursurile de şcolarizare a persoanelor condamnate se organizează şi se desfăşoară în condiţiile stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale împreună cu Ministerul Justiţiei.

„Educaţia persoanelor private de libertate în penitenciar este oportună şi mai ales benefică, având în vedere faptul că o pondere importantă din populaţia carcerală este reprezentată de persoane cu un nivel de educaţie scăzut sau chiar inexistent.  Alături de activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială, cursurile de calificare/recalificare profesională, instruirea şcolară contribuie la dezvoltarea profesională a persoanelor private de libertate, creând premisele reintegrării sociale a acestora”, a precizat subcomisar de penitenciare Daniel Barbu, purtător de cuvânt la Penitenciarul de Minori şi Tineri din Craiova.